Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: По този въпрос в България цари единомислие
Обновена: 22 апр 2014 21:55 | 22 апр 2014 21:45, Веселина Йорданова
152
Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

България ще направи всичко, зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин.

По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите. За нас "Южен поток" е важен проект", подчертал той.

Още по темата
Независимо от нашето желание да помогнем Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна.

България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран, подчертал той.

Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе, заявил Вигенин.

Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценноста на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира, заявил министърът.

България се надява, че ситуацията в Украйна няма да доведе до "допълнително влошаване на отношенията" между ЕС и Русия. "Трябва да видим как сегашната ситуация в Украйна ще се отрази на политическите и икономическите връзки между ЕС и Русия.

Разбира се, ние се надяваме, че до допълнително влошаване на отношенията и въвеждане на допълнителни санкции, в това число икономически, няма да се стигне, защото те ще доведат до ответни санкции и тогава бихме могли да влезем в спирала, която ще пречи на всички ни", заявил министърът.

Той разчита, че въпросите, свързани с Украйна, ще се решават чрез политически и дипломатически диалог, защото "всичко друго ще ни върне във времената, когато нямаше победители". "Преди всичко ме тревожи съдбата на украинския народ, който страда най-много. Когато говорим за диалог, за стабилизация - икономическа, политическа, финансова, говорим за един славянски християнски народ, който е близък и на нас, българите, а не за някаква политическа власт", подчертал Вигенин.

Българските власти полагат всички усилия, за да облекчат процедурата на издаване на визи за руски туристи, подчертал Вигенин.

По думите му в България работи система, която позволява издаването на многократни визи. Той напомнил също за десетките хиляди руски граждани, които са придобили недвижими имоти в България.

"За тях ние също въвеждаме визови облекчения, многократни многогодишни визи, за да могат да пристигат в България, избягвайки дългите опашки. Едновременно работим над подобряването на организацията на работата на консулските служби и заедно с това мислим да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург, което също ще помогне на гражданите, които искат да посетят България", продължил министърът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
8
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Засега Южен поток защитава само интересите на Русия. Принципно има начин той да е изгоден и за България, но когато една държава решава нещата "по братски", тогава днес може да е изгодно, а утре вече да е пагубно. Друг е въпросът, че при сегашните параметри, още днес за България е неизгодно и е излишен риск.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Long live USA !
49
5
 
10
 
! Отговори
Мемет преди 9 години
Дори и ДПС трябва да гласува с 2 ръце за Южен Поток,ако наистина защитават интересите на България.
48
3
 
2
 
! Отговори
тийн преди 9 години
до 62 определено съм ОК, обаче за тебе се притеснявам, тия руски въздушни балони могат само блоуджоб да извъртят на Раптора, сега съм в настроение и приемам написаното от тебе с насмешка. гледай в тубата, сега ме мързи да ти давам линкове с Ф- 35 и Ф- 22, Б- 2 Спирит 5 денонощия в небето уникален стратегически бомбер и още и още
47
5
 
6
 
! Отговори
Hells Bells преди 9 години
До тийн 45Абе ти добре ли ? С това гарките ли ще плашат ?Хмериканците яко са напълнили гащите от авиосалона в Париж .Я си гледай пак в ютубата от Т-50 ,МИГ-35 и СУ-35
46
0
 
5
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Казано с думи прости - СДС овапцаха нещата кардинално, докато се мъчеха да доказват как не са "комунисти". През това време разни другари и другарченца се нагушиха с капитал от закупените предприятия, направиха си партийки, за да си пазят интереса и нещата станаха "красиви"... БСП-то през цялото това време не направи нищо друго, освен да следва стъпките на сините недорасли ***, но с тая разлика, че започна да си купува *** гласове...
45
0
 
2
 
! Отговори
тийн преди 9 години
58 пост си е мой марийо
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политици ...обединете се и направете бъдещето на децат ни по добро ...ЗА ЮЖЕН ПОТОК..
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 52 ако те гепим за сисоните друга песен ше запееш ***, сега да не ревнеш че не съм кавалер, глей даже не ти отговарям на простотиите
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тийне, в кирилицата съществува буквата "Щ". Използвай я! В първи клас се учи
41
3
 
7
 
! Отговори
majorski преди 9 години
ако България направи Южен поток .......все едно какво става в Украйна ....ако ще 20 години война да водят ние сме осигурени
40
9
 
6
 
! Отговори
тийн преди 9 години
и да цъкате минуци селяци руски, това не прменя нештата
39
1
 
8
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
До комуно-туркСедерастите управляваха 5 години, през които се случи следното: - разбиване на земеделието, животновъдството, връщане на земята "в реални граници" - раздържавяване на промишлеността и продаване на особено апетитни предприятия на съмнители "бизнесмени" са по 1 $- разбиване на армията- разбиване на полиция- унищожаване на гражданската авиация- подписване договор за затваряне блокове на АЕЦ Козлодуй- тотално зае*аване на железопътна инфраструктура...
38
1
 
6
 
! Отговори
х преди 9 години
БК(С)П и Д(П)С имат общо 18 години във властта по време на "прехода". Всеки второкласник би се замисли как няква селска ***, която е във властта 6/8 от тоя преход, има наглостта да обвинява друг, че му е виновен. А представете си колко е *** съответния електорат
37
0
 
2
 
! Отговори
Hells Bells преди 9 години
Ми хайде правте го този южен поток !ШЕВРОНтийте отдавна чакат да пуснат тук същия сценарии като северен поток и ще духаме бахура!
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изцяло подкрепям Вигенин ... подкрепям дори политиката на БСП, намирам ги за умерени и РАЗУМНИ ! Яд ме е на Атака и Цензурата, защото са мошеници ... ДПС е "ЕТ Доган" с цел печалба.Герб и реформаторите са ИСТОРИЯ ...
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изявлението на Вигенин пред ИТАР-ТАСС звучи като поредното опело за "Патока" ! Амин !
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като минат изборите този национален предател друга песен ще запее
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее Русия
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"ДРУГАРИ СЕДЕСАРИ, ВСЕ ПАК ТРЯБВА НЕЩО ДА СЕ ПОСТРОИ, ЗАЩОТО ИНАЧЕ КАКВО ЩЕ ПРИВАТИЗИРАТЕ УТРЕ? МИ ТО НИЩО НЕ ОСТАНА. "Kolkoto i belene se postroi tolkova i south stream-a :)shema za tochene na pari , s tlysti komisionni