Превеждат парите на тютюнопроизводителите до май

Най-голямо ще бъде увеличението при сортова група "Басми"
Обновена: 4 апр 2014 19:59 | 4 апр 2014 19:11, Веселина Йорданова
12
Превеждат парите на тютюнопроизводителите до май
Снимка: архив, БулФото

До края на април, началото на май, най-късно, ще бъдат преведени парите по сметките на всички тютюнопроизводители. С това се ангажира зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов след близо четиричасова среща с представители на бранша.

Още по темата
Най-голямо ще бъде увеличението при сортова група "Басми" - 3,00 лв./кг. за производители с референтни количества до 2 тона, 2,04 лв./кг. за производители на "Басми" над 2 тона. През 2013 г. цената е била 2,04 лв/кг.

Аргументите са, че най-много хора отглеждат този сорт - над 33 хил. от общо 42 хил. заявители. Предстои до края на април техните документи да бъдат обработени, информира Абазов.

Спазен е социалният елемент, тъй като най-бедни сред производителите са именно тези на сорта "Басми", казаха от бранша. При производителите от сортовите групи "Бърлей" и "Кабакулак" също е отчетен ръст, съответно в размери на 1,17 лв./кг. и 1,60 лв./кг. Сортова група "Виржиния" получава 0,93 лв./кг.

Държавната субсидия за тютюн тази година е 100 млн. лева. В последните години подпомагането на сектора от бюджета бе в размер на 73 млн. лв. Увеличението на парите е факт, макар че според политиката на ЕК подпомагането отдавна трябваше да е преустановено.

С промени в закона за тютюна ще бъдат възстановени държавните експертни оценители към Областните служби по земеделие или към фонд "Земеделие", съобщи още зам.-министър Абазов. Те ще се намесват само като арбитри, в случаите на разминаване в оценките по отношение качеството на продукцията.

Заедно с тези промени в закона се обмисля и създаването на Камара по тютюна от представители на частния сектор, които да решават проблемите на сектора и той да излезе от държавната опека.

Станалият известен с протестите си и заплахите да се самозапали Живко Желев от Свиленград, производител на сорта "Басми" , каза, че хората около него са съгласни с новата схема на заплащане. Под 2 тона сортът "Басми" ще се заплаща по 3.00 лв/кг и това е справедливо, смята той.

Напрежението между тютюнопроизводители и изкупвачи ескалира в края на изкупната кампания, а в Свиленградско се стигна до бой.

Проблемите дойдоха от това, че много от фирмите изкупиха, но не изплатиха тютюна, каза за БТА Желев. Според него няма изготвени още договори за 2014 г. и държавата трябва да се намеси.

"В държавата има 6-7 лицензцирани фирми и ние сме с вързани ръце. Предлагаме на некоректните фирми, които изкупуват, но не плащат тютюна в срок държавата да отнема лицензите, посочи Желев. Той припомни, че срокът за това разплащане по договор е до един месец, а в момента има производители, които чакат трети месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До таvijdal li si ryazan ta te boli
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие сте чисти като водица, само мислите да докопате нещо на аванта. Стегнетесе поне малко
9
1
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
Няколко пъти съм ходила в чужбина и никога не съм казвала, че съм от България, тъй като те там не знаят къде се намира България. Пък кой кого уважава тва е др въпрос, ама никой да не ми говори колко сте интелигентни и образовани, все пак живея тука и знам за кво става дума. Турция, която обиждате непрекъснато е 100г по- напред от България! Шалвари, ***, прости ама на месец получават 2000лв., а ти от глад ще мреш *** смотан
8
1
 
0
 
! Отговори
та преди 10 години
какъв лиценз,бе смотан турчин-къде има да се стимулират отрови.??Затова ли като отидете в чужбина карате с българските имена-щото никой не ви уважава шалварите-*** и прости сте като ***-да не обиждам галошите-хаха.пък и какви турци сте-турци има в Турция-тук сте българи.Аре,чао,***
7
4
 
0
 
! Отговори
та преди 10 години
не искам парите от данъчите ми да се дават за стимулиране на *** и *** турци.Марш,вашта мама *** в Анадола-там да ви спонсорират.***
6
3
 
0
 
! Отговори
та преди 10 години
стига сте давали пари за тютюн на тез ***.Не разбрахте ли,че е вредно за всички нас или заради депесарите още им давате.Да се оправят сами както се оправят останалите региони.Стига са цоцали от държавните пари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предизборно ги разделиха за всеки да има и този който работи цял ден на полето и този който цял ден седи по кафенетата не работи но полу4ава един килограм не е продал миналата година но полу4ава компенсации как може да компенсираш хора които нищо не произвеждат разликата в цената в сравнение с миналата година сумарно 0,80 надолу абе мани на това му викам безхаберие
4
1
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
Какво вие ГАДНИТЕ българи ще платите не ми стана ясно, обясни ми ако може ! Хората работят и пак не получават това което заслужават, ама нали са турци трябва да умрат от глад, та вие гордите българи продължете да се правите на многознаещи и да видим кво ще постигнете от тази работа, освен омразата на БЪЛГАРСКИТЕ мюсюлмани!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма смисъл и по тази тема да се противопоставяме и на етническа основа. В райони, където няма друг поминък, държавата трябва да помогне. Ако не искаме да произвеждат "отрова", следва да им се помогне да произвеждат нещо друго. В противен случай и тези села ще запустеят, защото хората ще тръгнат да си търсят късмета другаде.
2
2
 
0
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Защо държавата да отнема лицендза. Предаваш тютюна и получаваш парите си за стоката си. Другото е далавера и извиване на ръце. Да се намали държавната намеса.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ПАК ние "гадните" БЪЛГАРИ ШЕ платиме за тая отрома на "добрите" ромотурци