Заедно помогнахме да изкореним разделителните линии в миналото!

Расмусен: За мен е привилегия да работя с България в НАТО
Обновена: 11 апр 2014 12:32 | 11 апр 2014 12:03, Веселина Йорданова
192
Заедно помогнахме да изкореним разделителните линии в миналото!
Снимка: Булфото

Заедно помогнахме да изкореним разделителните линии в миналото, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след награждаването му от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ I степен на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Расмусен получи ордена за неговия личен принос и заслуги за развитието и утвърждаването на НАТО като най-успешната военно-политическа организация в модерната история, както и по повод отбелязването на десетата годишнина от членството на България в Алианса.

„Приемам тази чест освен това със силно чувство на отговорност, за да работя по-нататък с България и с другите съюзници, за да може НАТО да остане силно, готово и решително и да продължа да насърчавам визията за една цяла, свободна и мирна Европа“, каза Расмусен и посочи, че за него е привилегия да работи със страната ни в НАТО.

Той допълни, че вижда този орден като ярък символ на успеха на България и на НАТО – на стремлението на страната ни към свобода и интеграция в демократичното евроатлантическо семейство и успех на Алианса в привличане на суверенни държави, които са направили свободния си избор да работят за общата сигурност.

„Убедени сме, че НАТО промени България и целия ни регион към по-добро“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той призова никога да не забравяме, че Балканите бяха символ на войни и конфликти. Днес народите в региона живеят в мир и гледат в една посока – за европейска интеграция, демокрация, икономически и социален просперитет, изтъкна Плевнелиев.

По думите му 100 години след началото на Първата световна война и 10 години след присъединяването на България към Северноатлантическия договор, събитията в Украйна ни накараха да осъзнаем, че мирът и стабилността в Европа не трябва да се възприемат като даденост.

Г-н Расмусен е един от двигателите на разширяването на ЕС и НАТО към страните от Централна и Източна Европа, изтъкна още президентът Росен Плевнелиев в словото си.

По думите му именно той, в качеството си на министър-председател на Дания през 2002 година на срещата на върха в Прага подкрепи приемането на България в Алианса.

Същата тази година като ротационен председател на ЕС г-н Расмусен фиксира датата 1 януари 2007 година за приемането на страната ни в ЕС, припомни Плевнелиев.

Вашето лидерство и визия за развитието на Алианса създаде нова култура на сътрудничество в областта на отбраната, се обърна президентът към генералния секретар на НАТО. По думите на Плевнелиев в една сложна международна среда Расмусен е насочил съюзническите усилия за укрепване на отбранителните способности и е начертал нови стратегически хоризонти за развитието на НАТО.

Предприетите от Вас реформи допринесоха за изграждането на организация, способна да отговори на съвременните предизвикателства пред мира и сигурността. Вие стартирахте инициативата за интелигентна отбрана, включваща ясни приоритети, специализация и сътрудничество между съюзниците. Тези новаторски действия, този подход към нашата колективна отбрана ни позволява да станем по-силни чрез интеграция и споделяне на ресурси и способности, каза още президентът.

По думите му през изминалите 10 години България се е утвърдила като активен и надежден съюзник. Членството ни в НАТО е мъдър държавнически акт и изпълнен стратегически приоритет за България, подчерта президентът. По думите му то е ключов фактор за нашата сигурност, за икономическото и човешко развитие на нацията, както и на региона.

От създаването си преди 65 години Алиансът се превърна в основен гарант за мира и сигурността на Европа и света, защитавайки принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешката свобода.

Президентът изрази увереност, че в лицето на Андерс Фог Расмусен България ще продължи да има добър приятел и му пожела успех в бъдещите му начинания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
1878 преди 10 години
На тия лай.нювци трябва да им е пределно ясно вече ,че българският народ не стои зад тях!Политиката дето я водят е срещу собствения си народ и народът-освободител на България от робството!
159
0
 
2
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
Пишете на български бе неграмотници!
158
0
 
1
 
! Отговори
? преди 10 години
Плана на НАТО , да е излезе - един удар от България към Русия ! При което като го върнат обратно , ще ни заличат всички линии ). Нищо добро не ни мислят тия !
157
0
 
4
 
! Отговори
batevale преди 10 години
"Заедно помогнахме да изкореним разделителните линии в миналото!" Нищо не изкоренявате ,а създавате нови разделителни линии............
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Петър Стоянов подарил Беломорска ТракияТоя какво ще подариТия не искат медали само
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът хвана мазоли на коленете от коленичене
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
fashagi razsipnici dalaveradjii aidyci predateli.
153
0
 
8
 
! Отговори
помним преди 10 години
Какво стана с Ньойския договор,г-н Президент?Кога ще ни върнат земите,дадени на Югославия по силата на този договор,който изтече?Не се правете на шутовеВърнете българските земи
152
0
 
5
 
! Отговори
of 156 преди 10 години
До партиен членДе да беше само на *** и пульо ... Последните години го лигавят само ***, българофоби, откровенни *** и ***, като тия от снимката! Ако го дадат на нормален човек, би трябвало да го откаже, докато всички недоразумения на природата не го върнат!
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой беше предсказал ,че от България ще започне революцията за промяна на света ,защото няма какво да губим вече.Народа е голяма сила ако се обедени
150
0
 
9
 
! Отговори
краси преди 10 години
Жалка картинка ...
149
0
 
4
 
! Отговори
Dean преди 10 години
Rasmusen,ne e tochno tova koeto go opisvat.Kogato otivah da jiveia v Dania prez 2007 god za parvi pat na 1 stranica vav vestnicite biaha dymite na Rasmusen:Ne naemaite 4yjdenci na rabota! i drygo zaglavie:Ne se jenete za 4yjdenci!! Pri takiva poslania za dobre doshal znaete li kolko lesno mi beshe v na4aloto v Dania?!?!Taka 4e.....neka ne go hvaliat tozi 4ak tolkova!
148
0
 
9
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Подиграват се с медала.Раздават го на *** и Пульо.
147
0
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
NATO da si go nqta prez ramo i obratno tam, ot kadeto e do6al/la, t.e. na majka si v P!
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тези погледи и двамата ме плашат.
145
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова България е цъфнала и завързала ,заради такива като тоя в дясно
144
0
 
7
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Не знам, ама по мои наблюдения народа и младите като цяло симпатизират на Русия и Путин. Така, че е въпрос на време политиката да се обърне. Или си мислят, че вечно ще вървят против народа си!? Със сигурност на запад много биха били доволни ние първи да отнесем някой малък ядрен удар от Русия, за да си спечелят време, но няма да стане така.
143
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вдигни си гащите бе клоун!
142
0
 
19
 
! Отговори
0 преди 10 години
Не само никаква полза от тия,но даже физиономиите им жабешки,неприятни за гледане
141
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е най-унизителният президент на България!Срамувам се от него!!!!