Пациентите няма да доплащат за лечение, което покрива НЗОК

Андреева: Сега им искат пари и за разговор с шефа на отеделението
Обновена: 5 апр 2014 13:51 | 5 апр 2014 07:49, Камелия Цветанова
49
Пациентите няма да доплащат за лечение, което покрива НЗОК
Снимка: Булфото, архив

Пациентите няма да доплащат и лев за лечение, което покрива здравната каса. Забраната ще бъде записана в рамковия договор за следващата година, каза здравният министър д-р Таня Андреева в интервю за "Труд".
В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд.

Промяната обаче няма да засегне доплащането на медицински изделия, които не се покриват от касата - някои стентове, протези, всички лещи.

Андреева оповести  пакет от мерки, които трябва да въведат ред в системата. Предвижда се право на безплатен лекар да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само за три години назад, както е в момента, а от 2000 г. досега (ако е имал средства да го направи).

Всяка болница, която има договор със здравната каса, ще предлага комплексност на медицинските услуги и няма да има право да иска доплащане от пациента за дейности, покривани от фонда.

Още по темата

В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд. Например под формулировката "Пакет допълнително поискани услуги" болни в столично лечебно заведение плащат за разговор с шефа на хирургичното отделение или с анестезиолога. Подобни консултации обаче са задължителни, за да бъде изплатена АГ или хирургична пътека, казаха от НЗОК.

Най-много са доплащанията при раждане. За да вземат поне 1300 лв., каквато е масовата тарифа в София, на родилките се предлагат какви ли не консултации. А за идване на бебето на бял свят - дали нормално или чрез секцио, НЗОК плаща по 580 лв.

Доплаща се и за противоепидемични мерки при терапевтични или педиатрични процедури, а те са задължителни за всички пациенти, стъпили в болница. "Да не говорим, че медицински центрове искат от болни да плащат за избор на екип, а той е разрешен само за болниците", посочи пък д-р Мими Виткова, шеф на сдружението на лицензираните доброволни фондове, които от м. г. са застрахователи.

За да се спре доплащането, д-р Андреева обеща засилен контрол и постоянни проверките. "Скоро ще оповестим отчет на "Медицинския одит", посочващ лечебни заведения, които за една и съща дейност имат двоен източник на финансиране - т.е. НЗОК и джоба на болния. Всъщност всички знаем кои са... Време е да ги назовем", посочи д-р Андреева.

Според новите правила, ако искат договор с НЗОК, лечебните заведения задължително трябва да извършват спешни дейности. "Не може да се връщат пациенти и да се прехвърлят от една болница на друга! Не може и едни лечебни заведения да си избират за кои пътеки да сключват договор, а други - не. Трябва да има нормална конкурентна среда, затова всички те ще бъдат поставени при равни условия. Който не отговаря, да си търси други механизми на финансиране", посочи Андреева. Тя готви и преструктуриране на болничната помощ, както и по-различно управление на лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Пак Ганкиното преди 10 години
Добро пожелание! Само дето НЗОК реално не покрива разходите по много от клиничните пътеки и го отрича, защото така е удобно! И за това пак ще си остане само пожелание!
45
0
 
2
 
! Отговори
и това клише"ис преди 10 години
Народа е толкова беден ,че няма как на" голия да вземеш ризата".Много пъти при това клише задавам въпрос:" Ти лично на кого и колко даде ?-Ще си остане между нас"Обичайния отговор е : "Аз не, ама другите дават" Да се спекулира с тази тема не е най- коректно
44
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 10 години
Най- обстойно и най- евтино е обслужването на населението от Семейните лекари.Време е този абсолютен факт да се осмисли от държавните структури , от общественотта и най- вече медиите да го осъзнаят!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Андреева върши добра работа аз същи и симпатизирам.
42
0
 
3
 
! Отговори
пациент до 42 и 13 преди 10 години
Погрешно поведение.Аз се лекувам изключително при моята лична лекарка.И съм много доволен.В началото исках талони за тесен специалист,но след това се убедих ,че тя се справя по- добре .Знае всичките ми болежки.Внимателна и грижлива е.
41
1
 
2
 
! Отговори
Държавническо!!! преди 10 години
Напълно справедливо намерение!!!Но ,за да се осъществи са необходими предпоставки:На първо място да се съхрани ресурса на НЗОК!И това може да стане ,ако се разграничат дейностите: - Както го иска Председателя на лекарския съюз Д-р Райчинов - само един трудов договор!Така ще се избегне конфликта на интереси.Болничните специалисти предпочитат да лекуват в стационар! Болничните консултанти вместо да си свършат работата в стационара изтеглят пациентите в частните си центрове!! Този омагъосан кр
40
4
 
