Президентът с ново вето, върна закона за земеделските земи

Плевнелиев вижда в част от текстовете популистки предизборни решения
Обновена: 14 апр 2014 22:56 | 14 апр 2014 20:17, Анисия Иванова
181
Президентът с ново вето, върна закона за земеделските земи
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка, архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Те противоречат с Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Законодателните промени предвиждат нови правила за придобиването на право на собственост върху земеделски земи от физически или юридически лица. Според приетите текстове право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години.

Още по темата
Държавният глава не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с Конституцията и с правото на ЕС.

Той посочва, че в Конституцията, в зависимост от гражданството на правния субект, урежда по различен начин правото на придобиване на собственост. Конституционният критерий „гражданство“ в Закона е заменен с фактическия критерий „пребиваване” в България, респективно с изискването за „установеност” за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя. В противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната, се посочва в позицията на президента.

Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани, категоричен е Плевнелиев.

По отношение на чужденците Конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС. Придобиване на право на собственост от чужденци и чуждестранни юридически лица от трети страни според основния закон може да стане по изключение и само по силата на международен договор, ратифициран с мнозинство 2/3 от всички народни представители.

Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи.

Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори. Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани.

Според него приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС.

През последните няколко години българското общество и институции имаха многократно възможност да възразят срещу актове на държави-членки на ЕС, които въвеждат ограничения за български граждани. Основателно се противопоставяме на ограничаване на правото на труд, на свободно придвижване и установяване, защото не искаме българските граждани да бъдат третирани неравнопоставено и в противоречие с фундаментални европейски принципи, мотивира се още президентът.

Според него всички тези наши изисквания ще изглеждат неоснователни, ако в същото време българският парламент въвежда ограничения за гражданите на останалите държави-членки със закон. Няма как ние самите да създаваме пречки за свободно движение на хора и капитали, а да изискваме от всички останали страни да гарантират на българските граждани тези свободи, смята държавният глава.

Той е категоричен, че неспазването на общностното законодателство няма да подобри положението на българските граждани, собственици на земеделски земи. Законовите ограничения не повишават цената на земята и няма да направят собствениците й по-богати. Стимулирането на обработването на земята и получаването на доходи от нея, осигуряващи достоен жизнен стандарт, трябва да бъдат цел на законовите промени, твърди Плевнелиев.

Според него създаването на предпоставки за развитие на селското стопанство и въвеждането на адекватни мерки за подпомагането му ще бъде в помощ на българските земеделски производители. Вместо заявеното намерение за подпомагане на българското общество, то ще бъде натоварено със заплащане на санкции за неспазване на правото на ЕС, смята държавният глава.

Припомняме, че преди това вето президентът върна Закона за Сметната палата, Закона за СРС, Закона за лекарствените продукти, Изборния кодекс и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
3
 
! Отговори
милост брееееееее преди 10 години
престанете с този жен. пол. орган
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето пак ревнали земята та земята. "Соросоидире" ще ни окрадат земята и ще изнасят рапица. Ами като е толкова лесно защо не си купите по една нива и да я засеете с рапица и да изнасяте и вие? Освен това като се изнася тази рапица нали трябва някой да я отглежда. Тези хора, които работят не получават ли заплати? А данъци не се ли внасят в държавния бюджет. Нали тази фирма ако е регистрирана тук трябва да си внася данъците. *** обаче си искат земята, която в момента пустее. Да не им я вземат.
121
0
 
3
 
! Отговори
до 151 преди 10 години
Ами аз съм от Добруджа и при нас няма пустеещи земи. Познай защо!
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 151Да,повечето чакат келепир,но наличния ресурс ще се изчерпи и нещата ще се променят и тогава "който няма земя и не работи,няма да яде".Отдавна чужденците са видели от къде духа вятъра и затова купуват и правят всичко възможно да се докопат до богатата ни земя.На никой умен човек му се ядат изкуствени канцерогенни ***.А тук всичко става лесно и истинско.Най-богатите хора са били,са и ще са тия,които имат земя,другите-роби.Всичко идва от земята-храната,водата,горивата,златото.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 149Точно българите масово си запустиха земята, защото ги мързи и чакат келепир. Ако продавам, ще продавам на този който ми даде най-добрата цена. Всичко останало е демагогия. Защо в Германия, Англия или Холандия няма пустеещи земи?
118
0
 
