НЕК извади нови доказателства по казуса с ЕРП-тата

Заради това ДКЕВР ще решава за лицензиите на 28 април
Обновена: 7 апр 2014 13:59 | 7 апр 2014 12:05,
55
НЕК извади нови доказателства по казуса с ЕРП-тата
Снимка: БТА

Националната електрическа компания е представила нови доказателства, които са важни за изясняване на казуса с прихванатите средства от страна на електроразпределителните дружества. По тази причина е насрочено ново открито заседание на 28 април и на него ще бъдат изслушани позициите на ЕРП-тата по новите доказателства, обясни председателят на регулатора Боян Боев.

По време на днешното заседание представителите и на трите дружества заявиха, че няма законово основание за отнемане на лицензиите им. Те бяха категорични, че спазват закона и са коректни към НЕК. На изслушването освен представители на засегнатите страни присъстваха посланиците на Австрия, Чехия, Германия и Испания, както и търговски аташета от френското посолство, румънското посолство, италианското посолство и други дипломати.

Управителят на ЧЕЗ България Кремена Стоянова коментира, че спорът между дружеството и НЕК е търговски и не е в компетенциите на енергийния регулатор, чиито функции включват разрешаване на административно-правни спорове между лицензираните дружества и потребителите. По думите й със своите действия ДКЕВР се меси в търговските отношения между две равнопоставени дружества.

Още по темата
Според Стоянова държавната комисия е показала пристрастия към НЕК. Управителят на ЧЕЗ цитира становище на регулатора, според което се блокира цялата дейност на НЕК и е невъзможно да се заплати на производителите в резултат на прихванатите плащания. В същото положение обаче е и ЧЕЗ, обясни Стоянова и посочи и задълженията на НЕК към дружеството. За януари държавната компания не е изплатила фактура на стойност 14,1 млн. лева за изкупуването на енергия от възобновяеми източници и високотехнологично производство. За юли 2013 година НЕК не е платила 24 млн. лева също за изкупуване на енергия от ВЕИ и заводските централи. Държавната компания дължи още 36,4 млн. лева на базата на отпадналия вече механизъм за компенсиране на задължения към обществото (зелена енергия). От своя страна ЧЕЗ дължи на НЕК 75 млн. лева за изкупената енергия през януари. Дружеството е превело 35 млн. лева по тази фактура, което не е отчетено в жалбата на НЕК.

Според Екатерина Истаткова, директор на НЕК, цифрите не са важни. От НЕК са сезирали регулатора заради незаконните действия на ЕРП-тата, посочи тя. Общо 105 писма до различни институции е изпратила EVN България за трупаните дефицити в енергетиката, коментира изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер.

Липсите са в резултат на дългосрочната политика на държавата за насърчаване на зелената енергия. "Отговорност на правителството и в частност на ДКЕВР е да намери начин да финансира тази политика", допълни още той.

Дефицитът само за EVN е 248,6 млн. лева и те са факт заради спорни регулаторни актове от 2012 година - механизъм за компенсиране на разходите за зелена енергия и таксата за достъп на ВЕИ производители. И двете решения бяха отменени от съда, припомни още Золфелнер.

"Отнемането на лицензии няма да реши дефицитите, а ще внесе допълнително напрежение в системата и сред клиентите", категоричен беше представителят на дружеството.

От Енерго Про повториха, че прихващането е било необходимо за гарантиране на доставките за своите клиенти. "Нашите решения бяха много добре премислени, законови и в защита на обществения интерес", коментира управителят на дружеството Стефан Абаджиев.

Припомняме, че ДКЕВР откри процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата на 19 март, след като изтече първоначалният срок от три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на енергийния регулатор. В новия седемдневен срок, който им бе даден от ДКЕВР след откриването на процедурата, ЕРП-тата отново не платиха. И трите дружества твърдят, че не дължат посочените средства.

Ако се стигне до отнемане на лицензии, начело на търговските дружества ще бъде назначен т.нар. особен управител, който трябва да гарантира нормалното електроснабдяване. Той няма да има право да продава имуществото, което е собственост на енергодружествата.

Казусът с лицензите се следи и от ЕК. В края на миналата седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер поиска среща с българския енергиен министър Драгомир Стойнев. В писмото си той напомни, че ДКЕВР е независим регулатор и трябва да взима решения като такъв. Според комисаря става въпрос за търговски спор, който трябва да се решава в съда.

Междувременно ЕРП-тата поискаха увеличение на цената на тока от 1 юли между 8 и 14%. Според изчисленията на регулатора в тези искания не са включени разходите им за зелена енергия. От ДКЕВР работят и по нова методика за определяне на цените в енергийната система. Тя трябва да е готова до края на юни, когато ще стане ясно и какви ще са цените на тока за бита от 1 юли.

От Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че не са били допуснати до откритото заседание на ДКЕВР. Недопускането на фотоволтаичния сектор до информация по особено важен и пряко засягащ производителите от ВЕИ-централи въпрос, като процедурата по отнемането на лицензиите на трите снабдителни дружества, е лош прецедент за непрозрачност на регулатора, пише в съобщение до медиите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще я върнем така както в УНГАРИЯ си я върнаха но времето на лесните парички за вас от разни фондациики СВЪРШИ.АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА....АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА....АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА....-- ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ --
45
0
 
33
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
ВЪРНЕТЕ СИ Я ,БЕ ......БЕЗ ПАРИ ,ЗАПЛАТИ ,ПЕНСИИ И ТОК....ХА,ХА,ХААААААААААА....ТУРЕТЕ СИ И ПО ЕДНА СНИМКА НА ВОЛЕН ИБРИКА ---ТОЙ ЩЕ ВИ СВЕТИ ЦЕЛА НОЩ , ЗА ИКОНОМИЯ НА ТОКА!!!ПОМНИТЕ ЛИ , КАК ВИ УРЕДИ СЪС ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ по 1000 лв. И ПЕНСИИ-500-лв....??!!!СЕГА ШЕ ВИ УРЕДАТ И С ТОКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
44
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво търсят посланиците на Австрия, Чехия, Германия и Испания на това заседание.Мама им стара колониалисти нагли. Смърт на ЕС мошениците и US ястреби.АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА....АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА....АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА....-- ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ --
43
0
 
39
 
! Отговори
Х преди 10 години
Докаго не преразгледате договорите на Марица 1-3,на ВЕИ и соларни инсталации няма да има по евтин ток.Защото вятъра и слънцето не са станали по скъпи.
42
6
 
39
 
! Отговори
Поздравления преди 10 години
ДКЕВР заслужава поздравления за действията си.
41
5
 
38
 
! Отговори
Todorov преди 10 години
Браво, най-после държавата си влезе в ролята.
40
2
 
38
 
! Отговори
Слави Дончев преди 10 години
Ще намери НЕК доказателства, как няма да намери като тези ЕРП-та са ни крали досега.
39
3
 
40
 
! Отговори
Асен преди 10 години
Ако правителството успее да изгони тези монополи, само ще спечели.
38
3
 
37
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Държавността се завръща- това се вижда днес.
37
0
 
39
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
В съда, съдията ще дава оправдателна присъда поради липса на доказателства, на обвиняемия. Адвокатът на обвиняемия възразява и обявява, че са открити нови доказателства. Съдията го привиква и го пита:Колега,нали го оправдавам? Какви нови доказателства?! Адвокатът отговаря:-Оказа се, че имал още малко скатани пари.
36
1
 
45
 
! Отговори
Електро преди 10 години
НЕК може да си извади и голото дупенце, за да може ЕРП-тата да му го набутат до сливиците. Трепане за *** разпродали държавното енерго на безценица на чуждите кръвопийци.
35
0
 
42
 
! Отговори
прокорор преди 10 години
До МРАВКА защо не се извадат всички договори в интернет давидим кой ги е подписал и за колко лв.на киловат!
34
2
 
38
 
! Отговори
До Боев преди 10 години
Да ми подскажеш кои са им чистите инвестиций на ЕВН,които не са минали през увеличението на цената на тока.Да не говорим че за инвестиция броят всичко примерно разходи по аутсорснати дейности и така нататък.И никой няма да им взима собственоста просто ще се смени мениджмънта който очевидно не се справя.
33
4
 
33
 
! Отговори
FAKT преди 10 години
KAKVO DELO SHTE VI SPRETNAT SAMO!!!!BG GLUPATSITE SHTE PLASHTATE DO JIVOT!!
32
2
 
38
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До МОРСКИЯЧовекът до таблото няма да спре спирането на тока - просто ще те откачат от Трафопоста. Проблемът може да се реши, ако всичко започне наново и начисто. Но за това трябва да разкараме ЕРП-тата. Подкрепям да не плащаме. Два месеца - и са фалирали. Въпросът е дали ние можем да издържим още толкова после без ток. Ако можем - смело напред!
31
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
....Агенцията цитира директора Международни операции в компанията Томаш Плескач, според когото CEZ обмисля да продаде 100% от свой вятърен парк в Румъния. Причината е желанието на румънския регулатор да намали двойно субсидиите за производство на зелена енергия.Май че и комшийте са ги подпетили така че да не се правят на велики.
30
0
 
37
 
! Отговори
До МОРСКИЯ преди 10 години
Браво Морски!Подкрепям!
29
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "ще ни пратят в Евразийския съюз при любимия ти Путин"Ама верно ли? Ех, тези красиви рускини, ще ходим без виза в СССР. Вече ми се повръща от американските - Вилендорфски Венери.
28
0
 
37
 
! Отговори
До 31 преди 10 години
Много веротно е защото ако ревът им в Брюксел не хване дикиш ,ще ревът на хамериканците.
27
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНикой няма да те бомбардира,просто ще ни пратят в Евразийския съюз при любимия ти Путин,тогава няма да можеш да взимаш лицензи на никога,защото там е забранено. Както явна искат много неграмотни.