Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: По този въпрос в България цари единомислие
Обновена: 22 апр 2014 21:55 | 22 апр 2014 21:45, Веселина Йорданова
152
Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

България ще направи всичко, зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин.

По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите. За нас "Южен поток" е важен проект", подчертал той.

Още по темата
Независимо от нашето желание да помогнем Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна.

България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран, подчертал той.

Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе, заявил Вигенин.

Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценноста на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира, заявил министърът.

България се надява, че ситуацията в Украйна няма да доведе до "допълнително влошаване на отношенията" между ЕС и Русия. "Трябва да видим как сегашната ситуация в Украйна ще се отрази на политическите и икономическите връзки между ЕС и Русия.

Разбира се, ние се надяваме, че до допълнително влошаване на отношенията и въвеждане на допълнителни санкции, в това число икономически, няма да се стигне, защото те ще доведат до ответни санкции и тогава бихме могли да влезем в спирала, която ще пречи на всички ни", заявил министърът.

Той разчита, че въпросите, свързани с Украйна, ще се решават чрез политически и дипломатически диалог, защото "всичко друго ще ни върне във времената, когато нямаше победители". "Преди всичко ме тревожи съдбата на украинския народ, който страда най-много. Когато говорим за диалог, за стабилизация - икономическа, политическа, финансова, говорим за един славянски християнски народ, който е близък и на нас, българите, а не за някаква политическа власт", подчертал Вигенин.

Българските власти полагат всички усилия, за да облекчат процедурата на издаване на визи за руски туристи, подчертал Вигенин.

По думите му в България работи система, която позволява издаването на многократни визи. Той напомнил също за десетките хиляди руски граждани, които са придобили недвижими имоти в България.

"За тях ние също въвеждаме визови облекчения, многократни многогодишни визи, за да могат да пристигат в България, избягвайки дългите опашки. Едновременно работим над подобряването на организацията на работата на консулските служби и заедно с това мислим да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург, което също ще помогне на гражданите, които искат да посетят България", продължил министърът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
куби преди 9 години
Госин Вигенин, България няма нужда от алтернативно трасе, а от алтернативен доставчик !
90
0
 
3
 
! Отговори
киро преди 9 години
Кристианчо мамин, тогава защо отиде в Киев да признаеш фашистката власт? Това си е чиста антируска позиция! Москва на сълзи не вярва!
89
0
 
2
 
! Отговори
ели преди 9 години
Ами тия нали са големи приятели с Газпром, защо не я смъкнат? Ама това не им приоритет, Газпром иска да ни цоца максимално. Само ЕС може да смъкне цената, като договори единна цена за газта за ЕС.
88
0
 
2
 
! Отговори
пешо преди 9 години
По времето на Герб по-евтина ли беше газта?!
87
0
 
1
 
! Отговори
мариа преди 9 години
Ами ти какво искаш от марионетно правителство. То няма един мъж в него. Само пу*ки. Всеки си плямпа каквото на него му кажат, няма единна политика, днес е едно ,утре е друго. Ходим с Виетнам да се занимаваме? Орехчето, изобщо не знае на кой свят е.
86
0
 
1
 
! Отговори
радо преди 9 години
По-задръстен външен министър,не сме имали!За южен поток решенията се вземат от Брюксел,а не от пропуския троянски кон,БСП!България няма нужда от още зависимост!Защо ГАЗПРОМ ни продава най-скъпо газта,два пъти по-скъпо отколкото на Германия и Австрия!БСП паботи против България ,за интересите на Русия!
85
0
 
1
 
! Отговори
кони преди 9 години
Бабче взе ли си лекарствата? Бълнуваш нещо?
84
0
 
2
 
! Отговори
киро преди 9 години
Русия в икономически и военни съюзи с ЕС!САЩ не искат силни европейски страни, така ни замъкват към дъното. И тогава какъв ЕС, какви независими газови доставки?
83
0
 
