Борисов в Брюксел и писмото на ЕК за ЕРП-тата - случайно съвпадение!

Орешарски: ДКЕВР да си свърши работата, който не е доволен - има съд
Обновена: 11 апр 2014 17:21 | 11 апр 2014 17:21, Веселина Йорданова
60
Борисов в Брюксел и писмото на ЕК за ЕРП-тата - случайно съвпадение!
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски смята, че писмото на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата и визитата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Брюксел са „случайно съвпадение“.

В писмото от началото на април Йотингер изразява тревога от процедурата по отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества и предупреждава за евентуални мерки срещу България, ако правителството не зачита независимостта на ДКЕВР или ако тя не изпълнява задълженията си.

Орешарски уточни на среща с представители на граждански организации в Министерския съвет, че писмото е дошло два дни след посещението на лидера на най-голямата опозиционна партия в България и срещата му с Йотингер, но не вярва български политически лидер да взема страна в спора между НЕК и ЕРП-тата.

Още по темата
На писмото ще бъдат дадени отговори, а експерти ще бъдат изпратени в ЕК, за да обяснят, че в случая със задействаната процедура по отнемането на лицензиите на трите ЕРП-та от ДКЕВР се действа съгласно закона. „Гарантирам, че ще вървим по процедурата, независимо какви посланици какви влияния оказват, защото върховенството на закона трябва да е за всички“, заяви Орешарски сред ръкоплясканията на гостите.

Премиерът каза, че енергийният регулатор трябва да бъде оставен да си свърши работата, а след това, който не е доволен – има съд.

Орешарски коментира, че в здравеопазването има много проблеми, но със средствата, които всички заделяме, „не е възможно да осигурим здравни услуги на топ равнище“.

Премиерът каза, че почти всеки ден разговаря по проблемите със здравния министър Таня Андреева. По думите му промени в Закона за здравето, които ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Министерския съвет, ще въведат „редица дисциплиниращи мерки на системата“. Орешарски е сигурен, че законът ще се справи поне с източването на Здравната каса.

Премиерът смята, че трябва да се очертае кръгът от въпроси, които са за референдум и такива, които не трябва да се решават на национално допитване, за да се предпазим от опасността да обсъждаме въпроси, по които не сме достатъчно компетентни. На референдуми не се обсъждат данъци, тъй като всички ще искаме да паднат, даде пример той.

Въпреки разнообразните въпроси, на които отговори премиерът, срещата беше основно посветена на правосъдието, а на въпроси на гражданите отговори ресорният министър Зинаида Златанова.

По думите на Орешарски правосъдието работи върху лошите практики на частните съдебни изпълнители и ще има законови промени в тази връзка.

„Готвим закон за защита от кредитори или закон за индивидуалния фалит, в който ще има известни гаранции, че човек няма да е длъжник до живот“, съобщи премиерът, който уточни, че не става въпрос за опрощаване на дългове, а за механизми, по които свръхзадлъжнели лица или домакинства за определен период от време ще изчистват дълговете си, включително с имуществото си.

Орешарски призова гостите си да не гледат едностранчиво на въпроса и да се търсят балансирани решения. Банките ни трябват, без банки няма развитие, категоричен е той.

Макар че има напредък, трябва да се съгласим, че дефицитите остават – така Зинаида Златанова коментира факта, че осма година мониторинговият механизъм за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието не е отпаднал за страната ни.

Попитана кога гражданите ще могат да се обръщат директно към Конституционния съд, тя отговори, че това може да стане само с промяна в Конституцията.

Всички опити за реформиране на съдебната система отвън са дали в най-добрия случай частични резултати, убедена е Златанова, според която „не може без вътрешното убеждение на магистратите“. От пътуванията и срещите си в страната обаче тя е убедена, че „съвестни и честни магистрати има навсякъде“.

Тя коментира още, че превенцията срещу престъпността не е размерът на наказанието, а това да не можеш да го избегнеш, ако си извършил престъпление.

Според Златанова МВР полага много сериозни усилия срещу битовата престъпност и това дава своите резултати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
abe vkaraite go va zatvora toq abe vie normalnili ste dokato e na svoboda toq *** 6te trese darjavata nabutaite go v zatvora kakvo 4akate
43
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 10 години
ако мислиш че в брюксел като ни врьтнат кранчето с парите ако махнем ЕРП та ще икономисаме 3 пьти повече пари от това което чакаме от европа елементарни сметки да се махаме от евро сьюза колкото се може по скоро и ще се оправим
42
0
 
6
 
! Отговори
Карамфил преди 10 години
"Борисов в Брюксел "Добре де, обичат го, уважават го в Брюксел .Все се снима с началниците .Не може ли да му намерят някаква работа по професията му в Брюксел .Да мете, да носи куфари, да се кланя и да целува ръка .Моля Ви, от името на целия измъчен български народ: Нека си остане в Брюксел .
41
1
 
