"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"

Расмусен оцени високо 10-годишното членство на България в НАТО
Обновена: 12 апр 2014 17:32 | 12 апр 2014 17:32, Елка Василева
235
"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"
Андерс Фог Расмусен. Снимка: БТА

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за bTV във втория ден от посещението си в България.

Той защити тезата си от своята публикация в британския вестник „Телеграф”, че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера отпреди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на събитията в Украйна.

Още по темата

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Расмусен.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още генералният секретар на НАТО.

Той оцени високо 10-годишното членство на България в Алианса и похвали страната за поетия сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към операциите на НАТО. „Особено силно това си пролича в Афганистан и Косово. България взима активно участие в много междунационални защитни проекти. Всички съюзници оценяват това”, подчерта Расмусен.

Въпреки че не се ангажира с хипотеза, че без разширяването на НАТО в Източна Европа много държави в региона биха имали съдбата на Крим, той се съгласи, че „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член пети, който гласи, че атака срещу една страна членка се възприема като атака срещу всички”.

„Това има много силен възпиращ ефект по отношение на солидарността и колективната защита. Нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с масирана военна сила, която ще предпази и защити нашия съюзник. Това дава истинската сигурност”, подчерта Расмусен.

По думите му най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО. Това е и причината за поредицата военни учения в Източна Европа на фона на събитията в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия.

„Ученията са важни за подобряване на нашия капацитет да работим и провеждаме операции заедно и да повишим качеството на нашите въоръжени сили”, обясни още Расмусен.

Генералният секретар на НАТО посочи, че в съвременния свят сигурността често надхвърля военните измерения. „Ние се нуждаем от един по-цялостен подход по отношение на сигурността”, подчерта той. От България, която е почти 100% зависима от енергийните доставки на Русия, Расмусен отправи съвет към Европа да редуцира зависимостта си от Русия.

„Виждаме, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие по отношение на своята отбрана и външна политика. Според мен подходящият отговор на това е силна обща европейска политика, която цели редуциране на зависимостите от Русия”, смята генералният секретар на НАТО.

Той не даде конкретна информация за плановете на Алианса за евентуално увеличаване на военното присъствие в България. „В момента сме в процес на обсъждане как да увеличим силата на нашата колективна защита. Аз очаквам решения в тази посока в рамките на следващите дни и седмици, но би било малко незряло в момента да кажа нещо конкретно за мерките, които бихме предприели. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на Алианса е същинската част от колективната защита. В момента сме в процес на оценка и препоръки към нашите военни структури. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици”, заяви Расмусен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
10
 
! Отговори
bg преди 10 години
Sataninskite svine v USA I Z.Evropa podkrepjat gnusnia islam.Hristijanstvoto e tehen obsht vrag.
54
14
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Като им спрем износа на кокошки и марули на руснаците и ще ги унищожим икономически и духовно. Тяхната мама комунистическа
53
4
 
1
 
! Отговори
Бългaрин преди 10 години
до 64 Aко имaш фaкт, който дa оборвa стaновището ми, aко обичaш дaй линк или посочи средновековен извор. Нямa дa успееш, ДA чел съм прaктически всички известни нa историятa документи кaсaещи бългaрскaтa история. В тях бългaрите сa нaричaни с рaзлични, понякогa тенденциозни именa- хуни, скити, мизи, беси и други, но никогa " слaвяни"! Тaкъв етноним нямa в средновековнaтa дипломaция и отношения!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този само като го гледаш и ти става ясно: С ЛУДИ РАБОТА ДА СИ НЯМАШ!!!
51
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Originalnoto ime "Al Kaida"idva ot amerikanskia Senat....ili Kongres,nema zna4enie,no tova e fakt.
50
15
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Няма смисъл да демократизираме Украйна и Беларус. Можем директно да демократизираме гнусната *** червенотухлена москва. Ще предизвикаме бедност в русия като срутим цените на суровините и руснаците ще ни свършат мръсната работа като сами ще свалят путин от власт.
49
1
 
15
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Тези тарикатски приоми,да обвиняваш другите в собствените си грехове- вече не вървят педроатлантико!!!
48
10
 
