Независимите кандидати за ЕП неравностойни с партиите

Парите за кампанията им - 100 000 лв., от тях 10 000 лв. лични средства
3
Независимите кандидати за ЕП неравностойни с партиите
Снимка: архив, БулФото

България да бъде равнопоставен член на Европейския съюз и тази кауза да бъде приоритет в предизборната кампания у нас – за това се застъпиха трима от общо десетимата независими кандидати за евродепутати пред bTV.

Писателят и разследващ журналист Румяна Угърчинска, финансовият анализатор и дългогодишен шеф на Българската фондова борса Виктор Папазов и специалистът по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев смятат за реалистично избирането на независим кандидат за един от 17-те представители на България в бъдещия състав на Европейския парламент.

Според изчисленията на социолози за това са необходими около 150 000 гласа.

По думите на Виктор Папазов кампанията е неравностойна, защото на партиите им е позволено да похарчат до 2 млн. лв., а на независимите кандидати – до 100 000 лв., от които само 10 000 лв. лични пари.

И тримата смятат, че сумата за кампанията не е непосилна, особено когато има послания, които трябва да бъдат комуникирани.

„Амбицира ме воля да видя равнопоставеност на българските граждани в Европа“, каза Румяна Угърчинска.

Като мотив за участие в евровота Алекс Алексиев изтъкна „сегашната опасна ситуация, в която България се намира след събитията в Украйна“.

„Тревожи ме политиката на управляващите, която се приема като прокремълска, а аз смятам, че България може да процъфти само в Европа”, обясни анализаторът. Той допълни към проблемите идеята за Европа „на две скорости“ и посочи, че никой не говори за проблемите на Източна Европа.

Румяна Угърчинска настоя, че е необходимо уеднаквяване на социалния статус на европейските граждани.

България изнася хора, бели роби за другите части на Европа, повече отколкото изнася продукция. Те работят на по-ниски заплати, което създава един див социален дъмпинг - западните държави се настройват срещу източните работници, а работниците са недоволни от ниските си социални вноски. Ако вноските за пенсии и здраве са ниски, държавата няма да предостави на гражданите си необходимото”, обясни журналистката.

Според Виктор Папазов това са „избори на подмяната“. По думите му начело в листите на поне три-четири партии са хора, които със сигурност няма да станат евродепутати, „а целта им е да изстрелят абсолютно неизбираеми хора в Европарламента”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
no schif преди 9 години
Bg narod ste e ednakvo spravedliv kam vsichkite meraklii - za nikoi nyama da glasuva bg narod. Prosto ne iska v EU. kato se prestruvat na gluhi, sega ste chuyat s pomostta na eu doktorite i na eu farmatabletkite.dosega imashe vreme za 7 referenduma, ama yok bg centralnata marzeliva administracia pravi teror na bg naroda i ne iska da pita suverena kakvo misli , kakvo iska.
2
0
 
9
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Сергей Станишев обещава 500 лв. минимална пенсия и 1000 лв. мин. заплата и като видя , че номера не му върви реши да оправя ЕС но с заплата от 20 000 евро ама за него. Това е нашия националист-душа дава за народа ама не неговата.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според г-жа Манолова новия изборен кодекс е бил обсъден много подобрно от широки слоеве на обществото. Нима независимите кандидати твърдят че замесник председателя на НС лъже?