Вигенин се надява, че няма да има санкции срещу Русия

Анализът за ефектите върху България ще е готов следващата седмица
9 апр 2014 20:43, Анисия Иванова
43
Вигенин се надява, че няма да има санкции срещу Русия
Кристиан Вигенин. Снимка, архив - Булфото

Следващата седмица ще е готов анализ за ефектите за България от икономически санкции за Русия, съобщи пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин. На заседанието на парламентарната комисия по външна политика са обсъждани основно теми, свързани с Украйна, уточни той.

"Информирах за актуалните събития в Украйна, за повишеното напрежение в източните и югоизточните райони на страната, но и за готовността на руската страна да започне преговори в четиристранен формат – САЩ, Европейски съюз, Украйна и Русия с някои условия“, каза Вигенин.

Още по темата
По думите му на Европейската комисия е било възложено да направи анализ на ефектите от икономически санкции за Русия върху страните членки на Европейския съюз. Ние имаме нашия собствен, който бе предоставен на достатъчно ранен етап. Този анализ вероятно ще бъде готов пред втората половина на следващата седмица, уточни външният министър.

"Сигурен съм, че анализът ще бъде широко обявен. Това са стъпки, които са по-скоро подготвителни, за ориентация на страните членки на ЕС и на институциите. Нашата надежда все пак е, че няма изобщо да стигнем до темата санкции”, добави Вигенин.

„Очертава се ясна позиция на ЕС, че за икономически санкции ще трябва да говорим, ако Русия навлезе с военни сили в източната част на Украйна, където по границата са струпани сериозни сили”, допълни министърът.

"Събитията в Украйна неизбежно засягат и икономиките на страните. И в момента е видно, че украинската икономика се свива, износът на Украйна за България намалява поради тези причини. Трябва да следим внимателно какво се случва, за да помогнем на българските фирми, които ще изпитват затруднения в периода, който предстои”, каза още Вигенин.

Само политическият и дипломатическият диалог може да доведе до стабилизиране на ситуацията в Украйна, смята той. 

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен Вигенин каза, че във визитата няма нищо извънредно и необичайно. Посещението е било планирано още във връзка с отбелязването на 10-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО, но поради ангажименти Расмусен не е успял да присъства на международната конференция в София.  Министърът посочи, че вероятно на срещата с генералния секретар на НАТО ще представим нашето виждане за ситуацията в Украйна.

Най-общо това, което бих споделил пред него, е, че нашата позиция е много предпазлива по отношение на възможни санкции, отбеляза Вигенин.

Министърът е информирал комисията и за последните две заседания – срещата на външните министри на НАТО в Брюксел и неформалната среща на външните министри от Европейския съюз в Атина.

Комисията е запозната и с мерките, които Министерство на външните работи предприема в подкрепата на туристическия бизнес, издаването на визи и облекчаването на този процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Костинбродски преди 10 години
Един голям *** ....същият като ПРЕЗИДЕНТА ПЛЮВНЮ в УКРАЙНА живеят над 300 000 БЪЛГАРИ
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реши най-после какво искаш. Ту натам ту насам... Аман от бг продажни политици
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 39Те на самообслужване тези няма да се оправят, трябват им надеждни самоeбачки, преди да ги докопа армията.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На *** му е все едно дали ще има санкции срещу Русия или санкции срещу България. Важното за него е, да му върви заплатката от "Отровно общество" на Сорос, и да си изкара мандата. Че за следващ мандат в БГ никой не мисли - "след мен-потоп".
30
5
 
7
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Боко пак е развързал кесията...Ама напразноооо! Никой не се връзва вече. Пишете си тролчета колкото искате!
29
5
 
14
 
! Отговори
хей 32 преди 10 години
Сега пигмей жалък ще получиш следната статистика:1) за 45 години комунизъм има 300 хил репресирани, за 25 г. демокрация завинаги напуснаха държавата 2.5млн българи!!2) за 25г демокрация българина спря да ражда, унищожиха селото и селското стопанство, ***, ислямизаци13) за 25г демокрация няма нито едно построено държавни училище, болница, детска градина, затова пък има стотици затворени4) от страна износител на световно ниво, сега ядем домати от Йордания!?!5) Унищожиха 100-ци заводи
28
2
 
8
 
! Отговори
оппала преди 10 години
последните двама говорящи утре спешно при мен за да ви сменя хаповете,вземете и лилявото пони с себе си,не го поите с бира по пътя ..--рискувате да се събудите на мокър чаршав
27
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гнусни болшевишки отпадъци, дърпащи страната назад към мракобесното комунистическо минало на масови убийства, зверства, концлагери, радиоактивно замърсяване и мафиотизация. Кога ще се събуди заспалия български народ и ще измете тази помия?
26
6
 
9
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ПУТИН ДНЕСКА КАЗА НЯКАК СИ ДА НАМЕРИМ КОМПРОМИС ЗА НАЩЕ БРАТЯ ОТ СЪСЕДНАТА СТРАНА АКО НЕ ИСКАТ ДА ПЛАТЯТ ЗА ГАЗТА ДЪЛГА СИ ТОГАВА ЩЕ ПЛАТЯТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ КАКВО ПЛАШАТ ТОВА ЩЕ ПОЛУЧАТ УКРАЙНА САДЛЪЖНИ 2 МИЛЯРЛА 338 МИЛИОНА ДОЛАРАОТ ДЕКЕМВРИ ДО КРАЯ НА МАРТ.КОЙ ОСВЕН РУСИЯ ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ ЕС.СА СЛЕПИ НЕ ВИЖДАТ КАКВР СТАВА ВЪВЪ ХАРКОВ ЛУГАНСК ДОНЕСК НИКОЛАЕВ И ОДЕСА ТЕ ИСКАТ ДА ИЗОЛИРАТ РУСИЯНО ТЯ Е МНОГО СЛНА ОТ НИЩО НЕ СЕ ПЛАШИДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ПУТИН ТОВА Е ИСТНСКИ ПАТРИОТ
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагли са, и противни, защото им го позволихме. И още по-нагли ще стават. мафия червена!
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГАРЯ Вигенин не приема лични мнения, а само партийни,... одобрени от ЧЕРВЕНИЯ съветски вожд...
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро ще държите орехчетата на орешарски
22
3
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 години
Чакаме нов кредит и 30 лв.коледни добавки.
21
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червен ***!!!
20
3
 
8
 
! Отговори
23 преди 10 години
Ах палавник такъв, на какво ли още се надяваш?
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, не само срещу русия но и срещу България ще има санкции заради продажните ви ненаситни ***.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски каза ,че ще помагаме на Виетнам да си построи атомна централа, щото ние сме спецове по това. Така ще дойдат пари. Ще им продадем и ноухауто на нашето образование ,така каза- ето ти още пари. ДПС ще им обясни как да си направят етническа партия за запазване на етническия модел- още пари.....СТИГА ГЛУПОСТИ ОРЕШЕРСКИ !ВЗИМАЙ НОВ КРЕДИТ !
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** не се НАДЯВАЙ...защото можеш да се НАДЕНЕШ!
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво ти пука бе лекеш !Нали развиваме дружба със Северна Кореа и Виетнам. Ще компенсираме с техните стоки и пазари.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най слабия ни външен Министър след Калфин е *** ....))) Стига червени ***!