БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд

Двете партии внасят тази седмица жалба заради указа за ЦИК
Обновена: 1 апр 2014 07:19 | 1 апр 2014 07:12, Веселина Йорданова
62
БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд
Снимка: архив, БулФото

Двете управляващи партии БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си до Конституционния съд (КС) срещу президента Росен Плевнелиев. Това са съобщили за "Труд" източници от двете централи.

Още в петък от формацията на Лютви Местан заявиха, че имат нагласа да подкрепят левицата. Причината е указът на държавния глава, с който назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и даде едно място на ГЕРБ за сметка на ДПС.

Още по темата
Според БСП и ДПС документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията.

Депутати разказали, че първоначалният текст на жалбата, написан от социалистите, е редактиран. От БСП искали да попитат КС дали указът е законосъобразен - т.е. дали с него се нарушава Изборният кодекс.

Според основния закон обаче указите на държавния глава се проверяват само за конституционосъобразност. Затова от ДПС предложили в мотивите на жалбата нарушението на закона да бъде обвързано с текстове от конституцията.

Юристи обясняват, че това може да стане с позоваване на клетвата, която полага президентът при встъпване в длъжност. В нея държавният глава се заклева да спазва конституцията и законите на страната. Друг аргумент бил, че ако указ нарушава закон, то е налице несъответствие с принципите на правовата държава.

Утре правната комисия в парламента пък ще разгледа промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Идеята е местата в ЦИК за парламентарните партии да се увеличат с едно и така ДПС да бъдат компенсирани. Очаква се от движението да подкрепят текстовете. БСП засега са против ремонт на кодекса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В случая става въпрос за жалкото нищожество Роско Офшорски, така че все ми е тая какво ще става с него.
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма,не може да се избавим от червената измит ей.....Гледах Кутев щял да прави импийчмънт.....Къв импийчмънт ще правиш бе ***...160 депутата трябва да гласуват ЗА а *** от БСП,ДПС и Атака нямат толкова...след това конституционния съд трябва да реши...Жалка постановка...за пенсионерите ....гласуващи за БСП
4
9
 
22
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Антибългарите комуно-турци се гаврят с България и законно избрания български президент!До кога ще ги търпим, българи???Излезте и гласувайте в името на майка България!!!
3
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Двете управляващи партии БСП и ДПС"Te pyk koga sa pechelili izbori ?
2
9
 
30
 
! Отговори
мен преди 10 години
Аман от комунистическите социалисти по всички етажи на властта!
1
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ясно.Това е прецедент в политиката.Комунисти осъдиха президент.Като се има предвид,че конституционните съдий са агенти,еничари и турски ***,нищо чудно и да се случи.