Без тапи до морето през уикенда, обещава Терзиева

"Ремонтите са спешни, не е имало поддръжка от десетилетия"
Обновена: 1 апр 2014 11:00 | 1 апр 2014 08:25, Веселина Йорданова
25
Без тапи до морето през уикенда, обещава Терзиева
Десислава Терзиева. Снимка: архив, БТА

Няма да има тапи по пътищата през предстоящия летен сезон заради планове и спешни ремонти и строителство на шосета, обещава регионалният министър Десислава Терзиева в интервю за „Стандарт“.

По думите й до края на месец май предсрочно могат да приключат ремонтите на двата виадукта в посока София-Пловдив, след което ще стартира обновяването на съоръженията в обратната посока. До края на годината пък трябва да приключи рехабилитацията на двата виадукта на "Тракия" и на "Бербеш" на магистрала "Хемус".

Още по темата
Стартирани са обществени поръчки за рехабилитация на три други участъка с обща дължина близо 50 км - това са най-нуждаещите се от ремонт отсечки край Пловдив, Пазарджик и на изхода на София. Индикативната стойност на работите е близо 70 млн. лв. Срокът за работа е 18 месеца, а фирмите ще бъдат избирани по критерий "икономически най-изгодна оферта". Терзиева уточни, че към строителите ще бъде поставено условието петък, събота, неделя и празнични дни да се осигурява нормална проходимост по магистралата.

Предвижда се въвеждане на реверсивно движение в три ленти, като двете ще са в по-натоварената посока – в петък към Пловдив и Бургас, а в неделя към столицата. Пътят не е бил поддържан десетилетия и затова се налагат тези спешни ремонти. Това не бива да се допуска отново и държавата трябва да инвестира в поддръжката на пътната мрежа, коментира Терзиева.

До края на годината ще бъдат завършени двата лота на "Марица", отсечката между Сандански и Кулата на "Струма", обходният път на Враца и първия етап от Западната дъга на София, или общо 90 нови километра. Вече е започнала и подготовката за изграждането на двата тунела на магистрала "Струма" в участъка Дупница-Благоевград, всеки един от които е с дължина по около 400 м. През тази година ще бъдат стартирани и търгове на стойност 770 млн. лв. за рехабилитация и изграждане на нови отсечки.

„Правителството отпусна допълнително 50 млн. лв. от публичната инвестиционна програма за ремонт на малките пътища. С тях ще обновим над 270 км 2-ри и 3-ти клас пътища, които са важни за развитието на регионите. Възложила съм на пътната агенция да прегледа и методиката, приета през 2010 г., за отчуждаване на частните терени за изграждане на публични инфраструктурни проекти. Необходимо е да бъде намерен справедлив баланс между частния интерес и публичния“, каза министърът.

Тази година в бюджета на пътната агенция са заложени над 5 млн. лв. за спасителни археологически проучвания. От понеделник археолозите са започнали работа по трасето на АМ "Струма" в участъка Дупница-Благоевград, където ще се проучат 12 обекта.

За новата Оперативна програма "Региони в растеж" в момента се водят технически преговори с Еврокомисията. През юни предвиждаме да внесем окончателния вариант, заедно с другите оперативни програми и някои схеми ще могат да бъдат отворени още през тази година, обясни Терзиева.

По думите й новата оперативна програма създава възможности както за държавните и общински институции, така и за бизнеса в България, като осигурява свеж инвестиционен ресурс в размер на 1,6 млрд. евро.

Към момента според министъра няма риск от загуба на средства по програмата от настоящия програмен период.
През тази година прогнозата е да разплатим около 655 млн. лв. Голямата част от тях са за общински проекти. Затова и призовавам кметовете така да организират работата си, че да изпълнят навреме проектите и да усвоят средствата. Ние имаме готовност да възстановяваме извършените разходи по изпълнението на проекти, обясни Десислава Терзиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
ИЛИЯ преди 10 години
ХАхахахахха, тапата между Поморие и Несебър която остана, половината я свърши Бойко, останаха 15КМ, но няма койй, нещастници смешни... маршшшшКакъв е смисъла да стигнеш за 2 часа до морето, като от Поморие до Несебър се стига за 90 минути а???
18
1
 
2
 
! Отговори
gorsko преди 10 години
bg centralnata administracia e 100% nenujna, za tasi bezumna i marzeliva admin plastame ogromni bg levovi izdrajki. da sakratim bg central admin. da razpusnem tasi luksozna bulgarska administracia na svobodnia stokov svetoven pazar. bg mestna administracia e dostatachna i efektivna za dobro regionalno razvitie na bulgarskia narod.
17
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Преди време загинаха хора,госпожата плискаше вода за късмет.Вчера загинаха хора на пътя,днес пак нелепо изказване.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма как по време на комунизъм да не се почнат ремонти баш в най-натовареният сезон. Така пътуващите към морето ще си мислят: " Глей бе, и тия работят, виж ква дейност"Всичкото е PR ,всичкото е Гьобелс ! Пониме как от София до Бургас се пътуваше през Димитровград, Чирпан, некви ТКЗС-та и некви села из Айтоско.
15
1
 
10
 
! Отговори
Джим Кери преди 10 години
Ееех как обичаме 1-ви Април :)
14
7
 
17
 
! Отговори
хост преди 10 години
Да ама благодарение на Бойко! Това забрави да кажеш. Нищо ние всички си го знаем!
13
2
 
7
 
! Отговори
Ъгъл преди 10 години
Това че няма да има тапи е първоаприлска шега, нали Цикламено Костюмче!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И много ми е чудно тази на снимката как ще предотврати тапите на Ахелой???!!!?!?!?!?Тя ненормална ли е?!???!?!
11
23
 
9
 
! Отговори
гост преди 10 години
Брей не е за вярване...и без Боко се строят магистрали....аз си мислех, че той ги строи...
10
7
 
0
 
! Отговори
xax преди 10 години
До DimaС тях ще обновим над 270 км 2-ри и 3-ти клас пътища, които са важни за развитието на регионите.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стават чудеса преди избори - *** обещават всичко!
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тапи към Черноморието няма да има, защото движение към него няма да има - права е жената. Виж за Беломорието, Средиземноморието и Адриатика не е ясно.
7
8
 
2
 
! Отговори
xax преди 10 години
БСП или не, това е супер:Стартирани са обществени поръчки за рехабилитация на три други участъка с обща дължина близо 50 км - това са най-нуждаещите се от ремонт отсечки край Пловдив, Пазарджик и на изхода на София.
6
3
 
11
 
! Отговори
Dima преди 10 години
Защо се ремонтират само пътища около София?
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно, че няма да има тапи!Нима останаха балами да ходят на Бетоново море ?
4
2
 
27
 
! Отговори
а преди 10 години
тапи може но отзад в НА СЕРЕЖАТА заднитя двор нали така обичате социалистите
3
4
 
25
 
! Отговори
да преди 10 години
да ми ЯДЕ АСФАЛТА тая пиянка пък е назначили за министръ!!!!АБСОЛЮТНА АЛКОХОЛИЧКА!!
2
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама защо ще строите пътища, нали "асфалт не се яде" ??!!
1
4
 
30
 
! Отговори
митреле преди 10 години
тая женица каква е, с какво се занимава?