НЕК извади нови доказателства по казуса с ЕРП-тата

Заради това ДКЕВР ще решава за лицензиите на 28 април
Обновена: 7 апр 2014 13:59 | 7 апр 2014 12:05,
55
НЕК извади нови доказателства по казуса с ЕРП-тата
Снимка: БТА

Националната електрическа компания е представила нови доказателства, които са важни за изясняване на казуса с прихванатите средства от страна на електроразпределителните дружества. По тази причина е насрочено ново открито заседание на 28 април и на него ще бъдат изслушани позициите на ЕРП-тата по новите доказателства, обясни председателят на регулатора Боян Боев.

По време на днешното заседание представителите и на трите дружества заявиха, че няма законово основание за отнемане на лицензиите им. Те бяха категорични, че спазват закона и са коректни към НЕК. На изслушването освен представители на засегнатите страни присъстваха посланиците на Австрия, Чехия, Германия и Испания, както и търговски аташета от френското посолство, румънското посолство, италианското посолство и други дипломати.

Управителят на ЧЕЗ България Кремена Стоянова коментира, че спорът между дружеството и НЕК е търговски и не е в компетенциите на енергийния регулатор, чиито функции включват разрешаване на административно-правни спорове между лицензираните дружества и потребителите. По думите й със своите действия ДКЕВР се меси в търговските отношения между две равнопоставени дружества.

Още по темата
Според Стоянова държавната комисия е показала пристрастия към НЕК. Управителят на ЧЕЗ цитира становище на регулатора, според което се блокира цялата дейност на НЕК и е невъзможно да се заплати на производителите в резултат на прихванатите плащания. В същото положение обаче е и ЧЕЗ, обясни Стоянова и посочи и задълженията на НЕК към дружеството. За януари държавната компания не е изплатила фактура на стойност 14,1 млн. лева за изкупуването на енергия от възобновяеми източници и високотехнологично производство. За юли 2013 година НЕК не е платила 24 млн. лева също за изкупуване на енергия от ВЕИ и заводските централи. Държавната компания дължи още 36,4 млн. лева на базата на отпадналия вече механизъм за компенсиране на задължения към обществото (зелена енергия). От своя страна ЧЕЗ дължи на НЕК 75 млн. лева за изкупената енергия през януари. Дружеството е превело 35 млн. лева по тази фактура, което не е отчетено в жалбата на НЕК.

Според Екатерина Истаткова, директор на НЕК, цифрите не са важни. От НЕК са сезирали регулатора заради незаконните действия на ЕРП-тата, посочи тя. Общо 105 писма до различни институции е изпратила EVN България за трупаните дефицити в енергетиката, коментира изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер.

Липсите са в резултат на дългосрочната политика на държавата за насърчаване на зелената енергия. "Отговорност на правителството и в частност на ДКЕВР е да намери начин да финансира тази политика", допълни още той.

Дефицитът само за EVN е 248,6 млн. лева и те са факт заради спорни регулаторни актове от 2012 година - механизъм за компенсиране на разходите за зелена енергия и таксата за достъп на ВЕИ производители. И двете решения бяха отменени от съда, припомни още Золфелнер.

"Отнемането на лицензии няма да реши дефицитите, а ще внесе допълнително напрежение в системата и сред клиентите", категоричен беше представителят на дружеството.

От Енерго Про повториха, че прихващането е било необходимо за гарантиране на доставките за своите клиенти. "Нашите решения бяха много добре премислени, законови и в защита на обществения интерес", коментира управителят на дружеството Стефан Абаджиев.

Припомняме, че ДКЕВР откри процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата на 19 март, след като изтече първоначалният срок от три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на енергийния регулатор. В новия седемдневен срок, който им бе даден от ДКЕВР след откриването на процедурата, ЕРП-тата отново не платиха. И трите дружества твърдят, че не дължат посочените средства.

Ако се стигне до отнемане на лицензии, начело на търговските дружества ще бъде назначен т.нар. особен управител, който трябва да гарантира нормалното електроснабдяване. Той няма да има право да продава имуществото, което е собственост на енергодружествата.

Казусът с лицензите се следи и от ЕК. В края на миналата седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер поиска среща с българския енергиен министър Драгомир Стойнев. В писмото си той напомни, че ДКЕВР е независим регулатор и трябва да взима решения като такъв. Според комисаря става въпрос за търговски спор, който трябва да се решава в съда.

Междувременно ЕРП-тата поискаха увеличение на цената на тока от 1 юли между 8 и 14%. Според изчисленията на регулатора в тези искания не са включени разходите им за зелена енергия. От ДКЕВР работят и по нова методика за определяне на цените в енергийната система. Тя трябва да е готова до края на юни, когато ще стане ясно и какви ще са цените на тока за бита от 1 юли.

От Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че не са били допуснати до откритото заседание на ДКЕВР. Недопускането на фотоволтаичния сектор до информация по особено важен и пряко засягащ производителите от ВЕИ-централи въпрос, като процедурата по отнемането на лицензиите на трите снабдителни дружества, е лош прецедент за непрозрачност на регулатора, пише в съобщение до медиите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно, ако отнемем лицензията на ЕРП-та, дали американците ще ни обстрелват с безпилотни самолети и снайперисти?
25
1
 
40
 
! Отговори
1 преди 10 години
До azГЕРБ са същите като комунистите , ДПС,ДСБ,СДС,НДСВ и т.н,но въпроса беше какво е виновен ЕС за батака в България във всички области,корупцията беззаконието,ниските доходи,лошото здравеопазване,контрабандата и т.н по които твърдо сме на първо място в ЕС. ЕС ли е виновен или ние, които търпим продажните ни политици, 60% ВЕИ са на депутати от всички партии,закона за кражби чрез ВЕИ е измислен от БСП и реализиран от ГЕРБ в полза и на БСП,или не е така?
24
2
 
