БСП, ДПС и "Атака” пребориха ветото за Сметната палата

Всички 71 депутати от ГЕРБ гласуваха в подкрепа на президента
Обновена: 15 апр 2014 16:10 | 15 апр 2014 16:10, Камелия Цветанова
102
 БСП, ДПС и "Атака” пребориха ветото за Сметната палата
Снимка, Архив: Булфото

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху новия Закон за Сметната палата, внесен от депутати от ДПС и БСП. Така законът е приет окончателно и ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Ветото беше преодоляно със 123 гласа на депутатите от БСП, ДПС и „Атака”, които единодушно го отхвърлиха. Всички 71 народни представители от ГЕРБ гласуваха "за” ветото.

Още по темата
Според новия закон Сметната палата става колективен орган, който се състои от деветима членове, а не както досега от трима, които ще бъдат избирани за срок от седем години.

В мотивите на ветото Плевнелиев посочи, че е недопустимо парламентът да откаже да изпълни Конституцията и да възложи свое конституционно правомощие на Сметната палата - тя да определя организацията си на дейност.
 
Той, както и ГЕРБ, изразиха опасения, че одиторът ще бъде използван за политически репресии.

Според опозицията ще се даде възможност и за назначаване на партийно обвързани непрофесионалисти, което на свой ред ще постави под съмнение одитите на Сметната палата. От БСП и ДПС са категорични, че с новия закон се връщат правилата, които са действали при приемането на България в ЕС.

В  закона е записано, че председателят на Сметната палата не може да се преизбира.

За председател и членове на ведомството ще се избират лица, които: имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Палатата, пише в закона.

Председател и членове не могат да бъдат лица, които помежду си са: съпрузи или се намират във фактическо съжителство; роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, свързани по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предвиди още НС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
7
 
! Отговори
абривиатури преди 10 години
Б -равоС-ергоП-рисови що можем ощеД-оган даП-равиС-хематаА-така! - навити сме
41
21
 
9
 
! Отговори
Антимутра преди 10 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБНИКОГА ПОВЕЧЕ ТИКВИ НИКОГА ПОВЕЧЕ ЦВЪ ЦВЪНИКОГА ПОВЕЧЕ ПРОСТОТИЯНИКОГА ПОВЕЧЕ АНЦУЗИНИКОГА ПОВЕЧЕ ВИНЕТУ
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички тикви да ходят на село и да сеят картофи. Нали така ви заповяда лидера Тиква наркотрафикант, контрабандист и убиец. Не може в Европейска България да се занимаваме с прости селски бекове с резервация за затвора.
39
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давайте юнаци от АТАКА!!!Да съсипем мръсните джагали от ДПС!!!Чеки малко - *** защо гласуваме заедно с тях? Ние шизота ли сме или просто за шепа пари???
38
6
 
10
 
! Отговори
Умрете Тролова преди 10 години
грам срам и съвест нямат.Хубавото е че вече не останаха хора който да им вярват.ВОЛЕН Е ПРЕДАТЕЛ И ТОВА Е ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН !!
37
12
 
6
 
! Отговори
ДО 41 преди 10 години
И ти ли си телевизионно зомби? АТАКА никога не се е навеждала на ДПС или на БСП! Стига си слушал Босфор ТВ и останалите продажни средства за манипулация! АТАКА направи така че да изгони Борисов от кацата с мед, защото той крадеше като разпран! Сегашната коалиция също прави така, но Борисов направо се ***, а и беше готов за втори мандат, но Волен му развали плановете. Затова и сега толкова много се плюе по Волен - щото той ни освободи от гербаджийско робство
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свърши ли кокаина свършва и Тиквата, свърши ли Тиквата свършва и ГЕРБ. Плевнята - той никога не е започвал. Ще остане в историята като фалшивия президент за който никой не гласувал.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Клисарна знаех че , Гаджева е станала Клисар
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
леле парламентарната група на АТАКА кога си тръгна от НС кога валя форума не се притеснявайте цял един народ ви гледа как са навеждате на Местан и Станишев
33
10
 
10
 
! Отговори
Клисар преди 10 години
Сайтът е пълен с платени *** и гербаджии-рушветчии! Болшинството от българският народ МРАЗИ ПЛЕВНЕЛИЕВ И ПРЕСТЪПНАТА ГРУПИРОВКА ГЕРБ! Така че отидете при Бойко/Сорос, вземете си кинтите и не ни тровете повече с простотията си!АТАКА ПОБЕДА
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, не виждате ли че Тиквата и онази лига която наричате президент ежедневно работят за ЕРП-тата. Правителството и народа се чудят как да изкоренят тази чума която ни дере кожите от 20 години, а Тиквата и бандата престъпници от ГЕРБ се чудят как да ги наложат още повече и как да се повиши цената на тока. Митко Каратиста няма да е доволен иначе.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а нищо не казват Прасчо Пеевски дали е присъствал
30
6
 
5
 
! Отговори
ДО 7 преди 10 години
До БГТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ БСП-ДПС-ГЕРБ ВИНАГИ ГЛАСУВА СРЕЩУ ВОЛЕН,
29
5
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 10 години
Защото атака за пари и майките си ще продадат. Ти от тях ли си? Волен точно с това излъга глупаците които му повярваха.
28
1
 
7
 
! Отговори
до УЖАС преди 10 години
уж независимите 3 - *** депутати на Бареков , вече си гласуват с ДПС, БСП , Атака , но тази подробност се избягва от пеевските медии.Колкото по малко се шуми , че Бареков не е алтернатива на това управление , толкова по добре за Делян без цензура и затова има медийно затъмнение.Да сте чули Бареков да критикува сегашното управление , всеки ден излиза с компромати по адрес на Борисов. Аз вече се чудя нормално ли е да не се критикуват сегашните управляващи а бивши.Все едно аз да почна да по царя
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И трите партии много скоро ще одерат пръча. Борисов пак ще ги извади от кацата с меда. Този път трябва да си платят с лихвите.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много *** има тук. След като АТАКА, БСП и ДПС са едно защо нито веднъж до сега ДПС/БСП не са гласували в подкрепа на декларациите внесени от АТАКА за сваляне високоговорителите от всички джамии, затваряне на границата ни за сирийски ислямисти и сваляне на турските новини от националната телевизия?
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болен пак се е целувал по устата с Местаня и Педро
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 25че от тях по - големи мафиоти има ли
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
анкетакое е по - вредно за БЪЛГАРИЯ:1 БСП + ДПС - сложете +2 ДПС + АТАКА - сложете -