Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев

"Скоро трябва да се върнем на 2% от БВП, които имахме в началото на икономическата криза"
Обновена: 11 апр 2014 14:33 | 11 апр 2014 14:23, Веселина Йорданова
138
Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев
Снимка: БТА

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в България не е добра, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев на съвместния брифинг с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас.

Според президента страната ни трябва да постигне веднага едно минимално ниво от 1.5% от БВП и много скоро да се върне в 2-та процента от БВП, които имахме в началото на икономическата криза.

Още по темата
„България отделя прекалено малко средства за модернизация, това в дългосрочен аспект ще се отрази зле на националната сигурност“, подчерта президентът. Все пак Плевнелиев уточни, че в НАТО има държави с по-големи и по-малки възможности и затова, по думите му, се обмисля „как държавите с по-големи ресурсни възможности да могат да предоставят, включително използвана военна техника на държавите от втората група, което по този начин ще гарантира и оперативна съвместимост с Алианса“.

Според държавния глава за нас е важно да диверсифицираме както доставчиците на природен газ, така и на бойна техника за Българската армия.

Плевнелиев смята, че страните в Югоизточна Европа трябва да си сътрудничат по-ефективно при придобиването и поддръжката на способности, включително при охраната на въздушното и морското пространство.

Съвместната покупка и поддръжка на самолети, вертолети, кораби и друга техника е обсъдена днес в разговора с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Плевнелиев заяви, че покупката на техника от група държави в региона гарантира съвместимост, много по-голяма ефективност и дългосрочна поддръжка на най-ниска цена. Това е споделен ресурс, споделена сигурност, заяви той.

Плевнелиев подчерта, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са голяма заплаха за стабилността и мира в Европа като цяло. Осъждаме анексирането на Крим и продължаващите опити за дестабилизация на Украйна, заяви президентът.

По думите на държавния глава народът на Украйна има право сам да решава съдбата си на честни и свободни избори. Политиките от 19-и век на големи сили, които да решават бъдещето на една или друга нация, трябва да останат в 19-и век, категоричен е президентът.

Според него в краткосрочен план за България и за други държави-членки е много важно да се изготвят планове за извънредни ситуации, чрез които да се повиши общата сигурност.

Балансът на силите в Черноморския регион е нарушен, необходимо е засилването на военното сътрудничество между страните от региона и в рамките на целия Алианс за усилване на колективната охрана на въздушното и морското пространство, каза той.

Като дългосрочна мярка Плевнелиев е посочил пред Расмусен политиката на "отворени врати" на Алианса, която по думите му, придобива нова сила и е фактор на стабилност в региона.

Изразих силната подкрепа на България за даване на ясна перспектива за членство на Алианса на държави, които споделят демократичните ценности и постигнем консенсус, че са готови, каза президентът Росен Плевнелиев, според когото е необходимо да участваме в повече на брой и по-мащабни тренировки и учения.

Президентът посочи, че в краткия период от 10 години след присъединяването си към НАТО страната ни е постигнала много – от гледна точка на сигурност и стабилност, но и на икономически просперитет. НАТО промени България, както и целия регион за добро, убеден е президентът, според когото днес в нашия регион „има много повече доверие, инвестиции, съседите се превърнаха в надеждни партньори“.

Според Плевнелиев България има потенциал да се специализира в областта на медицинските способности, където имаме доказани резултати, киберсигурността и киберотбраната и в сферата на разузнаването.

Той подчерта, че един от най-важните приоритети в европейския дневен ред е въпросът за енергийната сигурност. По думите му работата за диверсификация на енергийните източници и трасетата чрез свързаност не търпи отлагане и България получава пълно разбиране и подкрепа за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росене, сега без руснаци какво правим с туризма! Американци ли ще почиват по хотелите?! Д**** и ***!
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роска можеше да даде пример и да дари някой милион на армията от офшорките си.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за тия двамата да взема да се целуват как се гледат и да отидат някъде в някоя държава където са разрешение сватбите между -вие знаете кои и да се вземат
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В четвъртък руското министерство на външните работи препоръча на руските граждани да не пътуват до страни, които са сключили със САЩ споразумение за екстрадиране, съобщи РИА Новости.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ведомството посочва, че след налагането на последните американски санкции срещу Русия заплахата от задържане на руски граждани по искане на правоохранителните органи и специалните служби на САЩ се е увеличила значително.Сред страните, които са подписали с Вашингтон споразумение за екстрадиране, фигурира и България.
40
1
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Росене, въпреки, че съм гласувал за теб /огромна грешка!/, ще ти кажа едно - ПОДАВАЙ СИ ОСТАВКАТА ВЕДНАГА!!! Ти си срам за държавността и за България!!!
39
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
НЯМА ДА Е ЗЛЕ НАТО ДА ЗАСИЛИ ПРИСЪСТВИЕТО СИ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОВЕЧЕ НУЖДА ОТ НЕГО...
38
0
 