3
 
! Отговори
БУДАЛКАТ ВИ ,БЕ... преди 10 години
НИКАКЪВ ЛИЦЕНЗ НЕМА ДА ВЗИМАТ!!!ИЗОБЩО НЕ ИМ СТИСКА ДА ГО НАПРАВЯТ ...НАЛИ ОТ БРЮКСЕЛ ,ЩЕ ИМ ВРЪТНАТ КРАНЧЕТО С ПАРИТЕ ---И ТОГАВА ,ЦЕЛАТА ЧЕРВЕНА *** , ДИРЕКТНО УМИРА!!!ТОВА СА ПРЕДИЗБОРНИ АЛАБАЛИСТИКИ ....ЗА *** КАТО, АТАКИСТИ И ЧЕРВЕНИ ***.....за .да се надяват и да гласуват!!!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз одобрявам за всичко да се оправдават с герб. Б. Б. 4 години се оправдаваше за всичко с бсп. А нека сега малко с неговите камъни по неговата глава.
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хайде пак старата песен "Герб ми *** в гащите....." На крива ракето космоса и пречи !
38
3
 
11
 
! Отговори
мумията преди 10 години
Нямало пари в здравната каса ???А бе ***, баща ми почина на 55г. преди да излезе в пенсия, сега аз съм на 55 и кракът ми още не е стъпвал в болница - Къде са парите дето сме ги внасяли цял живот? Лекувате *** с тях, а ако аз трябва да се лекувам/ не дай боже/ П А Р И Н Я М А.
37
3
 
5
 
! Отговори
дам преди 10 години
и ако съдът реши в полза на ерепетата олигарски да плаща разноските
36
7
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Време е да отидем в Банкя и да заколим прасето!
35
2
 
9
 
! Отговори
Стефанов-Странджата преди 10 години
КОЛКООО СТЕ ДОЛНИИИ ТИКВАТА ,ОРЕХАА И КРЪГА КАПИТАЛ ДО КОГА ДА ВИ НОСИ НА ГЪРБА СИ БЕДНИЯ И ОГРАБЕН БЪЛГАРИН
34
14
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До do 36Тиквата както го наричаш със стоте си думи договори с 5 млрд повече от ЕС и спря далаверата Белене която щеше да ни излезе 22 млрд лева. На мухлясалия ти любимец Шаро му спират евросредствата и никой не го бръсне за слива. Освен в Азербайджан и Виетнам разбира се. Страшен "кяр" ще има оттам да знаеш. Когато цифрите говорят даже и червените неграмотници трябва да мълчите. Не че го правите де. Вие сте супер нагли и си живеете в свой свят.
33
9
 
20
 
! Отговори
do 36 преди 10 години
До Иво.....................та Тиквата не може да говори с повече от 100 думи.А що се отнася до разхождането му по-света, не съм видял да има ефект от тая работа. Май си правеше екскурзии на държавни разноски. А специално за Азърбайджан и Виетнам вземи да прочетеш малко и тогава се изказвай. Боже, боже, заради такива неграмотници идват на власт всякакви ***
32
0
 
14
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Да има съд - Страшния съд.В България - маймунджулуци, кривене на джуки има.Пуснаха Брендо с 20-годишна присъда и още висящи дела.Пуснаха Трактора.Дадоха на други шанса да избягат, след което да започнат издирването им.Какво правосъдие само.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано този път ни дойде акъла да гласуваме -Нарочно се очернят всички за да има ниска избирателна активност-та накрая да ни управлява безпринципна коалиция-които взети заедно нямат и 25% от всички гласували. Гласувай народе! -после ще имаш право да се сърдиш.
30
18
 
8
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Сега да не се лъжем. Сравнение между Борисов и тоя *** е невъзможно. Борисов е на светлинни години пред Олигарски като премиер. Не случайно навсякъде беше добре приет, докато Шаро се пъчи в Азербайджан, Виетнам, Северна Корея...Сами си правете изводите. Жалко за всички нас които патим от балъците гласували за управляващата шайка.
29
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко и Плевнята защитават ерепетата щото в тях работят техни хора - Митко Каратиста и Юлиянка Фереджето.
28
20
 
10
 
! Отговори
top преди 10 години
Вие сте бита карта бе.На това му се вика заедно с мушмоли ,като Бареков,турци и Сидеров *** руски ***.Вечно втори ще сте,както сега бе.
27
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски издига Борисов на много висок пиедестал, щом като може директо давлияе на политиката на ЕС и да им пише писмата .
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А като има съд , ти имаш ли нужните милиони за да платиш , ако осъдят България за милиони .И да имаш няма да ги извадиш от джоба си , а пак народа ще плаща нали.Колко пъти осъждаха България , но няма един политик или чиновник да е платил , а все плащат българите.Като знам как консултанта се оплакваше от вашата незаинтересованост по случая с иска на руснаците за един млрд , ми е ясно че сте ги отписали ...
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали разбрахте! Изберете пак ГЕРБ, за да не ни наказва ЕС за отнемане на лицензии на Западните "инвеститори".