БСП, ДПС и "Атака” пребориха ветото за Сметната палата

Всички 71 депутати от ГЕРБ гласуваха в подкрепа на президента
Обновена: 15 апр 2014 16:10 | 15 апр 2014 16:10, Камелия Цветанова
102
 БСП, ДПС и "Атака” пребориха ветото за Сметната палата
Снимка, Архив: Булфото

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху новия Закон за Сметната палата, внесен от депутати от ДПС и БСП. Така законът е приет окончателно и ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Ветото беше преодоляно със 123 гласа на депутатите от БСП, ДПС и „Атака”, които единодушно го отхвърлиха. Всички 71 народни представители от ГЕРБ гласуваха "за” ветото.

Още по темата
Според новия закон Сметната палата става колективен орган, който се състои от деветима членове, а не както досега от трима, които ще бъдат избирани за срок от седем години.

В мотивите на ветото Плевнелиев посочи, че е недопустимо парламентът да откаже да изпълни Конституцията и да възложи свое конституционно правомощие на Сметната палата - тя да определя организацията си на дейност.
 
Той, както и ГЕРБ, изразиха опасения, че одиторът ще бъде използван за политически репресии.

Според опозицията ще се даде възможност и за назначаване на партийно обвързани непрофесионалисти, което на свой ред ще постави под съмнение одитите на Сметната палата. От БСП и ДПС са категорични, че с новия закон се връщат правилата, които са действали при приемането на България в ЕС.

В  закона е записано, че председателят на Сметната палата не може да се преизбира.

За председател и членове на ведомството ще се избират лица, които: имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Палатата, пише в закона.

Председател и членове не могат да бъдат лица, които помежду си са: съпрузи или се намират във фактическо съжителство; роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, свързани по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предвиди още НС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
24
 
! Отговори
ами сега преди 10 години
Ако не друго поне българския народ прогледна през последната година.Лъсна такава истина която , малко биха могли да си е представят.Десет години белокосото джудже събира националистичен вот , благодарение на противопоставянето му на Доган и ДПС , а се оказа че е Атака е филиал на ДПС .Ако някой преди 2 години бе ми казал , че БСП и най вече ДПС и Атака ще се вземат нямаше да му повярвам.Не е нормално , това , но парите какво ли не правят. То почивките в Париж и по плажовете струват кинти
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Импийчмънт!