Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев

"Скоро трябва да се върнем на 2% от БВП, които имахме в началото на икономическата криза"
Обновена: 11 апр 2014 14:33 | 11 апр 2014 14:23, Веселина Йорданова
138
Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев
Снимка: БТА

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в България не е добра, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев на съвместния брифинг с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас.

Според президента страната ни трябва да постигне веднага едно минимално ниво от 1.5% от БВП и много скоро да се върне в 2-та процента от БВП, които имахме в началото на икономическата криза.

Още по темата
„България отделя прекалено малко средства за модернизация, това в дългосрочен аспект ще се отрази зле на националната сигурност“, подчерта президентът. Все пак Плевнелиев уточни, че в НАТО има държави с по-големи и по-малки възможности и затова, по думите му, се обмисля „как държавите с по-големи ресурсни възможности да могат да предоставят, включително използвана военна техника на държавите от втората група, което по този начин ще гарантира и оперативна съвместимост с Алианса“.

Според държавния глава за нас е важно да диверсифицираме както доставчиците на природен газ, така и на бойна техника за Българската армия.

Плевнелиев смята, че страните в Югоизточна Европа трябва да си сътрудничат по-ефективно при придобиването и поддръжката на способности, включително при охраната на въздушното и морското пространство.

Съвместната покупка и поддръжка на самолети, вертолети, кораби и друга техника е обсъдена днес в разговора с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Плевнелиев заяви, че покупката на техника от група държави в региона гарантира съвместимост, много по-голяма ефективност и дългосрочна поддръжка на най-ниска цена. Това е споделен ресурс, споделена сигурност, заяви той.

Плевнелиев подчерта, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са голяма заплаха за стабилността и мира в Европа като цяло. Осъждаме анексирането на Крим и продължаващите опити за дестабилизация на Украйна, заяви президентът.

По думите на държавния глава народът на Украйна има право сам да решава съдбата си на честни и свободни избори. Политиките от 19-и век на големи сили, които да решават бъдещето на една или друга нация, трябва да останат в 19-и век, категоричен е президентът.

Според него в краткосрочен план за България и за други държави-членки е много важно да се изготвят планове за извънредни ситуации, чрез които да се повиши общата сигурност.

Балансът на силите в Черноморския регион е нарушен, необходимо е засилването на военното сътрудничество между страните от региона и в рамките на целия Алианс за усилване на колективната охрана на въздушното и морското пространство, каза той.

Като дългосрочна мярка Плевнелиев е посочил пред Расмусен политиката на "отворени врати" на Алианса, която по думите му, придобива нова сила и е фактор на стабилност в региона.

Изразих силната подкрепа на България за даване на ясна перспектива за членство на Алианса на държави, които споделят демократичните ценности и постигнем консенсус, че са готови, каза президентът Росен Плевнелиев, според когото е необходимо да участваме в повече на брой и по-мащабни тренировки и учения.

Президентът посочи, че в краткия период от 10 години след присъединяването си към НАТО страната ни е постигнала много – от гледна точка на сигурност и стабилност, но и на икономически просперитет. НАТО промени България, както и целия регион за добро, убеден е президентът, според когото днес в нашия регион „има много повече доверие, инвестиции, съседите се превърнаха в надеждни партньори“.

Според Плевнелиев България има потенциал да се специализира в областта на медицинските способности, където имаме доказани резултати, киберсигурността и киберотбраната и в сферата на разузнаването.

Той подчерта, че един от най-важните приоритети в европейския дневен ред е въпросът за енергийната сигурност. По думите му работата за диверсификация на енергийните източници и трасетата чрез свързаност не търпи отлагане и България получава пълно разбиране и подкрепа за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
11
 
! Отговори
ико преди 10 години
Президента чува ли се какво говори? Бюджета за отбрана може и да е важен,но какво иска да ми каже президента,че е по-добре да дадем 500 милиона за военна техника,отколкото за магистрала Хемус например? Ще дойде време в което ще може да си позволим повече пари за отбрана,но сега икономиката има нужда повече от пари за инфраструктура,образование,здравеопазване.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хомосексуалистите са вредни за България.Доказателството е Расим Асанов Плевнелиев.
23
1
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
До Дело Йоцо се чудиВерно-гръцкия му имот ще стигне за един вехт Ф-16!Плевня,продавай!
22
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 10 години
Ми логично, то след 20-30 г. няма да има какво да се отбранява.
21
2
 
