Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ

Проучване: Западът е виновен за Украйна, но и Русия не е съвсем права
171
Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ
Снимка: Impact Press Group

Четири формации ще имат евродепутати след изборите на 25 май, сочи проучване на "Медиана", направено между 31 март и 5 април сред 1002 души.

Според данните БСП ще получи 21,9 на сто от гласовете, а основният опонент на социалистите -  ГЕРБ, събира 19,6 на сто. Евродепутати ще имат още ДПС с 8,8 % от гласовете на вота и "България без цензура" със 7 на сто.

Според проучването НФСБ би събрал 4 процента от гласовете, Реформаторският блок - 3,8%, АБВ - 3,7 % и "Атака" – 2,5 %.

39 на сто от анкетираните са категорични, че ще гласуват на изборите за Европейски парламент, а други 33 % отговарят, че е по-вероятно да отидат до урните. 14 на сто заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а други 14 % са категорични, че със сигурност няма да гласуват на евровота.

“Затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива вероятно ще дадат отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори. Забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на тях - не са толкова важни, намалява категоричността на волята за гласуване”, коментира резултатите социологът Кольо Колев.

Той представи данни, според които по отношение на сегашното правителство преобладават скептичните и критичните оценки. За 33 на сто от анкетираните управлението на кабинета "Орешарски" по-скоро им вдъхва доверие, а 49 на сто - по-скоро ги разочарова. Въпреки това обаче според оценката на анкетираните този кабинет е по-добър от предишния - 30 процента са на това мнение, а 25 на сто смятат, че правителството на Орешарски е по-лошо от това на Бойко Борисов, посочи Колев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова остава политика с най-висок рейтинг – 48%. След нея е еврокомисарят Кристалина Георгиева с 46 процента и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов - 45 на сто.

По данните на „Медиана“ в първата десетка са още Сергей Станишев - 38 процента, Пламен Орешарски - 37 на сто, Росен Плевнелиев - 33 %, Ивайло Калфин - 33%, Бойко Борисов - 31% , Мая Манолова – 30 % и Лютви Местан - 29%.

Що се отнася до кризата в Украйна, българското общество се консолидира около идеята "Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права", коментира Кольо Колев. „Доколкото има "по-права" страна или "по-малко неправа", предпочитанията са на руска страна”, отбеляза той.

На въпрос "Одобрявате ли, или не действията на ЕС и САЩ в събитията в Украйна?", едва 6 на сто отговарят утвърдително. Всеки пети запитан – 20 %, отговаря с "донякъде", 41 на сто – категорично не ги одобряват. Всеки трети пък - 33 процента, не може да даде преценка за случващото се.

Попитани дали одобряват, или не действията на Русия във връзка със събитията в Украйна, 17 процента отговарят с "да", 21 на сто - донякъде, 33 процента - че не ги одобряват, а 29 на сто не могат да преценят.

24 процента от нашите сънародници оценяват като правилно това, че България не признава референдума в Крим, но 35 на сто смятат, че тази позиция не е правилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надали има по-глупава партия от бсп,като цяло, която да унищожи цяла държава заради благополучието на част от ръководните си кадри.
125
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дон Боко Будалеземафиот от Банкялезекапо де ла тути капиала Серго яко го затапи.........и сладко, сладко го изклати
124
6
 
3
 
! Отговори
Тикво преди 10 години
"От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт. Бил съм главен секретар, кмет, премиер. Даже два пъти кмет... Да пускам някого, който сега да се обучава в тази работа - не", каза лидерът на ГЕРБ. В експертното правителство, което обеща да предложи, няма да бъде включен Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър каза, че се отказва от имунитета си, но главният прокурор заяви, че ще мине по процедурата за отнемане на имунитет.
123
5
 
14
 
! Отговори
Лъже преди 10 години
Не е възможен толкова висок процент за бсп на фона на непрекъснато сриващия им се рейтинг като се отчете, че и АБВ и дърпа половината електорат максималния резултат за бсп е 10% така че нищо друго не им остава освен да се слеят с дпс за изборите
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви го фукна в изследването! По-малко - повече, донякъде!
121
0
 