0
 
! Отговори
пациент до 13 преди 10 години
Абсолютно си прав за джипитата!Те са само едни излишни диспечери на талони и крадци на пари от касата за никаква работа!Не стига това, ами влачат и от фирмите за лекарства, за да изписват *** им и това е всеки месец
39
1
 
1
 
! Отговори
нели преди 10 години
Андреева е много чаровна жена и си разбира от работата ! Аз лично много и симпатизирам !
38
1
 
3
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Пациентите които се осигуряват редовно не трябва да плащат нищо нали затова са тези осигуровки, но в България здравеопазването се превърна в бизнес. Да вземем една Чехия, защо там имат здравни карти които важат за целия европейски съюз и получават напълно безплатно лечение, кого в България ще има подобни карти. Имаме много българи които работят в чужбина и притежават такива карти и когато се връщат у дома не могат да ползват картите защо, нали сме в европейския съюз.
37
1
 
2
 
! Отговори
друга сестра преди 10 години
Знаете ли г-жо, че сестринския състав в малките болници е само от пенсионерки по на 70 г? Това е така, защото нещата са сбъркани отначало, аз трябва да работя в България за 300лв, докато един лекар взема 4-5 хиляди лева заплата а нали работата е в екип уж.Това ме принуди да замина за чужбина,където здр реформа е по-удачна от нашата и сега получавам заплата повече,отколкото един наш лекар - 4500 лв.Въпросът ми е кога ще мога да се върна в Б-я и ще вземам тази заплата?Сигурна съм това ще е никога!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Госпожо министър, 90 роцента от лекарите ни са безскрупулни, алчни и те никога няма за спрат да си искат пари. Нали ви е ясно, че те изнудват пациентите да им дават пари дори когато пътеката се плаща от касата.Искате ли да разкажа какво се случи с баща ми в болницата в Бургас. Нали се сещате, че дакато не платихме на ръка, той не беше опериран.Ако не бяха ни светнали, че доктора иска пари и затова бави операцията, щяха да го оставят да умре.Потресена съм. Хайде на бас, че тези хора няма да спрак
35
1
 
7
 
! Отговори
7 преди 10 години
На тия *** трябва да им забранят и да приемат дарения от физически лица - един роднина му искаха 4000 лева в софийска боница, за да му поставят пейсмейкър(за него е животоспасяващо) - понеже го беше страх да носи такава сума във влака ги пита дали може да ги преведе по банков път - отговориха, че не можело, само на ръка. Носи им парите и те му дават бележка за дарение - оказва се че всичко го поема здравната каса. А тоя горкия едва им е събрал "дарението" със заеми. Това за мен не са хора....
34
0
 
2
 
! Отговори
та преди 10 години
таз с голямото чело освен да говори глупости и фантазиите,за друго не става.Освен за челастрене през почивките.Наверно взимането за пари е било в нейната клиника,докато е била шеф.Смешна комуниЗка
33
1
 
5
 
! Отговори
Бански айдут преди 10 години
Много е красива тая министерша...Ако, че е бездарна!
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне 10 пъти по-кадърен министър от онази *** Деса Атанасова. Крадливата сврака отмъкна милиони от здравната каса.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така трябва да е, ред и еднакви изисквания за всички. Иначе няма оправия.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименмутанта го е родила *** червен ***
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Танчето Андреева ми харесва.
28
1
 
8
 
! Отговори
проверяващ преди 10 години
До Анонимен Елате да видите кака се правят" проверки" в болниците.1Сядаме на маса която задължително трябва да е пълна с ядки сладки кафе и др сладости 2 Вземаме малко истории на заболяването прелистваме ги колкото за пред персонала седим пушим цигари пием кафе и се правим на заети 3 Пишем няколко забележки -защото не трябва всичко да е изрядно! 4Подпечатваме си командировъчните -задължително! водят ни на задължителния обилен обяд и хайде в къщи че може и с някой лев на ръка.
27
0
 
13
 
! Отговори
555 преди 10 години
Чакай ся, това постижение ли трябва да е?Не трябва да плащаме и стотинка, за нещо което Здравната каса покрива..... това не е ли основната идея на здравната каса - плащаш някакви пари месечно, пък евентуално ако не дай боже се разболееш, няма да ти се налага да мислиш за разходи за лечение.