"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"

Расмусен оцени високо 10-годишното членство на България в НАТО
Обновена: 12 апр 2014 17:32 | 12 апр 2014 17:32, Елка Василева
235
"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"
Андерс Фог Расмусен. Снимка: БТА

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за bTV във втория ден от посещението си в България.

Той защити тезата си от своята публикация в британския вестник „Телеграф”, че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера отпреди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на събитията в Украйна.

Още по темата

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Расмусен.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още генералният секретар на НАТО.

Той оцени високо 10-годишното членство на България в Алианса и похвали страната за поетия сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към операциите на НАТО. „Особено силно това си пролича в Афганистан и Косово. България взима активно участие в много междунационални защитни проекти. Всички съюзници оценяват това”, подчерта Расмусен.

Въпреки че не се ангажира с хипотеза, че без разширяването на НАТО в Източна Европа много държави в региона биха имали съдбата на Крим, той се съгласи, че „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член пети, който гласи, че атака срещу една страна членка се възприема като атака срещу всички”.

„Това има много силен възпиращ ефект по отношение на солидарността и колективната защита. Нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с масирана военна сила, която ще предпази и защити нашия съюзник. Това дава истинската сигурност”, подчерта Расмусен.

По думите му най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО. Това е и причината за поредицата военни учения в Източна Европа на фона на събитията в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия.

„Ученията са важни за подобряване на нашия капацитет да работим и провеждаме операции заедно и да повишим качеството на нашите въоръжени сили”, обясни още Расмусен.

Генералният секретар на НАТО посочи, че в съвременния свят сигурността често надхвърля военните измерения. „Ние се нуждаем от един по-цялостен подход по отношение на сигурността”, подчерта той. От България, която е почти 100% зависима от енергийните доставки на Русия, Расмусен отправи съвет към Европа да редуцира зависимостта си от Русия.

„Виждаме, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие по отношение на своята отбрана и външна политика. Според мен подходящият отговор на това е силна обща европейска политика, която цели редуциране на зависимостите от Русия”, смята генералният секретар на НАТО.

Той не даде конкретна информация за плановете на Алианса за евентуално увеличаване на военното присъствие в България. „В момента сме в процес на обсъждане как да увеличим силата на нашата колективна защита. Аз очаквам решения в тази посока в рамките на следващите дни и седмици, но би било малко незряло в момента да кажа нещо конкретно за мерките, които бихме предприели. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на Алианса е същинската част от колективната защита. В момента сме в процес на оценка и препоръки към нашите военни структури. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици”, заяви Расмусен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
28
 
! Отговори
rustam преди 10 години
МОСКВА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На пост 123 с ракетите няма нито един минус, това не може да е истина!
93
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя да си грабва дърмите и да се изнася по най-бързия начин от България.Нищо хубаво не сме видели от натото му.
92
4
 
2
 
! Отговори
ivan преди 10 години
В едно изречение международната политика:Но на повърхността на това вие може да видите Русия/САЩ/, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение-Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен. Заслужава още един орден!
91
2
 
21
 
! Отговори
@ преди 10 години
Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"-a САЩ го направиха наистина !!!Расмусен оцени високо 10-годишното членство на България в НАТО - значи наште дУпетати ,начело с Паси ,добре са се навеждали 10 год !!!
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доктор Сър Пичук---------------------Айде л-но мета пак не си е изпил хапчетата :DПак му се привиждат комунисти навсякъде :D
89
23
 
6
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
САМО НАТО !!!ДОЛУ СССР !!!
88
13
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
МУУУУУУУУУ БЕ КОМУНОИДИ БЕЕЕЕЕЕЕЕ ЩЕ ВИ ПРАТИМЕ ВСИЧКИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ И КОРЕЙЦИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА ИНДИАНЦИТЕ ДА ЖИВЕЯ ПАК АЗ И САЩ САЩ САЩ САЩ САЩ И ПАК САЩ ГРЪМНЕТЕ СЕ ОТ ЯД РУСОФИЛСКИ КОМУНОИДИ
87
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Намусен е тук заради американските ядрени ракети и военен контингент в България. Няма да стане, но пасаран! НАТО вън от страната ни! Къш Намусен, къш, къш! На селфито с Паси и Плювналиев сте като ТРИМАТА ***!)))
86
8
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Ех кога ще дойде краят на кървавото болшевишко комунистически робство? Ех кога империята на злото русия ще престне да тормози останалите народи??
85
2
 
19
 
! Отговори
10-годишното РОБСТВО преди 10 години
на англосаксонците скоро ще му се види края. ПАСИ ЮДОВ да си изкара ТРАБАНТА от БЪЛГАРСКИЯ военно исторически музей и да го кара или в Брюксел или НА ГРОБИЩАТА НА ИСТОРИЯТА, където му е мястото. Тоя нагъл евреин дето все папка от Атлантическите "партньори" и от БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ, дето ходи даже на Антарктида за сметка на данъкоплатците, да си затвори накрая мръсната уста и да снима СЕЛФИ ПРОФИЛ-АНФАС за затвора.
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър ПичукВземай мерки и въри на психиатър.
83
3
 
7
 
! Отговори
Христо Смирненски преди 10 години
Москва, Москва!Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш!Ти пак си огнено сърцеи с ясна пурпурна усмивка бдишнад братски стиснати ръце.Че блясъкът на твоята зорараздра световната тъма,че ти като възторжена сестрасъбра на цялата земяи радостта, и бурната печал!... Москва, Москва!сърце от разтопен метал! Москва, Москва!Пред твоите стоманени вратиразби се вражата вълна;звездата ти с рубинен лъч трептинад всяка горестна страна,където робът цял живот оре,а мре лишен от късче хлeб,където пролетарското море,възвре от пламъка свирепна петгодишна демонска война.
82
11
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Ще основен нов САЩ тук в Европа, искате или не няма значение. Англичаните е трябвало да се справят с индианците в Америка, а ние трябва да се справим с руснаците в Европа. Руснаците ще последват съдбата на индианците...
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоа що не си гледа пенцийката ? Такива дъртаци праят най-големите бели.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно си баба знае, това си бае! Колко пъти Путин да повтори, че Русия няма намерение да присъединява нови части от Украйна? Крим е стратегически важен за тях, мнозинството са рускоговорящи, нямаше как да оставят да го управлява една несигурна държава, в която дори правителството не знае кой ще е на власт утре и какво ще му дойде наум.
79
3
 
1
 
! Отговори
Бългaрин преди 10 години
В СAЩ *** сa 10 (TEN) % от нaселението, лaтиносите сa към 15%, остaнaлите сa БЕЛИ AМЕРИКAНЦИ- НAСЛЕДНИЦИТЕ НA ПРЕСЕЛИЛИ СЕ ТAМ ЕВРОПЕЙЦИ!
78
2
 
20
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Расмусен пък какво се е разтревожил толкова за нас? *** пича.България не се страхува от Русия. Българин няма да стреля по руснаци и руснаците няма да стрелят срещу българи.Ако иска много да ни пази да вземе да си упражни риториката спрямо Турция.
77
16
 
2
 
! Отговори
Turk преди 10 години
krim e turski!!!!
76
3
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До Ястреб Скоро САЩ ще подреже крилцата на ердоган, търпение само, търпение. Велика турция никога няма да я има. Кюрдите знаят защо...