Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев

"Скоро трябва да се върнем на 2% от БВП, които имахме в началото на икономическата криза"
Обновена: 11 апр 2014 14:33 | 11 апр 2014 14:23, Веселина Йорданова
138
Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев
Снимка: БТА

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в България не е добра, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев на съвместния брифинг с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас.

Според президента страната ни трябва да постигне веднага едно минимално ниво от 1.5% от БВП и много скоро да се върне в 2-та процента от БВП, които имахме в началото на икономическата криза.

Още по темата
„България отделя прекалено малко средства за модернизация, това в дългосрочен аспект ще се отрази зле на националната сигурност“, подчерта президентът. Все пак Плевнелиев уточни, че в НАТО има държави с по-големи и по-малки възможности и затова, по думите му, се обмисля „как държавите с по-големи ресурсни възможности да могат да предоставят, включително използвана военна техника на държавите от втората група, което по този начин ще гарантира и оперативна съвместимост с Алианса“.

Според държавния глава за нас е важно да диверсифицираме както доставчиците на природен газ, така и на бойна техника за Българската армия.

Плевнелиев смята, че страните в Югоизточна Европа трябва да си сътрудничат по-ефективно при придобиването и поддръжката на способности, включително при охраната на въздушното и морското пространство.

Съвместната покупка и поддръжка на самолети, вертолети, кораби и друга техника е обсъдена днес в разговора с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Плевнелиев заяви, че покупката на техника от група държави в региона гарантира съвместимост, много по-голяма ефективност и дългосрочна поддръжка на най-ниска цена. Това е споделен ресурс, споделена сигурност, заяви той.

Плевнелиев подчерта, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са голяма заплаха за стабилността и мира в Европа като цяло. Осъждаме анексирането на Крим и продължаващите опити за дестабилизация на Украйна, заяви президентът.

По думите на държавния глава народът на Украйна има право сам да решава съдбата си на честни и свободни избори. Политиките от 19-и век на големи сили, които да решават бъдещето на една или друга нация, трябва да останат в 19-и век, категоричен е президентът.

Според него в краткосрочен план за България и за други държави-членки е много важно да се изготвят планове за извънредни ситуации, чрез които да се повиши общата сигурност.

Балансът на силите в Черноморския регион е нарушен, необходимо е засилването на военното сътрудничество между страните от региона и в рамките на целия Алианс за усилване на колективната охрана на въздушното и морското пространство, каза той.

Като дългосрочна мярка Плевнелиев е посочил пред Расмусен политиката на "отворени врати" на Алианса, която по думите му, придобива нова сила и е фактор на стабилност в региона.

Изразих силната подкрепа на България за даване на ясна перспектива за членство на Алианса на държави, които споделят демократичните ценности и постигнем консенсус, че са готови, каза президентът Росен Плевнелиев, според когото е необходимо да участваме в повече на брой и по-мащабни тренировки и учения.

Президентът посочи, че в краткия период от 10 години след присъединяването си към НАТО страната ни е постигнала много – от гледна точка на сигурност и стабилност, но и на икономически просперитет. НАТО промени България, както и целия регион за добро, убеден е президентът, според когото днес в нашия регион „има много повече доверие, инвестиции, съседите се превърнаха в надеждни партньори“.

Според Плевнелиев България има потенциал да се специализира в областта на медицинските способности, където имаме доказани резултати, киберсигурността и киберотбраната и в сферата на разузнаването.

