Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ

Проучване: Западът е виновен за Украйна, но и Русия не е съвсем права
171
Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ
Снимка: Impact Press Group

Четири формации ще имат евродепутати след изборите на 25 май, сочи проучване на "Медиана", направено между 31 март и 5 април сред 1002 души.

Според данните БСП ще получи 21,9 на сто от гласовете, а основният опонент на социалистите -  ГЕРБ, събира 19,6 на сто. Евродепутати ще имат още ДПС с 8,8 % от гласовете на вота и "България без цензура" със 7 на сто.

Според проучването НФСБ би събрал 4 процента от гласовете, Реформаторският блок - 3,8%, АБВ - 3,7 % и "Атака" – 2,5 %.

39 на сто от анкетираните са категорични, че ще гласуват на изборите за Европейски парламент, а други 33 % отговарят, че е по-вероятно да отидат до урните. 14 на сто заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а други 14 % са категорични, че със сигурност няма да гласуват на евровота.

“Затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива вероятно ще дадат отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори. Забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на тях - не са толкова важни, намалява категоричността на волята за гласуване”, коментира резултатите социологът Кольо Колев.

Той представи данни, според които по отношение на сегашното правителство преобладават скептичните и критичните оценки. За 33 на сто от анкетираните управлението на кабинета "Орешарски" по-скоро им вдъхва доверие, а 49 на сто - по-скоро ги разочарова. Въпреки това обаче според оценката на анкетираните този кабинет е по-добър от предишния - 30 процента са на това мнение, а 25 на сто смятат, че правителството на Орешарски е по-лошо от това на Бойко Борисов, посочи Колев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова остава политика с най-висок рейтинг – 48%. След нея е еврокомисарят Кристалина Георгиева с 46 процента и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов - 45 на сто.

По данните на „Медиана“ в първата десетка са още Сергей Станишев - 38 процента, Пламен Орешарски - 37 на сто, Росен Плевнелиев - 33 %, Ивайло Калфин - 33%, Бойко Борисов - 31% , Мая Манолова – 30 % и Лютви Местан - 29%.

Що се отнася до кризата в Украйна, българското общество се консолидира около идеята "Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права", коментира Кольо Колев. „Доколкото има "по-права" страна или "по-малко неправа", предпочитанията са на руска страна”, отбеляза той.

На въпрос "Одобрявате ли, или не действията на ЕС и САЩ в събитията в Украйна?", едва 6 на сто отговарят утвърдително. Всеки пети запитан – 20 %, отговаря с "донякъде", 41 на сто – категорично не ги одобряват. Всеки трети пък - 33 процента, не може да даде преценка за случващото се.

Попитани дали одобряват, или не действията на Русия във връзка със събитията в Украйна, 17 процента отговарят с "да", 21 на сто - донякъде, 33 процента - че не ги одобряват, а 29 на сто не могат да преценят.

24 процента от нашите сънародници оценяват като правилно това, че България не признава референдума в Крим, но 35 на сто смятат, че тази позиция не е правилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
7
 
! Отговори
незначителен преди 10 години
До optimistПо-правилното е да останеш тук,за да съградиш нещо добро и позитивно.Със забежки на запад-няма да решиш нито твойте проблеми,нито проблемите на любимите ти хора.Лозето иска мотика,а не молитва,така е казал народът.Сега те моля,да ме извиниш,да ми простиш и да калиш волята си за търпимост към иначемислещия.
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Само БСП !Вярвай си бе ***. Бутат се при ЕС със всички сили и средства, защото Путин не раздава пари а само взима и за вождовете ви няма да има. А ЕС дава, това, че парите не стигат до народа е друг въпрос-говори с украйнския ***.
64
6
 
12
 
! Отговори
optimist преди 10 години
до 65 - Оставка негодници!
63
3
 
2
 
! Отговори
gost преди 10 години
и герп и бсп са един дол дренки кои по гладен командва кои по се неенаял тои е стани да седна аз
62
13
 
9
 
! Отговори
До Оптимист преди 10 години
Значи трябва да си приготвяш багажа и да се махаш защото БСП ще спечели над 20 %! Аре чао , въобще няма да ни е мъчно за теб - платен гербер *** ! И моля те не се връщай!
61
9
 
6
 
! Отговори
незначителен преди 10 години
Много ме накефи тази прогноза,защото лявата идея е моя кауза.Почти съм убеден,че проучването ще даде максимум 2% разлика.Пиша тези редове с ясното съзнание,че ще подразня много хора,но какво да се прави-рибата се вмирисва от главата.Определено нехаресвам интелектуалния потенциал на ПП Герб.
60
9
 
19
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Ако БСП спечели над 10% - аз емигрирам. Стига вече с глупостите и манипулациите!
59
4
 
16
 
! Отговори
Писна ми преди 10 години
Червен Кольо да не е правил това проучване в някой пенсионерски клуб или на сбирка на чугунените глави? Ти още като сравниш одобрението на Първанов (45%) и това на АБВ (<4%), схващаш колко нагласено е всичко! Комундрелите явно смятат, че всички българи сме като електрората им - с две-три мозъчни гънки, от които едната служи да се поддържа дишането, а другата да пазим равновесие...
58
3
 
2
 
! Отговори
йордан преди 10 години
дан ли си,то лиси,със сигурност си завистлив и злобен комуноиден комплексар.
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип българите сме пълни ***, нещастници и ***. Нищо не става от нас и това ни озлобява съвсем.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И едните комунисти и другите комунисти но се обиждат на комунисти, това само по тези места го има
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 10 години онзи мазен *** от Украйна с очилцата се сили как ще размаже всички на изборите и все още само на закани си е останал и всеки път е едно здраво ус*ране. А за електората на бсп и батака е ясно - да гласуваш за която и да е от двете партии с ясното съзнание, че гласуваш за Доган-има ли смисъл да се коментира. А това с печеленето - да не се залъгваме - червените г*вна не са печелили нито веднъж избори за 80 години управление - на власт те освен с преврат не могат да дойдат.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-нагло нещо от комунист няма на този свят..роят се ,сменят си имената,платформите,лозунгите и все били други,никога не са управлявли и довеждали България пред пълен банкрут,кумонна система и режим на ток и вода в мирно време, без природни бедствия..само дявола е на едно ниво с тях Комунистически *** и ***. Бащите им терористи-шумкари и масови убийци, избиха зверски десетки хиляди българи. Осеяха България с масови гробове и концентрационни лагери.
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хубаво е, че на *** им надуват %тите... тупването по *** ще е по-звучно
52
1
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Не се подлъгвайте , че тези , които държат парите държат и бъдещето ви , защото тези пари те са ги взели от вас , а вие им се кланяте и ги въздигате , като слънце пред очите си ! В.ЛЕВСКИ .
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така знаят как ще гласува народа ми къде е НФСБ ,или те си ги изчисляват с купените гласове
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Деня в който ще отида да гласувам ще е деня на референдум за екзекутирането на всички участвали в управлението последните 20 години. Преди това - няма смисъл...
49
2
 
15
 
! Отговори
хьхь преди 10 години
Тоя и другия фъфлек на другарите , един път не е познал.Досега Сергей няма спечелени избори , а социолозите все му дават преднина.Как става това , че все още им дават гласност навсякъде на платените социолози
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей Кольо много ми е интересно на 25 май как ще коментираш проучванто си бе :)))
47
2
 
16
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Червен Кольо , освен верен на партията е и верен на парата .И това го доказва.Още малко и ще изкара , че Бареков ще спечели повече гласове от ДПС ..Но има време до изборите