За три години няма акумулирани средства в Сребърния фонд

Христина Христова: Възможностите за инвестиране на средства от фонда трябва да се увеличат
Обновена: 2 апр 2014 12:30 | 2 апр 2014 10:15,
2
За три години няма акумулирани средства в  Сребърния фонд
Снимка: Bulgaria On Air

За три години няма акумулирани средства в Сребърния фонд, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Христина Христова. Тя посочи, че ако тенденцията бъде продължена, фондът няма да изпълни една от основните си функции, а именно да бъде буфер и подкрепа на пенсионната система.

Христова поясни, че Сребърният фонд е създаден с идея да подкрепя финансовата устойчивост в страната, като акумулира, инвестира и трансферира в определен момент средства към пенсионната система.

Бившият социален министър посочи, че източниците на акумулиране на средства са от излишъка в бюджета, от приватизационни сделки и от концесии.  Тя посочи, че тези източници в последните години са на практика изчерпани. „Приватизация почти няма, при концесиите положението е приблизително същото, докато при излишъка сме по-скоро на минус”, заяви Христова.

Според нея следва да бъдат разширени възможностите за инвестиране на средствата от Сребърния фонд. По думите й добра идея е да се разреши вариант за инвестиране в държавни ценни книжа.

Тя допълни, че редица експерти се опасяват от евентуална спекулация и създаване на корупционни практики с въвеждането на подобна опция за инвестиране. От друга страна обаче ще има възможност на вливане на средства на средства в националната икономика, посочи Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А с колко е набъбнала сумата, харчена ежегодно, за да хрантутим и лекуваме млади ***, на които нито им се е учило, нито искат да работят?
1
0
 
4
 
! Отговори
F преди 10 години
Слава Богу,че няма средства във фонда, иначе да са ги профукали и тях.