Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ

Проучване: Западът е виновен за Украйна, но и Русия не е съвсем права
171
Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ
Снимка: Impact Press Group

Четири формации ще имат евродепутати след изборите на 25 май, сочи проучване на "Медиана", направено между 31 март и 5 април сред 1002 души.

Според данните БСП ще получи 21,9 на сто от гласовете, а основният опонент на социалистите -  ГЕРБ, събира 19,6 на сто. Евродепутати ще имат още ДПС с 8,8 % от гласовете на вота и "България без цензура" със 7 на сто.

Според проучването НФСБ би събрал 4 процента от гласовете, Реформаторският блок - 3,8%, АБВ - 3,7 % и "Атака" – 2,5 %.

39 на сто от анкетираните са категорични, че ще гласуват на изборите за Европейски парламент, а други 33 % отговарят, че е по-вероятно да отидат до урните. 14 на сто заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а други 14 % са категорични, че със сигурност няма да гласуват на евровота.

“Затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива вероятно ще дадат отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори. Забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на тях - не са толкова важни, намалява категоричността на волята за гласуване”, коментира резултатите социологът Кольо Колев.

Той представи данни, според които по отношение на сегашното правителство преобладават скептичните и критичните оценки. За 33 на сто от анкетираните управлението на кабинета "Орешарски" по-скоро им вдъхва доверие, а 49 на сто - по-скоро ги разочарова. Въпреки това обаче според оценката на анкетираните този кабинет е по-добър от предишния - 30 процента са на това мнение, а 25 на сто смятат, че правителството на Орешарски е по-лошо от това на Бойко Борисов, посочи Колев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова остава политика с най-висок рейтинг – 48%. След нея е еврокомисарят Кристалина Георгиева с 46 процента и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов - 45 на сто.

По данните на „Медиана“ в първата десетка са още Сергей Станишев - 38 процента, Пламен Орешарски - 37 на сто, Росен Плевнелиев - 33 %, Ивайло Калфин - 33%, Бойко Борисов - 31% , Мая Манолова – 30 % и Лютви Местан - 29%.

Що се отнася до кризата в Украйна, българското общество се консолидира около идеята "Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права", коментира Кольо Колев. „Доколкото има "по-права" страна или "по-малко неправа", предпочитанията са на руска страна”, отбеляза той.

На въпрос "Одобрявате ли, или не действията на ЕС и САЩ в събитията в Украйна?", едва 6 на сто отговарят утвърдително. Всеки пети запитан – 20 %, отговаря с "донякъде", 41 на сто – категорично не ги одобряват. Всеки трети пък - 33 процента, не може да даде преценка за случващото се.

Попитани дали одобряват, или не действията на Русия във връзка със събитията в Украйна, 17 процента отговарят с "да", 21 на сто - донякъде, 33 процента - че не ги одобряват, а 29 на сто не могат да преценят.

24 процента от нашите сънародници оценяват като правилно това, че България не признава референдума в Крим, но 35 на сто смятат, че тази позиция не е правилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
5
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Гласуваш за БСП, получаваш Фестан и бат Сали Енергетика- ха да ви е честито!
145
8
 
4
 
! Отговори
ша ви газим преди 10 години
Само ДПС, победаааа!!!
144
6
 
3
 
! Отговори
да бе да преди 10 години
ако путин и ердоган ни окупират и гласуваме, може бсп и дпс да вземат толкова.
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проба- грешка!
142
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са прогнозните резултати на позитано. Ще има много изненадани. Герб щще победи минимум с 4%.
141
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия хора си правят статистиката от някой пенсионерски вестник ли? Аз напоследък не съм чул човек който ще гласува за бсп. Надушвам пак опорните точки на Йовчев. Иде видов ден!
140
7
 
10
 
! Отговори
наско преди 10 години
Западът бил виновен за кризата в Украина?!? Това е чиста шизофрения и само болния мозък на някой русофилистик може да го измисли.
139
3
 
15
 
! Отговори
Алоо! преди 10 години
Колко пъти да ви казвам, стига сте ги бъркали понятията! Кольо Колев не е социолог, а социалист! По-точно милионер-комунист! Айде поправете се моля!В България всичко стана пълна порнография!ОТВРАТ!
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и аз съм от голям град и съм средностатистически българин и никой, никога не ме е питал нито мен нито моите познати,а аз познавам много хора.Но въпреки това БСП,ГЕРБ и ДПС ще си пратят хората в европарламента.Факт е обаче ,че Пеевски ще си гледа кефа 5 години в Брюксел с дебела заплата.*** също е вътре и ще се отблагодари на господарите си с някое евродепутатско място.Абе европарламента е голяма лапаница гарантирано за пет години.И ние овците доброволно ще пратим вълците в Брюксел.
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
145, и на мен отдавна ми е интересно:) По телефона са ми правили проучвания за екология, култура и незанам си какво, но за кого ще гласувам - никога. От татово време гласувам и аз:)
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един ден народният съд ще Ви пита, господа депутати: "как се сдобихте с тези милиарди долари? Защо този геноцид над народа? Къде е валутния резерв? Защо *** са 5 милиарда, а българите 1 милион?". Вие ще мъчите като путkи. Затова ли живеете - да предавате родината България и да я препродавате?! Скоро ще видим "кон боб яде ли". Па се крийте после из машмулите на Нова Зеландия, там е удобно скривалище - и за живите, и за труповете.
135
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
CHELSEA СА КАТО ГЕРБ БИЯТ НАРЕД - ПОКЛОН
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РИБАТА ОЩЕ В МОРЕТО ТИЯ ПРОЦЕНТИТЕ ПРИГОТВИЛИ. ЕТО ТАКА 24 ГОДИНИ ВИ УСПИВАТ МУТРЕНСКИТЕ СТЪКМИСТИ. И ПОСЛЕ СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО ВИЕ ВЪТРЕ ДЕБЕЛИЯТ С КОТЕШКАТА ГЛАВА.
133
2
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 10 години
На тези избори ще има не повече от 20% избирателна активност. Ако в листите се включат кандидати като Пеевски и толкова няма да се явят до урните. Хората са напълно отвратени от политиците ни, ако все пак могат да се нарекат така!
132
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ги правите тия проучвания бе? Аз съм на 50г,живея в голам град,ама до сега никой не ми е правил анкета,за кого и как ще гласувам!
131
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка време ви е!!! Само ГЕРБ!!
130
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагласено комуно-социалистическо проучване...заплатено от самите тях на тоя ибрик за да излъже НАРОДА......Червени социалистическибившикомунистически мръшляци! ОСТАВКА!
129
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 10 години
ми да дадем на теб да анкетирашти кои беше пуньо,груйо или андрешкоще се правим че ти верваме и въобще на кои му пука
128
2
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 10 години
Името Медиана не е ли *** в истинския смисъл на думата ,
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Борисов е бил закаран по спешност в правителствена болница днес, където веднага е поставен на системи.Според лекари от правителствена болница Борисов е получил остра тахикардия. Те смятат, че Борисов е преживял най-тежко предателствата през последните дни.