Заедно помогнахме да изкореним разделителните линии в миналото!

Расмусен: За мен е привилегия да работя с България в НАТО
Обновена: 11 апр 2014 12:32 | 11 апр 2014 12:03, Веселина Йорданова
192
Заедно помогнахме да изкореним разделителните линии в миналото!
Снимка: Булфото

Заедно помогнахме да изкореним разделителните линии в миналото, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след награждаването му от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ I степен на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Расмусен получи ордена за неговия личен принос и заслуги за развитието и утвърждаването на НАТО като най-успешната военно-политическа организация в модерната история, както и по повод отбелязването на десетата годишнина от членството на България в Алианса.

„Приемам тази чест освен това със силно чувство на отговорност, за да работя по-нататък с България и с другите съюзници, за да може НАТО да остане силно, готово и решително и да продължа да насърчавам визията за една цяла, свободна и мирна Европа“, каза Расмусен и посочи, че за него е привилегия да работи със страната ни в НАТО.

Той допълни, че вижда този орден като ярък символ на успеха на България и на НАТО – на стремлението на страната ни към свобода и интеграция в демократичното евроатлантическо семейство и успех на Алианса в привличане на суверенни държави, които са направили свободния си избор да работят за общата сигурност.

„Убедени сме, че НАТО промени България и целия ни регион към по-добро“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той призова никога да не забравяме, че Балканите бяха символ на войни и конфликти. Днес народите в региона живеят в мир и гледат в една посока – за европейска интеграция, демокрация, икономически и социален просперитет, изтъкна Плевнелиев.

По думите му 100 години след началото на Първата световна война и 10 години след присъединяването на България към Северноатлантическия договор, събитията в Украйна ни накараха да осъзнаем, че мирът и стабилността в Европа не трябва да се възприемат като даденост.

Г-н Расмусен е един от двигателите на разширяването на ЕС и НАТО към страните от Централна и Източна Европа, изтъкна още президентът Росен Плевнелиев в словото си.

По думите му именно той, в качеството си на министър-председател на Дания през 2002 година на срещата на върха в Прага подкрепи приемането на България в Алианса.

Същата тази година като ротационен председател на ЕС г-н Расмусен фиксира датата 1 януари 2007 година за приемането на страната ни в ЕС, припомни Плевнелиев.

Вашето лидерство и визия за развитието на Алианса създаде нова култура на сътрудничество в областта на отбраната, се обърна президентът към генералния секретар на НАТО. По думите на Плевнелиев в една сложна международна среда Расмусен е насочил съюзническите усилия за укрепване на отбранителните способности и е начертал нови стратегически хоризонти за развитието на НАТО.

Предприетите от Вас реформи допринесоха за изграждането на организация, способна да отговори на съвременните предизвикателства пред мира и сигурността. Вие стартирахте инициативата за интелигентна отбрана, включваща ясни приоритети, специализация и сътрудничество между съюзниците. Тези новаторски действия, този подход към нашата колективна отбрана ни позволява да станем по-силни чрез интеграция и споделяне на ресурси и способности, каза още президентът.

По думите му през изминалите 10 години България се е утвърдила като активен и надежден съюзник. Членството ни в НАТО е мъдър държавнически акт и изпълнен стратегически приоритет за България, подчерта президентът. По думите му то е ключов фактор за нашата сигурност, за икономическото и човешко развитие на нацията, както и на региона.

От създаването си преди 65 години Алиансът се превърна в основен гарант за мира и сигурността на Европа и света, защитавайки принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешката свобода.

Президентът изрази увереност, че в лицето на Андерс Фог Расмусен България ще продължи да има добър приятел и му пожела успех в бъдещите му начинания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия двамата *** от снимката още ли си мислят, че е останали ***, които се връзват на слова тип "Асамблеята на мира" или заглавия в стил работническо дело.Форумните мишки на заплата в някоя партийна централа не се броят, разбира се, те са си в комсомола, но се имат за демократи.
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 101Не се излгай повече. Предполагам си забравил да си пиеш хапчета....Интересувай се и чети! С преповтаряне няма да стане...И между другото шизофринията е лечима, но първо трябва да отидеш на доктор.
98
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не ги искам руснаците и по бански даже,по нафукана и проста гмеж няма
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гроб беше на власт с лъжи и фалшификаций,както и горния ТИКВУН.ИМПИЙЧМЪНТ ***. На тоя бих му дал орден ако си ПЛАТИ базите, но такава опасност май няма.Гроб беше на власт с лъжи и фалшификаций,както и горния ТИКВУН.ИМПИЙЧМЪНТ ***. На тоя бих му дал орден ако си ПЛАТИ базите, но такава опасност май няма.
96
2
 
