БСП не иска прегласуване на тавана на разходите по кредитите

Гечев: Той обаче не решава проблема с бързите кредити
Обновена: 2 апр 2014 14:14 | 2 апр 2014 09:56,
28
БСП не иска прегласуване на тавана на разходите по кредитите
Снимка: архив, Dnes.bg

Парламентарната група на БСП няма да иска прегласуване на текста, с който се сложи таван на разходите по потребителските кредити, съобщи червеният депутат Румен Гечев пред БНТ.

Миналата седмица парламентът сложи таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит, като прие окончателно промени в Закона за потребителския кредит.

Ограничението се отнася дори и за малките вземания до 400 лева, които вече попадат под регулацията на закона.

Депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството.

Това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

Още по темата
След приемането на текста по предложение на червения депутат Георги Кадиев се появиха настроения той да бъде прегласуван. Късно снощи обаче от левицата са се отказали от тази идея.

„Чисто хипотетично обаче не можем да изключим възможността друга парламентарна група да поиска прегласуване”, обясни днес Румен Гечев.

Гечев обясни, че бюджетната комисия и вносителите на промените в Закона за потребителския кредит не са предлагали таван за кредитите, защото опитът в Европа е показал, че не е ефективен.

„Сравнителни анализи показват, че когато има таван на бързите кредити, се създават проблеми за най-бедните, защото се ограничава достъпът им и до бързи кредити”, допълни депутатът.

По тази причина и идеята на авторите е била да има лицензиране на дейността на фирмите за бързи кредити, а не както досега - режим на регистриране, както и минимален капитал от 5 млн. лева. В доста европейски държави това е решило проблема с фирмите, които перат пари, коментира депутатът.

Гечев обясни още, че промените в законодателството в тази сфера са заимствани от Европа и беше сигурен, че те ще заработят и у нас. Депутатът е поел ангажимент днес в пленарната зала да предложи новите правила да влязат в сила до 1 месец след приемането на закона, а не както е записано в проекта – 3 месеца.

Законът няма обратна сила, т.е не важи за кредити, изтеглени преди текстовете да влязат в сила. Гечев обаче препоръча кредитополучателите да прегледат договорите си и ако там липсва клауза за наказателна лихва при предсрочно погасяване например, те спокойно могат да рефинансират своя кредит.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: кредитиРумен Гечев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
мунчо преди 10 години
Подобно непрекъснато обръщане на мнението на законодателя в процеса на гласуване прекалено много прилича на катаджийското "И кво праим сега?"
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма щото си европросяк я колонията българия и къде що има новобогаташ и кредитен милионер заграбил онова което са построили родителите ти плюе на теб и те прави луд. НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ. ЗАЩИТЕТЕ ГРАЖДАНИТЕ ОТ МУТРЕНСКИТЕ СВОЕВОЛИЯ НА БАНКИТЕ
22
2
 
7
 
! Отговори
арматуриста преди 10 години
От комунистическата мафия какво добро да очакваме?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП искали .... и аз искам 1000 евро заплата ама няма.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Драма, кажи на шефчетата ти банкери че часът им ще дойде.... Такава банкова мафия с кредитите и лихвите няма по света както е тука. България като латинорепублика с тоя капитализъм от третия вид.
19
0
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
АРЕ БЕ КАПИТАЛИСТИТЕ ОТ БСП ЕДНО НЕЩО НАПРАВЕТЕ КАТО ХОРАТА И ДОКАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ ЛЕВИ. ДРАЗНИТЕ С ТЕЯ МАЙМУНСКИ ИГРИ !!! КОГА ЩЕ ПРИЕМЕТЕ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК??? И ТРЯБВАШЕ ДА ВАЖИ И ЗА СТАРИТЕ КРЕДИТИ. НАПРАВЕТЕ НЕЩО Л Я В О КАТО ХОРАТА БЕ. РАДИКАЛНО. !!!
18
1
 
13
 
! Отговори
seira преди 10 години
До Драма"Законът не става. Всеки финансист с глава на раменете го осъзнава. Отваря вратите за черния пазар. Нима това искаме? Да се вземат заеми под масата"НЕ! НЕ ИСКАМЕ ВЪОБЩЕ ДА ВЗЕМАМЕ КРЕДИТИ!!!ИСКАМЕ НОРМАЛНИ ТРУДОВИ ДОХОДИ!ИСКАМЕ ТЕЗИ, КОИТО РАЗДАВАТ ЗАЕМИ, ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА И ТЯХНОТО ИМУЩЕСТВОТО, КАКТО Й НА СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ЮРИДИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, ДА БЪДЕ КОНФИСКУВАНО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА!!!
17
4
 
9
 
! Отговори
Драма преди 10 години
Не знам какво иска БСП, но със сигурност иска да вземе замаже очите на хората. Популизъм преди избори често срещано явление. Законът не става. Всеки финансист с глава на раменете го осъзнава. Отваря вратите за черния пазар. Нима това искаме? Да се вземат заеми под масата.
16
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
АЛО,ти не си за този форум. За какви апартаменти говориш,за какви каравани?Става дума за бързите кредити , които обикновено са до 400 лв. и с които рекламите им предложение за облепени всичко спирки на градския транспорт.Ами ако ти трябват за лекарства ???
15
0
 
17
 
! Отговори
с. преди 10 години
И да добавя,че безспорно когато човек се захване с кредит носи и отговорност,но в България това е доведено до тотално извращение и ако човек закъса просто го съсипват и то завинаги!Неслучайно в обществото има огромно напрежение по въпроса и ако не се вземат наистина сериозни и реални мерки нещата ще стигнат до кофти завършък!За справка-гръмнатата банкерка в Бургас!Всяко нещо си има граници в тоя живот!
14
1
 
