"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"

Расмусен оцени високо 10-годишното членство на България в НАТО
Обновена: 12 апр 2014 17:32 | 12 апр 2014 17:32, Елка Василева
235
"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"
Андерс Фог Расмусен. Снимка: БТА

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за bTV във втория ден от посещението си в България.

Той защити тезата си от своята публикация в британския вестник „Телеграф”, че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера отпреди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на събитията в Украйна.

Още по темата

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Расмусен.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още генералният секретар на НАТО.

Той оцени високо 10-годишното членство на България в Алианса и похвали страната за поетия сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към операциите на НАТО. „Особено силно това си пролича в Афганистан и Косово. България взима активно участие в много междунационални защитни проекти. Всички съюзници оценяват това”, подчерта Расмусен.

Въпреки че не се ангажира с хипотеза, че без разширяването на НАТО в Източна Европа много държави в региона биха имали съдбата на Крим, той се съгласи, че „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член пети, който гласи, че атака срещу една страна членка се възприема като атака срещу всички”.

„Това има много силен възпиращ ефект по отношение на солидарността и колективната защита. Нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с масирана военна сила, която ще предпази и защити нашия съюзник. Това дава истинската сигурност”, подчерта Расмусен.

По думите му най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО. Това е и причината за поредицата военни учения в Източна Европа на фона на събитията в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия.

„Ученията са важни за подобряване на нашия капацитет да работим и провеждаме операции заедно и да повишим качеството на нашите въоръжени сили”, обясни още Расмусен.

Генералният секретар на НАТО посочи, че в съвременния свят сигурността често надхвърля военните измерения. „Ние се нуждаем от един по-цялостен подход по отношение на сигурността”, подчерта той. От България, която е почти 100% зависима от енергийните доставки на Русия, Расмусен отправи съвет към Европа да редуцира зависимостта си от Русия.

„Виждаме, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие по отношение на своята отбрана и външна политика. Според мен подходящият отговор на това е силна обща европейска политика, която цели редуциране на зависимостите от Русия”, смята генералният секретар на НАТО.

Той не даде конкретна информация за плановете на Алианса за евентуално увеличаване на военното присъствие в България. „В момента сме в процес на обсъждане как да увеличим силата на нашата колективна защита. Аз очаквам решения в тази посока в рамките на следващите дни и седмици, но би било малко незряло в момента да кажа нещо конкретно за мерките, които бихме предприели. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на Алианса е същинската част от колективната защита. В момента сме в процес на оценка и препоръки към нашите военни структури. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици”, заяви Расмусен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
41
 
! Отговори
ужас преди 10 години
Разгнусен от прокълНАТО.
14
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Расмусен ако си направи труда да провери какво е общественото мнение относно него и жалката престъпна организация, която представлява... съвсем ще се Расмуси...
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо торбичките под очите доста са набъбнали ми се струва тези дни! :)Няква безсъница ми се струва го мори.
12
2
 
34
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
Какво очаквате да каже тоя от своята позиция (на залязваща звезда) - всичко е точно, просто не е необходимо да се приемат думите му за истина...
11
33
 
5
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
Русия се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение
10
4
 
37
 
! Отговори
абв преди 10 години
Първата и Втора световни войни са подпалени с цел разширяване сферите на влияние и завоюване на нови пазари от капитала - Великите сили. В 21 век ЕС ( Великобритания, Франция, Германия и още една две ), САЩ и Русия са основните играчи в Европа. Трета световна война вероятно няма да има, но ни очакват тевтонични удари и яки ритници. Времето ще покаже. ЕС подтикван от САЩ може да направи големи глупости и САЩ пак да излязат от ситуацията без да падне една бомба на територията им.
9
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу НАТО!ДОЛУ МВФ!Свобода за народите!!Всички адвокати на дявола, омерзение и наказание за вас!!Животът не е пари и власт, той е любов и мир между хората!!
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иска да каже че с ръся спорят за европа...катосе разберат ще ни кажат дали оставаме подамериканско или руско влияние,така де робство
7
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"опасенията на българите"??? На кои българи? Може ли по-конкретно!
6
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тия демократични убиици няма ли да престанат с тази *** пропаганда....тя надминаха и *** вече,,,,,,*** и ***...
5
3
 
51
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
натовски ***!
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Селфито си беше много сериозно обмислена пропаганда. Руснаците май въобще не ги вълнува географското понятие България
3
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам снимката и тоя е плод на кръвосмешение.
2
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този същата пионка като нашите еничари . Чиновник от който абсолютно нищо не зависи
1
5
 
58
 
! Отговори
Тачанка от юг преди 10 години
ей пич,що не вземеш да си направиш едно селфи преди руската мечка да ви е изяла и теб и Роско и Моньо...барабар с на чичо Сам бомбето:)))