Той подчерта, че един от най-важните приоритети в европейския дневен ред е въпросът за енергийната сигурност. По думите му работата за диверсификация на енергийните източници и трасетата чрез свързаност не търпи отлагане и България получава пълно разбиране и подкрепа за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
15
 
2
 
! Отговори
& преди 10 години
Как пищи руската балалайка само като доближи нато ха ха ха ха
84
0
 
18
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 10 години
"Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев" Да,освен това даваме твърде малко средства за здравеопазване, за образование, за пенсии...Като цяло даваме малко пари, даже в някои случаи нищо не даваме! Виж, депутатския автопарк е друго нещо...Там даваме пари, защото депутатите трябва да представляват... Даваме много пари и за партийни разходи, субсидии и прочие... Даваме много пари за социални проучвания и анализи...Армия, защо ние армия?!Какво ще пази тя?- бедна България?!
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този е пълен ***
82
1
 
13
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Съгласен съм. Да иде до централата на EVN и да ги накара да си платят, пък ние тези пари ще ги вложим в отбраната.
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако смята, че даваме малко пари да си продаде вилата в Гърция и да дари парите за военна техника.
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безполовото същество с излъчване на *** и гласец на мишле в капан , е наследство от Тиквун Банкянский.Да си го взима в тях и да не го пуска , само ни резили.Да отива да пере гащите на жена си , вместо да ни въоръжава.
79
1
 
18
 
! Отговори
джо преди 10 години
Според Плевела е необходимо да участваме в повече на брой и по-мащабни тренировки и учения. Ми пуснете пак френски командоси с парашути, да се позабавлява народа по селата.
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росенееее, Росенеее....Една жена не можеш да вържеш, президент си станал...Ама ни сме си прости, че те избрахме! Дори комуниста Гоце и жабите Желю и Пешо са няколко класи над теб!
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
първо ще хвъркнат данъците лош мат,рял
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"как държавите с по-големи ресурсни възможности да могат да предоставят, включително използвана военна техника на държавите от втората група, което по този начин ще гарантира и оперативна съвместимост с Алианса."...което по този начин ще гарантира, че запада ще има къде да си изхвърля амортизираното въоръжение на максимално високи цени, благодарение на услужливи политици като амбреажа Роско.
75
1
 
11
 
! Отговори
111 преди 10 години
този ,чак не искам да изричам - президент ,жена си не може да накара да излезе с него пред хората а държава ще управлява
74
1
 
8
 
! Отговори
Кънчев преди 10 години
"Само един кораб за системата ПРО - това е нереално, та дори и да им приблизително 90 противоракетни системи на борда. В случай че събитията в региона се развият по боен сценарий, тези кораби на САЩ могат да бъдат потопени само с един залп. Няма да им помогнат нито Tomahawk, нито други ракети" Такъв е баланса на силите, Плевник ***, осъзнай се!
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този крадлив *** е срам за България.*** Офшорков е напълно излишен и разходите за него са ни в повече.Да се закрие президентството.Расим от г.Гоце Делчев показа , че всеки *** може да е президент.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Умен президент имаме! Ще вземаме използвано оръжие от сащ, както и газ втора употреба! Нов внос!
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами ние си нямаме, ти давай повече
70
1
 
14
 
! Отговори
сми преди 10 години
Направо да каже Расмусен от кои изтребители трябва да купим, и колко му е комисионната.
69
1
 
9
 
! Отговори
Доктор преди 10 години
Да се надявам, че ще дойде някой министър на здравеопазването за да увеличат и бюджета за здравеопазване.С този манталитет на "навеждане" никога няма да се оправиме.
68
0
 
13
 
! Отговори
кроки преди 10 години
И от кого ще се пазим с това оръжие ако не е тайна ? Нито с Турция,нито с Гърция,Сърбия или Румъния имаме обтегнати отношения ! Само Македония иска да ни превземе,ама срещу тях ис прави лопати и кирки можем да се справим !
67
0
 
11
 
! Отговори
веско преди 10 години
Българите не са на вашето мнение гн президент в много-по важни неща трябва да се инвестира у нас- върховенство на закона,здравеопазване,образование. Вие в кой свят живеете гн президент?
66
0
 
15
 
! Отговори
Бай Паткан преди 10 години
"Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в България не е добра, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев на съвместния брифинг с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен" ... седна дума да си купуваме оръжие от САЩ, те да забогатяват на наш гръб, а ние да ходим голи и боси.... аааа мерси, не искам !!!