8
 
! Отговори
с. преди 10 години
До АлоАбе интересно защо в белите държави тия въпроси са уредени много отдавна и има баланс между интересите и на банките и на кредитополучателите!И така е редно!А тая логика да си мислил оправяй се я си я заврете някъде!Именно защото в тая държава има такова мислене положението е мега зле!По подобен начин се държат и работодателите!Да,плащам мизерно и се държа кофти,ама като не ти изнася оправяй се!И затова масово реват за кадри сега!То по тая логика банката утре и бъбрек ще поиска!Абе я...
13
1
 
15
 
! Отговори
с. преди 10 години
Банките са силни навсякъде,но в България са си купили законодателство и практически са оставени да правят каквото си пожелаят,а прктиките и действията им нямат аналог в нито една цивилизована държава!Къде го има това да изтеглиш ипотечен кредит и ако закъсаш да продадат имота ти на безценица и независимо,че са го приели като обезпечение да ти отнемат и други имоти и да ти искат още пари!А причината за закъсването е,че са вдигнали лихвата по кредита едностранно!И кога закон за фалит на ф.лица!?
12
7
 
6
 
! Отговори
nik преди 10 години
Другари,приятели,не мислете с онази си работа,за пръв път някой се осмелява и дръзва да извърши нещо в тази насока а то не е никак малко.Да скочиш срещу банките,нали си давате сметка за какво става въпрос,затова,че банкерите са най богатите хора в света,това е война,пожелавам им късмет в това трудно начинание!
11
3
 
19
 
! Отговори
seira преди 10 години
КРЕДИТИРАНЕТО НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ТРЯБВА ДА СЕ СВЕДЕ ДО ЗАКУПУВАНЕ НА НАЙ-НЕОБХОДИМОТО ЗА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: ОСНОВНО ЖИЛИЩЕ И АВТОМОБИЛ.ВСЯКАКВИ ДРУГИ СТОКИ И УСЛУГИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ ЧРЕЗ КРЕДИТ!!!ДЕВИЗЪТ Е ЕДИН: ЖИВОТ БЕЗ КРЕДИТ!НА ЦЯЛАТА ТАЗИ ПАРАЗИТНА ***, КОЯТО СЕ ХРАНИ ОТ РАЗДАВАНЕТО НА ЗАЕМИ СРЕЩУ ЛИХВА, МЯСТОТО Й Е В ЗАТВОРА!!!
10
1
 
18
 
! Отговори
seira преди 10 години
НАРОДЪТ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ВЗЕМА КРЕДИТИ, А ДА ПОЛУЧАВА СТАБИЛНИ И АДЕКВАТНИ (НА ЦЕНИТЕ) ТРУДОВИ ДОХОДИ!!!ЗА ЦЕЛТА:ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ!!! НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАВАТ ЗАЕМИ СРЕЩУ ЛИХВА!!!
9
2
 
16
 
! Отговори
аЛИ преди 10 години
бЪРЗИТЕ КРЕДИТИ СА ДЕЛО НА БАНДИТИ. НЯМА ЧОВЕК СЪС СЪВЕСТ НА ТОЗИ СВЯТ,КОЙТО ДА ТЕ ЛЪЖЕ И ТЕ ДЕРЕ ЧРЕЗ ЗАПЛАХИ ЗА ДА ТИ ВЗЕМЕ И ПОСЛЕДНИЯ ЗАЛЪК. тОВА Е ДЕЛО НА ПРЕСТЪПНИЦИ И КОМУНИСТИ. сАМО ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ,ДО ОБЯД КОМУНИСТИЧЕСКИ *** НЯМА,ЗАЩОТО СПЯТ, А ПОЗНАЙТЕ КЪДЕ СА БИЛИ СНОЩИ.
8
1
 
16
 
! Отговори
АнаЛиз преди 10 години
Та това което прочетох е,че другаря Гечев виден финансист от Виденовата зима признава,че закона е безсмислен и само е прах в очите на хората защото ...Според него таванът на лихвите по кредитите няма да реши проблема с бързите кредити. Според него в Закона за потребителските кредити не се регулират таксите, така че фирмите могат да въведат нови или да повишат съществуващите такси и така цената на кредитите ще остане същата.
7
2
 
12
 
! Отговори
макето преди 10 години
Ами дами и господа тва е следващата цел на демокртатията да използва временното затруднение ха ората и да им вземе къщи ниви и имоти схемата е ясна зимаш 500 лв слагат ти лихва 1000% еле е пазрна икономка щеш не щеш отиваш у банката аман заман дайте 5000лв заем да се оттървем от рекетиорите после ама как се връщат 5000лв с заплата от 4-500 лв и так далее следва къщата нивата вилата и по некое време ти остава само *** у ръцете да ви е естито
6
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Не разбрах какво стана с пазарното определяне на лих. процент-май пак банките ще командват народа???
5
2
 
19
 
! Отговори
икономист преди 10 години
На нашите назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС им дай фолкаджийки и пиянски изпълнения. Да искаш да ти работят за 300 лв. и безплатна храна три геврека на ден си е меко казано мазохизъм. Този проблем тепърва ще се задълбочава не само по морето, а в цяла България. При цена на сиренето от 10 лв. на кашкавала от 15 лв. излиза, че работиш за нищо. При това положение няма кой да се хване.