1
 
! Отговори
куби преди 9 години
Не трябваше да се връщам от Киев.Сега ще трябва пак да ходя на парада
82
0
 
3
 
! Отговори
ели преди 9 години
Враговете на България са против Южен поток! Ние можем да се направим на ударени и да предложим ,ЕС да спре доставките си на руски газ по ВСЯКАКВИ ГАЗОПРОВОДИ ! ЗАщО ДА Е ОТРИТНАТ САМО юЖЕН ПОТОК? Тогава да видим какво ще кажат всички,които си получават и ще продължават да получават в още по-големи количества руски газ (като Германия, Великобритания и др.) нарочно го правят ,защото с руския газ,икономиката ти става по-конкурентна (както се случи с турската икономика с руския газ) ,а те не искат в
81
1
 
1
 
! Отговори
еми преди 9 години
По думите му това е важен национален проект - важен е за сигурността на страната, важен е за сигурността на гражданите....:)))))))................Когато един руски агент те убеждава в нещо , той ВИНАГИ борави , будалка с ОБЩИ фрази..:)"Сигурност на страната " и сие ..) !!???Руският агент не борави с ЦИФРИ !! Борави с верността към СССР !!!Сигурността на България - винаги трябва да е ОБВЪРЗАНА със ссср или русия !!! Това ни внушават вече 60-70 години :)Трябва да сме със Сталин или Брежнев,
80
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 9 години
За руския агент е БЕЗ значение , че България НЯМА да получи нито ЛЕВ - за 20-25 години от Южния поток ..За него е ВАЖНО , че самият путин ТАКА иска и нарежда :))И руският агент - изпънява , даже ни "убеждава' в "правотата"" на руския цар :) !!??
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Липсва финансиране за "Южен Поток"
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само " ЮЖЕН ПОТОК ", през България за Европа ! И по ниски цени !Всичко дето мрази България се тресе !!!
77
1
 
4
 
! Отговори
? преди 9 години
" Южен Поток ", ще свали ЦЕНАТА !!
76
0
 
1
 
! Отговори
106 преди 9 години
На се наричай Българин. , защото не си !
75
0
 
5
 
! Отговори
Антон преди 9 години
Лжет Вигенин. В консульствах в России у собственников недвижимости в Болгарии для получения визы стали требовать документы, зверенные БОЛГАРСКИМИ нготариусами. Если это облегчение получения виз, то я - папа Римский
74
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 9 години
Вигенин да дрънка пред ИТАР-ТАСС колко ценен бил за България "Южен поток" и да не ЛЪЖЕ, че в България имало единомислие по въпроса. Да говори ТОЧНО ОБРАТНОТО, за да има икономичиският министър Стойнев ПОВЕЧЕ ОСНОВАНИЯ ДА ПРЕГОВАРЯ С РУСНАЦИТЕ ЗА МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА. За какво ни е "Южен поток" при днешната цена? Ама, тези комунистчета нямат намерение да преговарят за цената. А тя ВДИГА ЦЕНИТЕ НА ПАРНО, ТОК И ВСИЧКИ ОСНОВНИ ХРАНИ. БЕЗ ДОБРА ЦЕНА НЕ НИ ТРЯБВА НОВО ТРАСЕ ЗА РУСКИ ГАЗ!
73
1
 
3
 
! Отговори
Браво ! преди 9 години
Браво ! През България да минават тръбите за другите Европейски страни !Варианта - Русия - Турция , и България да взема от Турция , е да си заровиш главата в пясъка !Някой смятат ( като болния Василев )че газта през Турция от Русия , ще се нарича Тураска и той ще спи спокойно !
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По този въпрос в България не цари единомислие другарю Вигенин!Този проект обслужва руските интереси, но не и катарските, турските и саудитските, най-прогресивните нации в света, верни поданици на САЩ! Както и *** банкери...и европейските!