15
 
! Отговори
До 69 преди 10 години
Хайде като си такъв отворко я кажи колко ни е таксата която плащаме на съюза и колко те са ни отпуснали-пиши разликата.Аз пък ще ти кажа че тази година България трябва да внесе над 4000000 ,за новата централа в Брюксел.Кажи отворко какво България получи от НАТО,освен че по тяхна заповед си унищожихме армията и ракетите си? Заради такива наивници като теб сме в това положение.България вън от НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
95
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Топ соц. *** Русия трябва да се накаже заради окупирането на чужди територии! Хубаво е, че има НАТО, за да охлажда терористичните амбиции на Русия.
94
3
 
4
 
! Отговори
КО?НЕ! преди 10 години
До Анонимен 88 АААААААА БЪРКАШ СА! ТУК ПИШАТ ПО-СКОРО НЯКОЛКО ПОЗИТАНСКИ ПРО РУСКИ ТРОЛА!-ТОВА Е ПО-ДОСТОВЕРНО!
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 90На Гоце импийчмант иска ли дето даде на Ахмед Доган същият медал или тогава забрави?
92
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рускяи окупатор трябва да се мачка!
91
2
 
9
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
Абе аз нещо от тази статия така и не разбрах каква точно заслуга има въпросният Расмусен, шеф на НАТО, за развитието и благосъстоянието на България, та му даваме най-високото държавно отличие. Мисля си, че той и цялото НАТО би трябвало да възнаградят целия български народ затова, че най-малкото е предоставил за безплатно ползване всичките си военни бази и цялата територия на бедната ни страна. Или може би висшите ни политици всъщност получават тлъсти суми, за да реализират това НАТО желание.
90
3
 
6
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Не знаех, че вече ордена го дават за лицемерие
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бг и българите въобще не са за Европа. просто не знам как са се минали да ни приемат
88
1
 
2
 
! Отговори
87 преди 10 години
До Анонимен 87 НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ КОМЕНТИРА ТАЗИ ГЛУПОСТ,КОЯТО СИ НАПИСАЛ! ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ КАЖЕШ,ЧЕ ДОГАН Е ДОБЪР ПОЛИТИК-АМА,МОЖЕ БИ САМО ЗА ТЕБ!
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ ЕЕ КАКТО ПРИ ТАТО!!!...?
86
3
 
7
 
! Отговори
Не балък преди 10 години
"От създаването си преди 65 години Алиансът се превърна в основен гарант за мира и сигурността на Европа и света, защитавайки принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешката свобода" По голяма ЛЪЖА не съм чувал през живота си!!! Абсолютна демагогия и изкривяване на истината! Радваме това, че светът се изменя и ПРОГЛЕЖДА! Точно както преди пет години - видя се че Грузия е била терориста. Скоро ще се види кой е захватчика на Украйна!!! Пусти злобари Русия им пречи,ама ще получат
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИМПИЙЧМЪНТ ***. На тоя бих му дал орден ако си ПЛАТИ базите, но такава опасност май няма.
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук пишат 5 трима срещу майка Русия. 5 маруканец начело с Соломончо Паси да им го начук в евреьо-фарисейските ***.
83
1
 
8
 
! Отговори
ДОЛУ КОМУНИЗМА преди 10 години
До долу ГРОБХАЙДЕ ДА Е ПЪРВО ОСТАВКА!!! НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ,КОЯТО ДОКАРА ТОЛКОВА ЗЛИНИ! ОСТАВКА НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ДОШЛА С ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ НА ВЛАСТ!
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли все още някой да вЕрва, че това "нещо" е "избрано " за президент?За Доган ще се въздържа. Историята ще покаже на недозрелите, "когато му дойде времето".
81
1
 
1
 
! Отговори
SJ преди 10 години
До 76Написаното не се нуждае от коментар :):):)