БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд

Двете партии внасят тази седмица жалба заради указа за ЦИК
Обновена: 1 апр 2014 07:19 | 1 апр 2014 07:12, Веселина Йорданова
62
БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд
Снимка: архив, БулФото

Двете управляващи партии БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си до Конституционния съд (КС) срещу президента Росен Плевнелиев. Това са съобщили за "Труд" източници от двете централи.

Още в петък от формацията на Лютви Местан заявиха, че имат нагласа да подкрепят левицата. Причината е указът на държавния глава, с който назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и даде едно място на ГЕРБ за сметка на ДПС.

Още по темата
Според БСП и ДПС документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията.

Депутати разказали, че първоначалният текст на жалбата, написан от социалистите, е редактиран. От БСП искали да попитат КС дали указът е законосъобразен - т.е. дали с него се нарушава Изборният кодекс.

Според основния закон обаче указите на държавния глава се проверяват само за конституционосъобразност. Затова от ДПС предложили в мотивите на жалбата нарушението на закона да бъде обвързано с текстове от конституцията.

Юристи обясняват, че това може да стане с позоваване на клетвата, която полага президентът при встъпване в длъжност. В нея държавният глава се заклева да спазва конституцията и законите на страната. Друг аргумент бил, че ако указ нарушава закон, то е налице несъответствие с принципите на правовата държава.

Утре правната комисия в парламента пък ще разгледа промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Идеята е местата в ЦИК за парламентарните партии да се увеличат с едно и така ДПС да бъдат компенсирани. Очаква се от движението да подкрепят текстовете. БСП засега са против ремонт на кодекса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Дааааааааааааааааааа преди 10 години
И аз казвам: ВЪН п-тката Плевналиев.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е Президента да даде на Конституционния съд , антибългарската етническа партия ДПС. Не стига че са антиконституционна партия а и постоянно тормозят цялата държава.
24
9
 
8
 
! Отговори
Долу БСП и ДПС преди 10 години
Но да изритаме тази П-ТКА Плевналиев от стола зает чрез измама.На съд П-ТКАТА Плевналиев!!!!!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами президнета само се3 излага, но и всички политици също
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС дава президента на КС. А доколко ДПС е конституционна?
21
1
 
2
 
! Отговори
буч преди 10 години
Като чета коментарите по-долу, май май отново има намеся на някоя рекламна агенция. Колко ви плащат, на коментар или на час?
20
2
 
13
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 10 години
Не харесвам много президента ,може да блее като овчица ,но точно пък тези комунисти да реват ,че не спазва конституцията ми идва в повече.Кюстендилската слива за нищо не става даже за класна ръководителка ,а пази боже и за президент.
19
9
 
7
 
! Отговори
mimi преди 10 години
Той прекали, да го дават и да се маха, че само вреди на страната.
18
8
 
6
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
ДПС и те ли ще участват, реших, че кафето с Борисов е отървало кожата на Плевнелиев, нали това бе целта на седянката?! Плевнелиев не за първи път си позволява да прескочи закона, но в случая Марковска нямаше последствия за него, благодарение на рушветите на Бойко.
17
9
 
5
 
! Отговори
violeto3455 преди 10 години
Така трябва да се направи, как президентът иска гражданите да спазват закона, като той самият не го прави. Обслужва интересите на партията - майка и смята, че това ще остане незабелязано.
16
8
 
4
 
! Отговори
Зую преди 10 години
Колкото по-рано се премахне този злокачествен тумор ,застанал на чело на държавата ни,толкова по-добре
15
4
 
11
 
! Отговори
прокурор преди 10 години
Вчера лидера на ПЕС-С. Станишев е обвинил Б.Борисов и Ц. Цветанов , че са фалшифицирали изборите във Франция и затова неговия любимец Оланд ги е загубил. По тази причина е дал донос до Цацаров и той е изпратил във Франция 22 прокурори, които да окажат съдействие на Френската прокуратура при разследването срещу Цветанов.
14
9
 
8
 
! Отговори
Яница преди 10 години
Крайно време е някой да се заеме с него и да го сложи на място .
13
4
 
11
 
! Отговори
историк преди 10 години
От 70 г. БКП-БСП-ДС само това могат , да крадат , лъжат , убиват и въдворяват в лагери невинни българи. Няма партия в Европа ,която да е воювала срещу собствения си народ. Нашите терористи взривяваха църкви и убиваха невинни хора.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи да го дадът на кучетата и ако остане нещо да го пратят в съда.
11
0
 
11
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Продавам цъфнали налъми и светлото бъдеще.
10
2
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
ДПС не реве толкова за ЦИК колкото комунистите и то най вече Мая Галева на това аз му казвам продажници и ***.Какво става с ЕРП тата защо мълчат,или така е по лесно едно за врата друго за г-за за замазване на проблемите и невежеството на тройната ламя?
9
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Abe komunistite caria ubiha, che edin prezident li niama da svaliat..."Това "нещо" не е президент, а временно запълващ вакуума на президенското кресло до новите избори.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe komunistite caria ubiha, che edin prezident li niama da svaliat...
7
0
 
13
 
! Отговори
45138 преди 10 години
Спрете да запълвате ефира с глупости, ами две седмици говорихме за едни ЕРП-та за крайни срокове.