Аз спазих Конституцията, спя спокойно!

Като президент свърших добре работата си за ЦИК, отчете Плевнелиев
Обновена: 1 апр 2014 18:25 | 1 апр 2014 14:01, Красимир Ангелов
222
Аз спазих Конституцията, спя спокойно!
Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория по лазерна физика във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Снимка: БТА

"Като държавен глава аз свърших добре работата си - спазих и Конституцията, и закона", обяви президентът Росен Плевнелиев по повод намерението на БСП и ДПС да внесат жалба до Конституционния съд (КС) заради указа, с който бяха назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както Dnes.bg съобщи, двете управляващи партии смятат, че документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията. БСП и ДПС се ядосаха на президента заради указа, с който  назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

"Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон", категоричен бе държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че в ЦИК трябва да има баланс. "Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс“, посочи държавният глава.

Той допълни, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година.

"Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат – да има избори "3 в 1" през 2014 г.?", попита Плевнелиев, който продължи:

"Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамарна ЦИК? Да или не? Тя двукамарна ли е или еднокамарна? Кога е била двукамарна? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира".

Плевнелиев подчерта, че от политическите партии зависи дали споровете около ЦИК ще се отразят върху провеждането на европейските избори.

"Надявам се в парламента най-после да се фокусират върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси, тъй като вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазването на Конституцията и закона", заключи президентът.

По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци, президентът апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. "Трябва да се замислим дали не можем, заедно са румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни", посочи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 10 години
С неговата потресаваща скромност, г-н Президентът на Републиката отново е за пример на стадото, на което е пастир, отец и вдъхновител. Към знаменитото "Аз съм един от най-големите математици на България!"(макар, че никой не е виждал статия от него, камо ли книга) се прибавя и "...свърших добре работата си за ЦИК". Браво, Роско, браво Плевналиев, браво Халкидическ! Ти ще бъдеш и най-бързо забравения президент на РБ!
155
0
 
4
 
! Отговори
Костинбродски преди 10 години
***...... отивай да спиш при МУТРАТА.....
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страшимиров се опитва да даде обяснение защо постъпва така запасният майор Коста Янков, ръководител на военната организация, известен със своята дисциплинираност и идейна чистота като комунист /вижте по-долу кратка автобиография на пловдивчанина/.Всъщност майор Янков е бил в целия си предшестващ живот един от най-отчаяните български шовинисти (от голямата група на офицерите-македонци, в българската армия).Баща му, полковник Янков, бил и най-експанзивна фигура в дворцовата група на македонците офицери. През 1902 година, когато дворецът подбужда известното провокаторско горноджумайско
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помашка работа
152
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спряха да показват Следствения и Тиквата --Изтипосаха Глупавия
151
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, че с действията си президента спазва конституцията. Нарушенията са само в главата на "великата" правистка Мая Манолова и нейните другари по съглашателство в комбинациите за лично обогатяване на управляващите. Тя е винаги в истерични изблици, когато защитава недоносчето си, създавано в продължение на 8 месеца. Осичката жили, но явно и виаграта не помага достатъчно, за да бъде унищожен опонента. Охранените милионери помагат, но не достатъчно, за да има победа. Следват нови манипулации.
150
2
 
14
 
! Отговори
Плевнелиев преди 10 години
Аз сгазих Конституцията, спя спокойно.
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и този , дето стои до него са страхотна гледка.Мале , мале какъв президент , какво чудо.Пълна излагация е този клоун с излъчване на плъх.
148
8
 
3
 
! Отговори
тц тц тц преди 10 години
Преработихте се господа платени социалисти, комунисти и подобни преображения.Дайте си почивка малко.
147
2
 
4
 
! Отговори
математика преди 10 години
Президента определи броя на членовете в ЦИК по най-обикновена математическа формула ,резултата от което не би могъл да се оспорва , тъй като две плюс две просто прави четири. Тук по-скоро се ражда нов израз , плод на еволюиращия българин - от познатото "Няма царски път към математиката" вече би могло да се тълкува като " В опорите ни точки не са валидни законите на математиката " ,от което следва извода , че псевдосоциалистите са ни от някаква друга вселена
146
6
 
12
 
! Отговори
Боси преди 10 години
Много на сериозно си се взел росенчо...
145
6
 
9
 
! Отговори
Богдана преди 10 години
Как точно реши че си е свършил работата добре, не знам
144
5
 
7
 
! Отговори
Никола преди 10 години
Тоя някой много жестоко го е излъгал че става нещо от него...
143
5
 
5
 
! Отговори
Гергана преди 10 години
С какво самочувствие говори абсолютни глуписти... Е.аси наглия плазмодии
142
4
 
5
 
! Отговори
Милен преди 10 години
Да виждаме че спиш, ти през цялото време спиш...нищо друго не рпавиш...
141
7
 
7
 
! Отговори
e преди 10 години
Де бре Росене! Прекалено много "творчкеска мисъл влагаш и "политически разсъждения" относно "летателните часове".Рано или късно историята ще отхвърли такива като тебе лакей-политически ***,поради негодност,зловредност и политически нихилизъм.А,може би наблягаш на метафората? Низък си Росене и от високо ще паднеш.Само брой до "10".
140
6
 
12
 
! Отговори
Spectator преди 10 години
Плевнелиев трябваше да е толкова активен и бърз докато ГЕРБ управляваха? Тогава със сигурност си е спинкал спокойно, защото нищо освен далаверите му не го интересуваше.
139
7
 
6
 
! Отговори
Todorov преди 10 години
А ако Конституционният съд каже друго, ще си подаде ли оставката Плевнелиев при всичките гафове, които направи, и лъжите, в които сам се забърка?
138
5
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
Гузен, негонен бяга. Какво се е заобяснявал президентът? Никой вече не се съмнява в пристрастията му.
137
7
 
10
 
! Отговори
Дамянова преди 10 години
Факт е, че Плевнелиев прочете Изборния кодекс, така както дяволът чете Евангелието.