38
 
! Отговори
az преди 10 години
До 1"Дефицитът само за EVN е 248,6 млн. лева и те са факт заради спорни регулаторни актове от 2012 година - механизъм за компенсиране на разходите ..............".Би ли ми напомнил кой управляваше 2012 г. и защо като си толкова обективен не назоваваш нещата с истинските им имена - т.е. ГЕРБ и останалите партии управлявали ....?Като чета статията мисля, че австриеца в прав текст сочи откога и от кой е започнал този батак, да не говорим, че цената тока тогава растеше с по 20% на година
23
0
 
47
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
И като изгонят ЕРП-тата какво ще стане?Ще ги заместят фирми на Цветан Василев, *** Пеевски, Ахмед Доган, Румен Овчаров, *** вече се разписаха с изгонването на ЕОН и купуването на ЕРП-то. Държавата определя правилата на играта ! Ако правилата са кофти вината е на тези, които са ги писали! Защото когато са ги писали не са мислили за народа, а от къде и как да се облажат!За пример ВЕИ-тата, които до едно са олигарси и политици!
22
0
 
40
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Баш БашА бе *** това да е така не е виновен ЕС,а твоите другари от БСП и всички партии управлявали от 25 години насам.Не може никой да не носи отговорност за нищо,единствената държава в ЕС сме която няма осъден министър,мафиот,олигарх,или политик. да не говорим за кражбите на ДДС и контрабандата,корупцията и т.н.Толкова ли си *** та не можеш да мислиш и да разсъждаваш. За всичко сме виновни само ние,че търпим крадци и наглеци да ни управляват.
21
2
 
46
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
НАЧИНА Е ДИН-ИЗХВЪРЛЯНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НА Е.Р.П. ТЕЗИ КОИТО СКЛЮЧИХА ДОГОВОРИ С ТЯХ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР. АКО ИМАХМЕ ДЪРЖАВА И СВЕСНИ ДОСТОИНИ БЪЛГАРИ В УПРАВЛЕНИЕТО ТОВА ОТДАВНА ДА Е ФАКТ.
20
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДКЕВР ама много ти бавите,нема кво да дават обеснения ами да хващат куфарите и дим да ги няма!
19
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Баш Баш На калпавия Х - вълната му пречи!
18
4
 
38
 
! Отговори
До Даамм преди 10 години
Естествено че ЕС не го е грижа за нас след като ни е изпратил такива инвеститори като ЕРП-тата.Вместо да бъдат за пример като европейски фирми от 21 век,те се отнасят с нас като колонизатори приели най-лошите практики и от техния и нашия свят.А доколкото разбирам ЕС ни предупреждава че ако не мируваме ще извадят тоягата.
17
6
 
47
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
Истината е толкова проста и прозаична, че няма накъде повече, ама на никой политик не му стиска да я каже, защото е политически "некоректно" и такова говорене НЕ печели избори.Истината е, че токът трябва да поскъпне: 1. за да не трупа НЕК нови загуби и 2. тия над 2 милиарда, дето НЕК ги дължи - все някой трябва да ги плати. Сетете се от първи път кой ще ги плати - ами целокупния български народ - потребяващ електроенергия. Така че давайте да се решава това и стига с тия мъки.
16
11
 
62
 
! Отговори
Баш Баш преди 10 години
До ДааммЕдинствената изгода от ЕС е свободното ни пътуване в другите страни от ЕС и правото да работим в другите страни от ЕС като РОБИ ! Нищо повече ! Белите роби на ЕС
15
6
 
51
 
! Отговори
Даамм преди 10 години
До 11 Ами да ви кажа сами ще си сърбаме попарата . ЕС не го е грижа много много за нас . По всичко личи , че ни мислят за 3-то разряден народ . Подиграват се ! Писна ми от тоя ЕС чесно казано не виждам икономическата полза от него ! По скоро за тях сме икономически изгодни но не и за самите нас !!!!
14
2
 
35
 
! Отговори
anonymous преди 10 години
Zamislete se, zashto Sega izvednaj usiliata I udarite sa sreshtu chujdite sobstvenici na ERP-etata I ako im otnemat lizenza, koi v BG ima dostatachno pari da gi vzeme pod formata na zavoalirani investicii razbira se :-P:-D:-D:);)
13
11
 
52
 
! Отговори
Закривай! преди 10 години
Изгонете ги като мръсни помиари!
12
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно така, гърчете ЕРП-тата, нека да стоят на тръни.
11
5
 
41
 
! Отговори
gost преди 10 години
имам едно питане като дават кадарен ток кога духне вятара при парвия полах нормално лие лампата да мига за толкова години от миналата година го констирам това
10
4
 
57
 
! Отговори
До Даамм ! преди 10 години
Не че искам да кажа нещо обаче след като сме роби на топлофикация изглежда под европейски диктат ще се превърнем и в роби на ЕРП-тата.Ей няма отърване!
9
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко години още ще чакаме да им отнемете лицензите и най-накрая да ги изгоните от България? Не разбрахте ли, че никой не ги иска !
8
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро инкасатора ще поиска сметка на Станишката за разгула му със средствата на енергийната мафия. Овчаров не е овца, а вълк. И има повече пари от Станишев колкото и да не е за вярване.
7
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Общо 105 писма до различни институции е изпратила EVN България за трупаните дефицити в енергетиката, коментира изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер.Ми що пише писма.Като трупа дефицити продава и се маха или май не не е така?