14
 
! Отговори
Мамин Кольо преди 10 години
Добро е!!! Само с една седмица закъснение от 1-ви април, но пак е добро;)
120
12
 
3
 
! Отговори
Пепо кукурбити преди 10 години
В БГ изборите за мислещите хора протичат под мотото"Гласувам за най-малкото зло".Така гласувах и аз на последните няколко избора за най- малкото зло-ГЕРБ.Оказа се обаче,че освен малко и голямо зло има и просто,нагло и арогантно зло,което вече е мнооого по-лошо!Затова никога повече ГЕРБ!Колкото и да не ви изнася има много такива като мен и повече Власт няма да видите,СВИКВАЙТЕ,не се напъвайте,няма смисъл.В герб останахте само слугинажа,който е на принципа "Вожда е най-умен"!СОРИ!
119
1
 
19
 
! Отговори
Десен преди 10 години
Сещам се в изборната нощ Кольо в един момент как подскачеше от радост че БСП и ДПС правели мнозинство. Сега да питам чарвените чугунени глави с какво ви се подобри живота откакто управлява Станишев. ГЕРБ в най голямятя криза запазиха финансова стабилност и строяха.....да не казвам че се живееше лесно но това го дължим на наследството на БКП а не на ГЕРБ. Но това е заложена в комунистическата идеология да се говори колко велики работи правим и как всички други са лоши и рушат.
118
0
 
13
 
! Отговори
ОПОРНА ТОЧКА преди 10 години
Статията да се разпечата и доведе до знанието на електората!!!
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доб,е Боко Тиквата води с 5% сега това как е???Пак не е истина Кой казва тогава истината
116
11
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 10 години
Особено след онзи гениален запис с Кокинов...
115
10
 
9
 
! Отговори
Реал преди 10 години
То даже е много учудващо как ГЕРБ въобще имат някакви гласове...
114
11
 
3
 
! Отговори
Соната преди 10 години
Не миждам нищо учудващо в проучването...
113
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 22 май се прибираме от чужбина специално за да гласуваме за ГЕРБ. 5 човека сме. Червен Кольо нас дали ни включва. Голяма изненада го чака този ***.
112
3
 
15
 
! Отговори
55 преди 10 години
Естествено че БСП води в проучване на Червен Колю.И Америка е най виновна.Този Червен ***,дето прилича на Гейза от "Семейство Мейзга" е част от червената пропагандна машина.Освен ПАРИТЕТ и ПРЕДНИНА на БСП друго никога не е проучил....
111
3
 
19
 
! Отговори
Веско преди 10 години
БСП води но само в най-смелите си мокри сънища. Тези избори макар, че ще бъдат масово купени от червените кифладжии с истеглените наскоро милиарди ще бъдат пълния крах за Станишко и компанията от антибългари около него, вероятно 12% ще е максимума който ще купят.
110
1
 
18
 
! Отговори
Десен преди 10 години
Кольо Колев толкова мрази Бойко че се чудя как им е дал толкова проценти реалните резултати са мин 5% отгора за ГЕРБ. Миналата година ако не беше комунистическата афера с бюлетините ГЕРБ щяхя дя имят мнозинство.
109
2
 
20
 
! Отговори
Ivana преди 10 години
Щом червената"Медиана" пише така знаци ГЕРБ водиат с 5 %.
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не говори и пише че другата седмица започва застрояването на Карадере, където Станишев и брат му очакват да спечелят милиони от затворен комплекс с 2000 апартамента на брега на морето.
107
16
 
3
 
! Отговори
ППЛ преди 10 години
ЛЪЖЕТЕ НИ ! НЕ МОЖЕ ТАНДЕМА " БЕЗУМИЕТО ОТ БАНКЯ - ПЕТНОТО " ДА Е ПОДКРЕПЕНО ОТ 19% ОТ БЪЛГАРИТЕ, НЕ СМЕ ОГЛУПЯЛИ ДО ТАМ, ТОВА ПРОУЧВАНЕ Е ПРАВЕНО В.......ЗАТВОРА