Решено: И стари кредити ще се погасяват без наказателни лихви

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за потребителския кредит
Обновена: 9 апр 2014 14:45 | 9 апр 2014 11:25, Камелия Цветанова
60
Решено: И стари кредити ще се погасяват без наказателни лихви
Архив: Булфото

И вече взети кредити ще могат да се погасяват без наказателни лихви след изтичане на първата година от сключването на договорите. Това решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП.

Предложението изменението да важи и за вече действащите договори, а не само за тези, които ще бъдат сключени след влизането на поправката в сила, което пък ще стане три месеца след обнародването й в Държавен вестник, направи Янаки Стоилов от БСП.

Още по темата
Според него така кредитополучателите ще имат повече права.

"По този начин се запазва и стабилността на банковата система, а заедно с това ще се раздвижи кредитният пазар, защото кредитополучателите могат да си погасят задълженията си и да сключат нови договори”, коментира Стоилов.
 
Промените ще важат и за бързите кредити, които са до 400 лева и лихвите по тях са по-високи, отколкото на останалите. Новото в закона е, че и те вече попадат под регулацията му.
 
Парламентът отхвърли искането, което предвиждаше банките да са задължени да предложат нови условия на старите си клиенти след влизането в сила на промените в закона.

Янаки Стоилов посочи, че това на пръв поглед изглежда примамливо, но всъщност банките могат да предложат по-лоши условия с по-високи лихви и това да откаже потребителите от предоговарянето.

Премахват се и всички такси и комисиони за обслужване на кредита и неговото усвояване. Забранява се на банките и да вземат няколко пъти такси за едно и също нещо.

Според депутата от БСП Румен Гечев, който е сред вносителите на промените, България е последната страна, която синхронизира закона с европейската норма.
 
Той коментира, че са водени много разговори с представители на банките и те не са възразили срещу измененията.

 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
11
 
! Отговори
ОМЕГА преди 7 години
В Германия лихвите за потребителски кредити са 3 процента! Ако не вярвате, питайте тези, които са били или още са там!
44
0
 
7
 
! Отговори
НАСКО преди 7 години
До АнонименА, с ипотечните????
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се радвайте , всичко е ПР ...Закона ще влезе в сила 3 месеца след обнародването в държавен вестник-Тоест ще влезе в сила Юли месец , но дотогава ще бъде обжалвано в конституционния съд и ще отпадне , тоест ПР преди избори.
42
1
 
5
 
! Отговори
пепе преди 7 години
До ЗапасенСлгам ти + и отивам да работя, че ипотека трябва да се плаща!Със здраве
41
0
 
15
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До пепе 42Четеш коментарите както дяволът - Евангелието. Къде съм казал, че е за n - на брой години??? Дадох пример с измислени числа, за да покажа принципа. И - да, лихвите несъмнено ше поскъпнат - в България. Но ще са ЯВНИ ЛИХВИ, а не скрити под формата на такси и комисионни. И като станат по 12-15% - колкото реално плащат потребителите, кой ще спечели? Нали хората веднага ще се отдръпнат да теглят кредити? А сега се лъжат по "ниските" лихви, но после им излиза солено.
40
4
 
7
 
! Отговори
пепе преди 7 години
До Запасенщом смяташ че 100 000 със 6% лихва за n години са 6 000 просто няма за какво да говорим :)
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Несъществуващото вече ДАНСВИТМИ продължава да си иска предходното НС, таксите за облужване и наказателните лихви!
38
9
 
9
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Аз не съм банков служител и на всичкото отгоре имам ипотека. т.е. не защитавам никакви банки и по възможност искам да ми е безплатно (ама безплатният обяд беше през комунизма и реално не съществува)! Имам икономическо образование. Това което не мое да схване мат'риала, е че този закон закон най-вероятно ще се отрази в посока покачване на лихвите и то до такива нива, каквито и сега човек плаща с таксите, че и по-големи. Този закован таван развързва ръцете на банките да вдигат лихвата безнаказано!
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това само за потребителските ли е, как е въпроса с ипотечните?
36
1
 
11
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До пепе 35Изобщо не си разбрал за какво говоря. Обяснявам го по-просто, пък дано ти стигне ПИПЕТО да разбереш: Отиваш в банката и ти казват 6% лихва. ОК - на 100 000 са 6 000. Да , ама после ти казват: Ами такса за обработка - %, такса за оценка-%, такса за нотариус - %, такса за това, такса за онова - и накрая излиза, че плащаш не 6 %, ами 12 %. Схвщаш ли разликата? Какво те греят теб разните му там процедури? Нали банката ги иска, за да се застрахова тя, а не ти? Ама парите ги искат от теб.
35
5
 
