Задължени сме да градим нова Европа, категоричен е Плевнелиев

Президентът и херцогът на Кент дадоха почит на загиналите в Първата световна война
Обновена: 8 апр 2014 16:10 | 8 апр 2014 16:10, Анисия Иванова
25
Задължени сме да градим нова Европа, категоричен е Плевнелиев
Херцогът на Кент принц Едуард и президентът Плевнелиев на церемонията. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев и херцогът на Кент принц Едуард, който е на посещение у нас по покана на държавния глава, присъстваха днес на церемония в памет на загиналите в Първата световна война. Събитието се състоя на Британските военни гробища в Софийския централен гробищен парк.

В словото си президентът заяви, че общ дълг е споменът за жестокостите на войната да бъде съхранен през поколенията в името на един по-добър свят, изграден на основата на единството и разбирателството, съобщиха от прессекретариата на президента.

Поглеждайки назад към пепелта и руините на Първата световна война, виждаме дългия път, който човечеството извървя през последните 100 години, подчерта в изказването си държавният глава. Според него горчивите спомени от две последователни световни войни задължават всички нас да градим една нова Европа, основана на човешката свобода, солидарността и просперитета за следващите поколения.

„Тишината и смирението на това свято място ни напомнят, че в скръбта и пред смъртта всички сме равни. Нека повярваме в помирението на нациите и в непреходното желание на човечеството за справедливост и мирно развитие“, заяви президентът.
 
„Отдавайки заедно почит към всички загинали, ние отправяме поглед към нашето общо бъдеще. Бъдеще, за чието съграждане нашите воини заплатиха най-високата цена“, заяви по време на церемонията принц Едуард.

Херцогът на Кент подчерта, че независимо, че почиват далеч от дома, тленните останки на британските воини са в британско гробище и болката за тяхната загуба в Обединеното кралство се споделя от хората в цял свят и върху това се гради помирението.

На церемонията взеха участие и представители на дипломатическите мисии, акредитирани в Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Кой му даде строително разрешение изобщо да гради нещо ?!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сервилниченето винаги изглежда зле....Плевнелиев да уважава българските войни загинали във войните! България никога не е изпращала свои войници на Британските острови ,докато Великобритания е изпращала синовете си да завладяват света и е естествено много от тях да намерят смъртта си по чужди земи....Уважението към госта е едно ,а сервилността е друго !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До рDa ima, vkaray si neshto odzad neshtastnik dolen.
22
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Господин Президент, живея до една от петте американски военни бази в България. Питам- има ли опасност за нас живеещите до тези бази при един по-сериозен конфликт сега в Черно море между руските войски и идващите американски кораби в Черно море с пълно бойно снаражение. Ежедневно в тези бази излитат и прелитат военни самолети в неизвесна посока. Излезте по телевизията и дайте отговор на нашия въпрос,за да можем спокойно да спим. А колкото до Европа-има други,които ще е построят и без вас.
21
1
 
9
 
! Отговори
р преди 10 години
няма ли някакъв начин тоя *** да го махнеме от президенството, толкова много се нервирам като гледам как тая *** ходи и ни срами пред целия свят,народа ни,историята ни не заслужава тоя ***, тая мека китка да ни постеля за изтривалка на които си поиска
20
1
 
7
 
! Отговори
резил преди 10 години
резил
19
1
 
7
 
! Отговори
Ей преди 10 години
Долен Масон = Плевнята! Кво ти обещаха ле *** , за да ни унижаваш, нас който те избрахме.
18
1
 
9
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
За какъв мир говори Плевналиев, като още в 1918 година Англия се кълне вечно да отмъщава на България, заради избитите 65 хиляди английски войници в битката при Дойран през Първата световна война. Омъщението на Англия започва още от края на Санстефанския мирен договор и продължава до ден днешен и щи продължава до тогава,докъто съществува черната алея в Лондон до гробищата,където са погребани убитите при Дойран- 1918 г.
17
1
 
6
 
! Отговори
junbo преди 10 години
Не съм строител на никаква нова еврпа (масон),искам да си живея спокойно остатъка от живота и да не ме занимавате с евроглупостите си - къде да отида г-н президент ... може би в Замунда?
16
1
 
5
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Росен хубаво е бил там да изнесе и той слово, но защо политиката на България е такава, че се опитва да отива все повече към САЩ, при положение, че бяхме по средата до този момент, а именно между руснаците и американците. Росен не ми харесва нещо как мисли и това започва да ме притеснява доста сериозно!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 14 Имам много забележки към ЕС,но това не е причина да искам излизане от него, ако не сме в Ес ще сме в руския,или в Турския или най вероятно ще сме мафиотска държава от никои не обичана и от всички игнорирана,ще сме прокажените в Европа и не само в Европа,та нима не виждате дори сега как гледат на насЕС е цел и не само за нас,всички имат очаквания които не им се сбъдват,затова не трябва да имаме илюзии и найвни очакванияно и трябва да си помислим ако не сме с всички в ЕС къде ще сме и с кой
14
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 10 години
Може и да си прав, но да не забравяме, че когато се присъединихме към ЕС си мислихме, че е един демократичен съюз. Друго се оказа. Оказа се че пак сме както при комунизма (не визирам Русия а СССР). Би трябвало да правиш разлика между комунистическия СССР и днешна Русия. И би трябвало да правиш разлика от "демократичния" и мислещ за всички равноправно ЕС - които го има само в мечтите и прозападната пропаганда и истината - това е едно сборище, което не му пука за демокрация и истина. И реалното ЕС
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от многото коментари излиза че преди да влезнем във Европейския съюз сме били богати,щастливи,независими,свободни и ооооо ужас,щом станахме членове на съюза изведнъж обедняхме и западнахме,тези *** от европата ни взеха богатствата и независимоста и ние тръгнахме да работим по чужбина,виж при комунизма никаде не ходехме,тук бе рая,комунистите ни пускаха но ние обикновените не искахме Сега ако излезем от съюза ще цъфнем и вържем,изведъж ще се оправим,така че вън от Европата ,да живее Сибир
12
1
 
9
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
"Задължени сме да градим нова Европа"ЗАЩО ???След като НЕЩО става все по-зле, да трябва да продължаваме да го правим?Ама логиката не е за маймуните нали? :))))))
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Сталин Вие комунистите със сигорност щяхте да станете ***,въпреки че незнам кой би си мил ръцете с такъв ***,но това е друга тема.Ние българите бяхме съюзници на Великия райх и и за нас нямаше никаква опастност,земите ни се обединиха и както се изказват бивши наши противници а сега приятели и съюзници , при победа на Хитлер щяхме да се храним със сребърни прибори,но червените башибозуци спечелиха и затова сега сме на този хал-дълга мъчителна агония-морална и материална
10
0
 
3
 
! Отговори
varadin преди 10 години
toia koi u go podade se go lapa sram za bg kurfa licemerna
9
1
 
11
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
Призовава за мир, пък в същото време говори за повече НАТО у нас и отправя остри реплики към Русия, все едно сме някоя велика сила и не сме толкова малки и зависими. Плевнелиев не спира да си противоречи и да показва никакви качества като дипломат.
8
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ти пък къде се слагаш бе като никой не те бръсне за слива, а само те използват да се съгласяваш и изпълняваш с поредната европростотия!
7
2
 
8
 
! Отговори
Anti Evropeiski suiz преди 10 години
Nova "Evropa" ve4e e izgradena ot arabi, kiurdi, somaliici, afghanistanci , eritreici, afrikanci i pro4ie....
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пак празни приказки