1
 
! Отговори
alkap преди 10 години
KOi izbra tozi SSSSelski tip za prezident.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя работата от проста по проста. Всичко от нас си зависи за земята. Продадем ли си най-скъпото - земята и ще се затрием като народ с времето! Решението е едно - не си продавайте земята!!! Тя хляб не ще - тя го дава !!! Или ако толкова сте решили да продавате, продавайте на БЪЛГАРИ в които сте сигурни, че ще я работят и няма да я продадат на трети лица от чужд произход! "От земята БЪЛГАРСКА и един камен не давам!!!" Цар Борис 1
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Конституционният критерий гражданство в Закона е заменен с фактическия критерий пребиваване в България, респективно с изискването за установеност за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя. В противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната, се посочва в позицията на президента." Пише си го ясно и точно.
115
1
 
4
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Росен просто му е важно да бъде контра на абсолютно всичко, което се слчува и което излиза от тоя НС. Не, че одобрявам това скапано управление, ама и той не грейва с нещо особено оригинално, като подход спрямо тях. Всичко е лобизъм, то е ясно. И той е лобист и то най-големия.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Земята е единствената конвертеруема стока на България. Ограничнията водят до натискане на цените надолу, от което имат полза шепа олигарси, а не обикновеният българин. Който твърди обратното е или демагог, или ***.
113
0
 
1
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
Росен е крайно време да се спре с тези ветото, ами да седне на една маса с всички и да се разбере с тях. Това което прави до момента изобщо не мисля, че е най-доброто и правилно решение. Като малките момченца се държи понякога...
112
2
 
4
 
! Отговори
Народ преди 10 години
Колко много КРАСИВИ ДУМИ, колко точни определения за така наречения ***...... пишман нарочен за президентче!!!
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като няма да изнесат земята, о идиотска идея, която се прокарва, ЗАЩО АДЖЕБА Я КУПУВАТ? Не сте ли това соросоидоподобните ТВЪРДЕ НАХАЛНИ? Защото като се изкупи земята от чужди фондове, то могат да произвеждат рапица, или да изнасят цялата продукция зад граница а храните у нас да поскъпнат пет-десет пъти. Но соросляците нямате никакъв проблем с покупателната способност. Вие сте от съвременния еничарски корпус и ви храни хем българския бюджет, хем и по петоколонна икономическа ЛИНИЯ :-
110
4
 
6
 
! Отговори
Подлизурко преди 10 години
Ами Чехлю трябва да си заслужи кокалчето.....
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, мисля си... Боко Мутрето дали го използва тоя само като политическа *** или........и като неква друга.......*** много е нечистоплътен, бе!
108
2
 
3
 
! Отговори
лиляна преди 10 години
Какъв е смисълът със или без всеки може да си купи земя или да си направи адресна регистрация и по никакъв начин не може да се докаже, че той не е живял тук. Никакъв смисъл в това действие.
107
2
 
8
 
! Отговори
ТИМ преди 10 години
До 144Господине, не забелязваш ли, че почти никой не коментира ветото, а непоносимостта си към една твар!
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опа, аз от 146 станах 143 и 145 изпадна. Пардон, взимам си думите обратно!
105
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Около 144 *** преди мен се изказват, колко лошо и гадно било това вето. Ами нека да го полгеднем така. Живея 5 години в чужбина и си спечелвам парички. Връщам се у дома в България и вече не мога да си купя земя в собствената си страна, защото не съм живял тук. Аз лично смятам, че е *** закона и трябва да му се наложи вето, но вие щом сте ***... А колкото до европейските граждани, те няма да си вземат земята със себе си в чужбина след като си я купят. Тя ще си е тук.
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 145145, на тоя "Президента" ли му е прякора" ?