Задължени сме да градим нова Европа, категоричен е Плевнелиев

Президентът и херцогът на Кент дадоха почит на загиналите в Първата световна война
Обновена: 8 апр 2014 16:10 | 8 апр 2014 16:10, Анисия Иванова
25
Задължени сме да градим нова Европа, категоричен е Плевнелиев
Херцогът на Кент принц Едуард и президентът Плевнелиев на церемонията. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев и херцогът на Кент принц Едуард, който е на посещение у нас по покана на държавния глава, присъстваха днес на церемония в памет на загиналите в Първата световна война. Събитието се състоя на Британските военни гробища в Софийския централен гробищен парк.

В словото си президентът заяви, че общ дълг е споменът за жестокостите на войната да бъде съхранен през поколенията в името на един по-добър свят, изграден на основата на единството и разбирателството, съобщиха от прессекретариата на президента.

Поглеждайки назад към пепелта и руините на Първата световна война, виждаме дългия път, който човечеството извървя през последните 100 години, подчерта в изказването си държавният глава. Според него горчивите спомени от две последователни световни войни задължават всички нас да градим една нова Европа, основана на човешката свобода, солидарността и просперитета за следващите поколения.

„Тишината и смирението на това свято място ни напомнят, че в скръбта и пред смъртта всички сме равни. Нека повярваме в помирението на нациите и в непреходното желание на човечеството за справедливост и мирно развитие“, заяви президентът.
 
„Отдавайки заедно почит към всички загинали, ние отправяме поглед към нашето общо бъдеще. Бъдеще, за чието съграждане нашите воини заплатиха най-високата цена“, заяви по време на церемонията принц Едуард.

Херцогът на Кент подчерта, че независимо, че почиват далеч от дома, тленните останки на британските воини са в британско гробище и болката за тяхната загуба в Обединеното кралство се споделя от хората в цял свят и върху това се гради помирението.

На церемонията взеха участие и представители на дипломатическите мисии, акредитирани в Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Поглеждайки назад към пепелта и руините на Първата световна война" ,г-н Президент -"Освен крушението на националния идеал, България губи и половината от землището си българската етническа територия е разпокъсана между всички съседи на България."" На 27 ноември 1919 е подписан Ньойският договор, който е с изключително тежки последици за българската нация и държава."Нека си припомним историята !Бъдеще, за което България плаща прескъпо !
4
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
И той взел да се изказвал
3
1
 
12
 
! Отговори
111 преди 10 години
оставете тия приказки , ами върнете това което откраднахте и крадете , и върнете всички нелегални *** , ние ще продължим и без вас
2
2
 
9
 
! Отговори
Сталин преди 10 години
Да беше отдал почит на героите от ВСВ, ЗАЩОТО АКО НЕ БЯХА ТЕ, СЕГА НЯМАШЕ ДА ОТДАВАШ ПОЧИТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ ПСВ! ОТДАВНА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ПРЕВЪРНАТИ ***!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Задължени сме да градим нова Европа, категоричен е Плевнелиев"Къв си ти, че да ни задължаваш да градим еврейския съюз. Може и да си президент, но нямаш право да говориш така и да ни караш да сме загрижени за Европата, вместо за България.Гради си я новата Европа от вас в свободното си време, докато се изживяваш като президент гледай България, а не в чуждата купичка само и само с цел нея да запълниш.