2
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Вашта мама русофилска. По последна информация от ВВС 45 въоръжени русофили са превзели полицейския департамент в Чикаго и са развели русофилски знамена. Очаква се щурм на SWAT.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова ли са важни наще бръщолевици че няко седи да ги чете че и трие и нагласяТрие всичко за евреи , хомосексуалисти , както и псувните Абе чадо !!! Какъв живот а? С тая работа ще си съсипеш очите:))))))
46
4
 
0
 
! Отговори
do futurolog преди 10 години
Amerikancite I angli4anite spasiha CCCR prez Vtorata svetovna , a za tova koeto govorish I ti ne si mnogo naqsno.
45
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 10 години
Masonskata urodliva smrad Rasmusen da objasni na bulgarite kak Florida e stanala 4ast ot USA.
44
11
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Рософилистични ***, престанете да лъжете хвърляйки вината за разпарчетоването на България на Запада в тази или онази война. Спомнете си, че отрядите на нищожеството георги михайлович димитров обикаляха из района на Горна Джумая и бегогледно избихава българите, които отказваха да се пишат македонци. И всичко това е наредено от директно от москва. русия унищожава България и иска да я разкъса на парчета, за да я управлява по-лесно, не Запада.
43
0
 
0
 
! Отговори
56 преди 10 години
Ти щото си вече изчел всички докименти....
42
0
 
8
 
! Отговори
majorski преди 10 години
"политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение"Тя си призна най после какво правят Американците,,,,,крадеца вика дружте крадеца
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Паси го познавам лично от една кръчма кадето танцуваше на масатаПлащаше за всички и ядеше чесън , ходеше с скъсана фанела , така си почивал Веднъж се блъсна пиян с БМВ то в порталният стълб на бившето ткзс Голям пич
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз нямам против Русия да ни повлияе за излизане от НАТО. Проблемът ми е, че НАТО е като питбул и няма да пусне захапката. Значи, първо трябва да разпаднем НАТО...
39
10
 
4
 
! Отговори
Бългaрин преди 10 години
Етнос " слaвяни" никогa не е имaло, нямa нито един средновековен документ, в който дa се споменaвa дори зa " слaвяни"!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZIONISTKI MEDII
37
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
В Европа винаги е имало сфери на влияние. Когато преди около 20 г. НАТО излъга Русия, че няма да се разширява на Изток, само и само да се изнесе от Източна Германия, си е вярвало, че няма да дойде ден тя да е способна на ответни действия. Сега Русия укрепва, ЕС е в криза и махалото се връща... и се надава вой, че се променяли сферите на влияние. Защо като НАТО се разширяваше, никой не каза, че въпреки обещанията, организацията ще се разшири и те няма да се спазват в бъдеще?
36
1
 
2
 
! Отговори
маалата сигантиа преди 10 години
ДОБРИЛИ СА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕКЕЗЕТО АРЕСААЛИ ТИ? КЪКВО ШЕ КАЕШ И ЗА ПАЛЦИТЕ? ДОБРЕ ЛИ СА СЕ ФАНАЛЕ ИЛИ ОШЕ ТРЕБЕ ДА СЕ НАВЕДАТ? ОТИ АКО НЕ СА СЕ ФАНАЛЕ ДОБРЕ ИМА ОПАСНОС ДА СЕ ПРОПУСНЕ НЕКОЙ САНТЕМЕТАР ДА ОСТАНЕ ОТВАНКА. ПА АКО МОЖЕ ДА УЛЕЗНАТ И ВИСУЛКИТЕ НАПРАО ЦЕНА НЕМА ДА ИМАТ. А КЪКВО ШЕ КАЕШ? ДОБРЕЛИ СА ИЛИ ОШЕ ШЕ ТРЕБЕ ДА СЕ НАВЖДАТ? ОНИ НЕМАТ ПРОБЛЕМ САМО ИМ КАЖИ И НАПРАО ШЕ СИ ЛЕГНАТ ОНИ ЗАТОА СА РОДЕНИ. ПЕТ ВЕКА ТУРЦИ 45 г.*** ТА ЕДНИ ДЕМОКРАТЕЛИ НЕМА ДА ИЗДЪРЖАТ ОШЕ 50 ГОДИНЕ.