15
 
! Отговори
Лукчо преди 10 години
Еййй, това задмина друготото изпражнение лиМонката Паси по евроатлантизъм! Един ден ще се мъдри до Богдан Филов в раздела "Престъпници, довели България до национална катастрофа"
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И от къде ще ги вземеш парите Роска, от туризма ли? Преди малко съобщиха, че Русия предупредила гражданите си да не пътуват в държави съюзници на САЩ (включително и България). Честито *** оли*офрен такъв, сега нямаме армия и сме напът да загубим и туристите!
19
1
 
13
 
! Отговори
Президентееее преди 10 години
Президентеееее....народът ти тъне в мизерия,а ти пак бръщолевиш простотий.....проклет да си.Игонихте младите хора от бащините им домове и родината им--а сега да плащаме за отбрана.От кого се страхувш,президентеее......може би от собственият ти народ??????
18
1
 
14
 
! Отговори
Дело Йоцо се чуди преди 10 години
Еми да продава имотите по Гърция и Испания, да вади от офшорните сметки и да купува - лошо нема! Аз от моите данъци пари за американски самолети 3-та ръка не давам!Едно време не знам как го правеха ***, ама армията ни беше страшилище за всички около нас! Как са успявали да го правят, като и образованието от детската градина до доктурантура не струваше една стотинка, и болници се строяха даже по селата и никой не искаше и стотинка за лекар и зъболекар, и пътища се прокараха ...
17
0
 
13
 
! Отговори
ей ти, преди 10 години
Натовско л*но!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали? И аз си мислех,че е по-добре да дадем няколко стотин милиона лева за западна военна техника,вместо да направим някои пътища,училища и болници.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента и той веднага се подмазва и е готов и той като Станишев,който за да се хареса на Ес и Франция беше готов да купи фрегати от тях за един милиард.Кога ще имаме политици които да имат топки,а не да слугуват на чуждите интереси?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NE VI ISKAME NATO-TO. ISKAME REFERENDUM ZA OSTAVANETO NI V NATO.............
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние не даваме за здравеопазване, за образование, тоя ще ми дава за отбрана. Егати.
12
0
 
19
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев"Ех, че е твърд Роската. Сам ли стигна до това заключение или с малко помощ от Расмусен, който преди 4 дни призова държавите в НАТО да увеличат бюджета си за отбрана... Започвам да се чудя дали в главата на този човечец някога е протичала собствена мисъл или е като празен лист хартия, на който всеки може да запише някакво послание, а Роската после ще го повтори безропотно, а след това и орден ще даде и дупе...
11
0
 
6
 
! Отговори
разбира се! преди 10 години
Ако ви предложат орден, кренвирши, кайма или наденици "Стара планина", какво ще изберете?Надениците, разбира се!
10
0
 
20
 
! Отговори
даааааа! преди 10 години
В отговор на Старата планина, Натовецът натикал на Плевнята един метър шпек, където трябва.
9
3
 
20
 
! Отговори
А преди 10 години
Ясно за какво е дошъл тоя от НАТО в България - ще ни кара насила да купуваме старо скапано Американско оръжие дето не ни трябва. Нищо че нямаме какво да ядем и нямаме инфраструктура.Тия искат да ни превърнат в Северна Корея - гладни но въоръжени !!!
8
1
 
7
 
! Отговори
въпроса? преди 10 години
Не си ли задавате въпроса, защо кренвиршите, каймата, надениците и ордена имат едно и също име - "Стара планина"?
7
3
 
21
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
До ДемократИменно НАТО (и основно САЩ) сеят по света радикален ислям... и чакай да те защитят. Аман от платени неграмотници...
6
3
 
21
 
! Отговори
Men преди 10 години
Даваме прекалено много средства да издържаме президента-мижитурка. Вън НАТО от България!!!! Искаме неутрална и независима България!!!