Вигенин се надява, че няма да има санкции срещу Русия

Анализът за ефектите върху България ще е готов следващата седмица
9 апр 2014 20:43, Анисия Иванова
43
Вигенин се надява, че няма да има санкции срещу Русия
Кристиан Вигенин. Снимка, архив - Булфото

Следващата седмица ще е готов анализ за ефектите за България от икономически санкции за Русия, съобщи пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин. На заседанието на парламентарната комисия по външна политика са обсъждани основно теми, свързани с Украйна, уточни той.

"Информирах за актуалните събития в Украйна, за повишеното напрежение в източните и югоизточните райони на страната, но и за готовността на руската страна да започне преговори в четиристранен формат – САЩ, Европейски съюз, Украйна и Русия с някои условия“, каза Вигенин.

Още по темата
По думите му на Европейската комисия е било възложено да направи анализ на ефектите от икономически санкции за Русия върху страните членки на Европейския съюз. Ние имаме нашия собствен, който бе предоставен на достатъчно ранен етап. Този анализ вероятно ще бъде готов пред втората половина на следващата седмица, уточни външният министър.

"Сигурен съм, че анализът ще бъде широко обявен. Това са стъпки, които са по-скоро подготвителни, за ориентация на страните членки на ЕС и на институциите. Нашата надежда все пак е, че няма изобщо да стигнем до темата санкции”, добави Вигенин.

„Очертава се ясна позиция на ЕС, че за икономически санкции ще трябва да говорим, ако Русия навлезе с военни сили в източната част на Украйна, където по границата са струпани сериозни сили”, допълни министърът.

"Събитията в Украйна неизбежно засягат и икономиките на страните. И в момента е видно, че украинската икономика се свива, износът на Украйна за България намалява поради тези причини. Трябва да следим внимателно какво се случва, за да помогнем на българските фирми, които ще изпитват затруднения в периода, който предстои”, каза още Вигенин.

Само политическият и дипломатическият диалог може да доведе до стабилизиране на ситуацията в Украйна, смята той. 

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен Вигенин каза, че във визитата няма нищо извънредно и необичайно. Посещението е било планирано още във връзка с отбелязването на 10-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО, но поради ангажименти Расмусен не е успял да присъства на международната конференция в София.  Министърът посочи, че вероятно на срещата с генералния секретар на НАТО ще представим нашето виждане за ситуацията в Украйна.

Най-общо това, което бих споделил пред него, е, че нашата позиция е много предпазлива по отношение на възможни санкции, отбеляза Вигенин.

Министърът е информирал комисията и за последните две заседания – срещата на външните министри на НАТО в Брюксел и неформалната среща на външните министри от Европейския съюз в Атина.

Комисията е запозната и с мерките, които Министерство на външните работи предприема в подкрепата на туристическия бизнес, издаването на визи и облекчаването на този процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** се надява да не му намаляват заплатата НПО-тата
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е цъфнала та чак вързала и там като у нас мафията си има държава и кгб в лицето на путин.
12
3
 
12
 
! Отговори
прокурор преди 10 години
Последните обири показват колко много не са наясно другарите какви процеси вървят в Държавата. Да обереш генерал от разузнаването е повече от позор за това управление. Следващите ще бъдат Станишев, Местан, Доган , Сидеров, Миков и всички крадци от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ. Няма такава Държава в Европа. Каквито и опорни точки да пише мутреса Моника, такова чудо нямаше при управлението на ГЕРБ.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, опорни точки, йовчев и пеевски. Повръща ми се от вас другари. Заминавайте за русия и не се връщайте родоотстъпници продажни.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надявай се пухльо и гея се надява ама ще одереме пръча заедно с русия заради вас.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тях ги скъсаха, тоя се надявал, че нямало да има санкции. Заповядали са му да дрънка, колкото да не заспи.
8
1
 
6
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Стига глупости бе,санкции,манкции,жакузита,макузита,Божието Божие,Путиновото Путиново и от утре всеки на работа!
7
6
 
4
 
! Отговори
trafoPOST преди 10 години
До АнонименТака ли са обявили чехите, защото аз четох, че чешкия президент призова НАТО да изпрати войски в Украйна за да ги защити от кремълското джудже. С това съгласни ли сте, кремълски ибрици?
6
5
 
5
 
! Отговори
Альоша преди 10 години
Напълно правилна позиция! Вече подкрепихме позицията на ЕС, но от сериозни санкции ние ще сме от големите губещи и няма как да стане просто!
5
5
 
12
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Еврейчето Вагенин се надявал?? А да попитам защо беше един от първите който припкаха до Киев след преврата..Много ясно той няма да отговори....Но истината няма да е я прикрие....Тези който направиха преврата и оглавиха правителство, парламент и временно изпълняващия президент са ЕВРЕИ....От едно котило са няма как да не отскочи до тях да ги поздрави !!!!Последното което се появи във Украинските медии е, че Ярош лидера на "Десен Сектор" е от същото ЕВРЕИСКО котило и братовчед му служи в Израел
4
3
 
9
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Тук има вид на замислена п*тка :)
3
2
 
5
 
! Отговори
Касандра преди 10 години
Правилно е да не подкрепяме санкциите, при положение, че сме на източната граница на ЕС!
2
5
 
4
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Факт е, че ние ще сме най-ударените от санкциите!
1
2
 
14
 
! Отговори
Алов преди 10 години
*** винаги е бил хем така,хем онака. Лицимерието си им е пресъщо.