Вигенин: Ще разчитаме на Русия за поддръжката на МиГ-овете

България праща наблюдатели на изборите в Украйна
Обновена: 2 апр 2014 20:28 | 2 апр 2014 20:28, Елка Василева
84
Вигенин: Ще разчитаме на Русия за поддръжката на МиГ-овете
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Решението на НАТО да преустанови военния и гражданския диалог с Русия не засяга двустранното военно-техническо сътрудничество. България ще продължи да разчита на руската страна за поддръжката на изтребителите МиГ, съобщи министър Кристиан Вигенин в Брюкселу цитиран от БНР.

България не е единствената страна от НАТО, която ще продължи военно-техническото сътрудничество с Русия, а осигуряването на поддръжка и материали за МиГ-овете от руска страна никога досега не е било проблем за Алианса, обясни Вигенин.

„Нашите партньори много добре знаят с какви самолети ние разполагаме. За тях е много добре известно, че в голяма степен зависим от сътрудничеството с Русия“, каза външният министър.

Още по темата
Засега няма проблем с изпълнението на ангажиментите на Русия, посочи Вигенин.

По повод информацията за полети на руски самолети Вигенин подчерта, че въздушното ни пространство не е било нарушавано и че България не е сред страните, които искат подкрепа или засилено присъствие от страна на НАТО.

„На този етап очевидно преценката е, че нямаме нужда от допълнителна подкрепа или допълнителни сили, които да се разположат на територията на България. Нашите военновъздушни сили се справят със ситуацията“, посочи Вигенин.

Не бива да се подценява решимостта на Алианса да отговори на бъдещи заплахи от Русия, но НАТО трябва внимателно да преценява решенията и действията си, за да не се окаже, че те са прибързани  и емоционални, заяви Вигенин. Това в никакъв случай не значи, че ние трябва да правим компромис, че не трябва трезво да оценяваме заплахите, които възникват, но в същото време разумно да преценяваме следващите стъпки за да не се окажем в позицията на организацията или страната, която вместо да работи за деескалация на напрежението, всъщност влиза в една спирала на взаимни обвинения, санкции, противопоставяне, посочи още той.

Външният министър съобщи също така, че България ще участва в мисията на ОССЕ в Украйна и ще изпрати наблюдатели за предстоящите там избори през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
16
 
9
 
! Отговори
Разкрачен преди 10 години
Вигенин се е разкрачил добре.Остава да се наведе и Путин да го уважи.Но понеже *** няма как да го уважи, Обама ще го уважи.Ето резултата заради който така настървено свалиха Борисов от власт-на Путин му е било необходимо правителство *** за да разсейва Европа с *** хленчения "аз му дадох, но той ме такова". Завързаха България в енергийни и медийни капани, загробиха войската финансово с "ремонти' на руска техника струващи по три нови самолета за един ремонт.Сега реват -зависими сме.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен, дали трябва да сме в НАТО и ЕС не е от съществено значение!Ако някой ни беше обяснил като родолюбец какво ще спечелим и какво ще загубим от тези членства... А всичко това беше в ръцете на тези който се назовават сега Реформаторски блок и Коалиция за България...
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя колко ми е смешен!министърче виген ние сме в НАТО, имаме Американска наза на наша територия която не плаща нищо на държавата. Не е ли по редно да изискаме помощ от нато и тези американци за модернизирането на Българската армия?Ама то една армия, един мвнр, един предидент...
9
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Троловете и безродниците-няма да си лягате или сега застъпвате на смяна?И д-рФъоринг би завидел на Путиновата пропаганда!Досвидание!
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На времето и Луфтваффе се обучаваха в СССР и караха руски самолетчета./бяха им збранили да имат свои/.Най намазаха танкистите от Вермахта-там с "братята по оръжие "се обучиха да превземат западна Европа.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9shtoto nqmame pari za po dobro...
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ни са самолети.*** няма пушка иска. Е това е нашата работа.
5
6
 
44
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Напротив, не сме доброволно в ЕС, никой не ни е питал искаме ли, нямаше референдум нито за НАТО, нито за ЕС.
4
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тая *** политика много ме съмнява, че можеш да разчиташ вече на Русия.Путин не е Елцин. Айде успех па току виж ви огряло-ха дано , ама надали
3
4
 
45
 
! Отговори
Бати преди 10 години
Тоз до оня ден плю Русия сега ще разчита на нея,***
2
1
 
24
 
! Отговори
Нестор Махно преди 10 години
вие сте ненормални...натовска държава с руско въоръжение...не е ли нужно братята отвъд океана,барем да ни оборудват с техни железа или както смятат,че нямаме нужда от предприятия и заводи така смятат и ,че нямаме нужда от съвременно оръжие
1
5
 
17
 
! Отговори
руско посолство преди 10 години
Ние знаем че ще използвате МИговете за потушаване на народно въстание и затова ще ги свалим дистанционно, както направихме със самолета на отровното джудже Лех Качински.