7
 
! Отговори
абе ПЕПЕ преди 7 години
Че кои ме кара да взимам кредит?Кои ме кара да взимам кредит от България?Знаеш ли колко мога да взема от Австрия като % и сума?Какъв електорат ? 50% чиста печалба от лихва боже и още си говорим ,че вие сте вредни за банковото дело.Едни мишоци ,изхранващи се от мизерията.
34
15
 
3
 
! Отговори
пепе преди 7 години
До ЗапасенУмник, ами нали черешаря си е калкулирал в цената на черешите и стълбата, и брането, и препаратите и всички останли разходи. Той, както и банката не е благотворително дружество. Именно това ще се случи с "отпадането на таксите", няма да имаш разходи за обслужване на кредита, но ще имаш по-висока лихва и ще плащаш пак толкова, че и повече. Така повече ли те кефи? Народът няма елементарни икономически познания, но всеки е с огромни претенции..
33
3
 
3
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГ та преди 7 години
НИКЪДЕ НЕ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕ ИСКАМ ОТ ДЪРЖАВАТА НЕЩО ЩОТ ДЪРЖАВА НЯМА,ИМА ЕДИН РАЗГРАДЕН ДВОР ,ОТ ЕДНАТА СТРАНА КРАДЦИ И УБИЙЦИ ОТ ДРУГАТА ТЕХНИТЕ РОБИ КОИТО ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ,АЗ ОТКАЗВАМ ДА ПЛАЩАМ,ДА ТЕГЛИХ КРЕДИТИ ЩОТ ТЕ СА ЛАКОМИ ЗА ПЕЧАЛБИ И НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАХА ОТ СТАРИТЕ МИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ,ДО ТАМ ДОКАРАХА ДЪРЖАВАТА,ТОВА Е ДЪРЖАВАТА НА КРЕДИТИТЕ,И ЛИЧНАТА КАРТА ЩЕ ИМ ВЪРНА АЗ РОБ НА БАНДИТИ ОТКАЗВАМ ДА БЪДА,НЕ МОГА ДА СЕ МЯЗНЯ И ДА ПОДЛАГАМ
32
9
 
3
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Преобладаващото количество минуси на предишния ми пост доказва тезата от първото ми изречение(за Глупаците). Както и да е,Електорате!Поживей и ще видиш, че в крайна сметка пак ти ще си набутан.Сериозно очаквам да се вдигнат лихвите по кредитите на нормалните работещи хора( защото разрешената граница е 50,5%, сериозно очаквам доста по-трудно да вземе кредит, дори и този който не е толкова проблемен.А колкото до мен, аз и сега плащам лихва която съм договорил и нямам такса предсрочно погасяване
31
2
 
3
 
! Отговори
а преди 7 години
Политици БГ!Ти *** дето не си връща дълговете,а тегли (ако реално си вярваш на историята) ,с какво право, имаш право да искаш от държвата нещо?Пак политизирате с измислни истории.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чиновник 18Има хора, които разполагат с всичките тези блага без да са теглили кредити. Всичко КЕШ, ама буквално-парите са в торбичка защото несмеят да ги внесат в банкова сметка. Да не мислиш че тези пари са "изработени" ! ? !
29
2
 
10
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 7 години
ЧСИ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ЗАПОР НА ЛИЧНА КАРТА,САМО НА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ,НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ СПРЕ ДА НАПУСНА СТРАНАТА В РАМКИТЕ НА ЕС,ТАКА ЧЕ МОЙ ДА ПЛАШИТЕ ГАРГИТЕ
28
1
 
5
 
! Отговори
платен трол преди 7 години
До ПОЛИТИЦИ БГ таРеволюционен подход, само че, ако наистина дължиш всичко това ( което дълбоко ме съмнява ) едва ли ще напуснеш страната, по-скоро ще се озовеш в панделата.
27
0
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Абе "умника"!Аз до момента банка дето да не си е обула гащите ,де с имот ,де с гаранти не си спомням.Я ме просветли ,а "глупаците" дето са гарантирали за теб с какво са виновни ,че ти си пълен ***?Щял да замине в чужбина ,а после ще пишеш колко гадно било в България и как не си успял в живота ...
26
0
 
7
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До ПОЛИТИЦИ БГтаИмаш един плюс от мен! Ха така! Ядосай се най-накрая! Трябва всички да се ядосаме, инак няма оправия!