17
 
! Отговори
санчо преди 10 години
Роско е от една особена порода български политици, на които като видят чужденец им се подкосяват краката и клякат за фелацио. Твърде жалка гледка наистина.
37
0
 
15
 
! Отговори
шайзе преди 10 години
За какво да се въоръжаваме? От къде идва заплахата, с кой ще се бием? Имаме достатъчно оръжие. Ние сме бедна държава трябва да се концентираме върху търговията и бизнеса както с Европа и САЩ така и с Русия и Азия. И приятели със всички. Няма лош бизнес
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО НИЕ трябва да даваме средства бре к...***??????ЗА ЧИЙ ни е тогава това членство и партньорство в НАТО???ДА СИ ПЛАЩАМЕ РЕДОВНО ВНОСКИТЕ И ДА ГЛАСУВАМЕ 4 МИЛИОНА ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ В БЮДЖЕТА,ЗА ДА МОЖЕ НАТО ДА СИ ПОСТРОИ НОВАТА СГРАДА ЗА ЩАБ-КВАРТИРА,ЛИ?????
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това лице,което се изживява като президент,сякаш си и повярва в това,има индикации за сериозни психически отклонения.Това вече е опасно за държавата.ИМПИЙЧМЪНТ!
34
1
 
10
 
! Отговори
сухов преди 10 години
Да наложим еднократен данък върху банковте сметки над 10 милиона и върху имотите на бългаски физ и юр лица над половин милион.За добавка - предлагам военната техника да бъде кръщавана на "дарителя". Например - F-16 "Огнян Дойнов"; ескадрила "ББ"; вертальот "Апачи" - "Левон Хампарцумян"; военен плаващ сух док "Прокопиев"; и т.н., и т.н. ... Поне мат'ряла ще знае воистина своите херои поименно!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поред на номерата отляво-надясно на снимката: вляво рядко лай*о, вдясно безполов червей.
32
2
 
2
 
! Отговори
макето преди 10 години
епа немаме си парета за туй даваме токо изкарай некой лев от офшоркити и куши некой аероплан хи хи хи я средства давам само за пиене
31
1
 
10
 
! Отговори
Кънчев преди 10 години
Аз например може и да греша като смятам Плевела за ***, *** и пълно недоразумение в ролята на президент. Обаче и жена му мисли същото, пък тя добре си го познава...
30
1
 
10
 
! Отговори
енки преди 10 години
За какво са ни пари за отбрана, нали демократите закриха армията.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен с паси преди 10 години
Трябваше навреме да изгоним евреите при арабите.Да виждате някаква признателност,че сме ги спасили?Подмолно искат да ни затрият та дасе нанесат на по-широко.
28
1
 
21
 
! Отговори
дедо скръц преди 10 години
Стобора е най-неадекватният президент досега. Прибързани приказки, никаква дипломация, гаф след гаф. Понякога мълчанието е по-ценно от празните приказки. Остава да ни вкара във война с исторически близка до нас държава, която е и много важен търговски партньор. Няма вече държавници, за съжаление. Всички бързат да се снимат до ген.секретаря като че ли е някакъв бог. Малката мизерна България с позиция от мащабите на Китай. Бързаме да се харесаме на Брюксел явно. Нещастна държава, нещастни политици, направо жалки ***
27
1
 
9
 
! Отговори
жо преди 10 години
Плевнята пак настъпи жабето. Призивът да купуваме военна техника освен от Русия и от западни държави си е чист лобизъм.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние заедно работим за унищожаването на майка България..Може да ни повярвате.Изборът не е наш,но такива са заповедите от господарите ни.