ГЕРБ, БСП, ДПС плюс Бареков - най-вероятният изход от евровота

Андрей Райчев: Партиите кършат снаги за нови политически танци след изборите
Обновена: 23 апр 2014 09:13 | 23 апр 2014 07:00,
167
ГЕРБ, БСП, ДПС плюс Бареков - най-вероятният изход от евровота
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ, БСП, ДПС плюс Бареков е най-вероятният изход от евровота, прогнозира в интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев.

"На второ място по вероятност поставям сценария с 3 партии, на трето - с 5, на четвърто - с 6, на пето - със 7. Но всичко зависи от активността и от бариерата. При 3 млн. гласуващи цената на глас при 5,88 процента бариера е 180 хиляди, при 2 млн. души - 120 хиляди. От това зависи успехът на партиите с над 100 гласа", пресмята Райчев.

По думите му след вота в страната ще има съвсем друга политическа ситуация.

"Всички партии вече мислят за това. Отварят врати, разтърсват снаги, тук ще има нови политически танци. Разбира се, никой нищо няма да направи преди изборите, а след тях. Изборите в мирно време са като битката по време на война - в зависимост от победителя възниква нова карта", допълва Райчев.

"Няма никакво съмнение, че АБВ на Първанов е нанесло своя удар върху БСП и те взимат основно гласове от бивши избиратели на БСП. Именно поради тази причина разликата между БСП и ГЕРБ се смалява", заявява от своя страна пред "Монитор" социологът от "Медиана" Кольо Колев.

Той прогнозира трета политическа сила ДПС, а на четвърто място е "България без цензура". "АБВ има ресурс да навреди на БСП, но няма ресурс да спечели избори. Вероятно е да не успеят да стигнат процентите за евровота. Ако това се случи, това ще бъде и лебедовата песен на Първанов", отбелязва Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
4
 
! Отговори
Фотев преди 9 години
До Мента и бяло сладкоМного можеше да направи Костов, но предпочете да си напълни гушата, затова той и протежетата му ще гледат отдалеч ЕП.
90
1
 
4
 
! Отговори
Мента и бяло сладко преди 9 години
Да ама не... одите си заврете соц проучванията в алелуйника. Егати, колко плитко работите електората, демек всичките извън тез са загубени гласове и ти българино, ку искаш си парлемантарно '' представен'' требе са ориентираш към тез хайдуци. Сори, но тези са крадци или дупедавци. По мое мнение единствения читав политик, който реално свърши нещо в тази дупка е Костов. За съжаление, това го знаят и тези, които го унищожиха. А колко му трябва на един неук електорат, дай му повод за злоба !
89
2
 
4
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Червен Кольо,зелен ли ,те това е положението БСП са първи.Вярвайте на Алфа рисърч, ако ви не изнася? Вече се сбъднаха техните прогнози за избори през есента и в момента ни управлява ново правителство на ГЕРБ и РБ. Ама в паралелната вселена.
88
0
 
10
 
! Отговори
лу преди 9 години
Значи ДПС ще има две групи в ЕП, своята и тази на ***. Честито на всички българи!
87
3
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Много пари сае дават за ***. Освен ДПС гласове, кой ли би гласувал за това нищожество.
86
1
 
3
 
! Отговори
Колев преди 9 години
Голям подлец излезе момчето от Сирищник, еша си няма. Лакомията за власт го докара до предателство, но всичко се връща.
85
0
 
0
 
! Отговори
руси преди 9 години
битката ще е за "няколко процента повече" - както между БСП и ГЕРБ, така и за липсващите проценти, или десети от процента, необходими на всеки един от тройката България без цензура, Реформаторски блок и АБВ за излъчване на евродепутат.
84
3
 
3
 
! Отговори
пръц преди 9 години
До хлъцКажи един случай поне в който герб са защитили българския интерес, че нещо не се сещам.
83
8
 
8
 
! Отговори
хлъц преди 9 години
Като гледам кандидатите Станишев,Сидеров,Бареков/смрад/,Пеевски и т.н. се отвращавам от наглостта и алчността на тези не ставащи за нищо *** ! Остава единствено кандидатът на ГЕРБ,който поне ще е под контрола на Борисов т.е. няма да краде,лъже,подмазва на ЕС,прави далавери,а ще защитава наши български интереси !
82
2
 
4
 
! Отговори
кк преди 9 години
Напънала се планината, та родила мишка - имаше една такава поговорка. Цяла година протести срещу статуквото. Сутрин обед вечер - телевизии, радиа, вестници пълни с информация за НОВОТО гражданско общество, което няма да търпи прогнилата политическа система на прехода и ще роди нещо ново. Гледам социологическите анализи и прогнози и търся НОВОТО. Какво става с нас? Пак ли Бойко, Сергей, Кунева, Местан, Волен - до болка втръснали ни личности, в некадърността на които сме дълбоко убедени!!!!
81
0
 
7
 
! Отговори
че преди 9 години
Интересува ме защо лайфстайла на *** не отговаря на доходите му. Интересува ме защо данъчните не се интересуват от това. Демокрация не значи, че престъпници могат да се издигат за партийни и държавни постове!
80
3
 
4
 
! Отговори
чобан преди 9 години
Съмнявам се, че има толкова заблудени, които ще гласуват за агент Буда и бюреците, но да видим... За АБВ е ясно, че е кауза пердута.
79
5
 
4
 
! Отговори
жо преди 9 години
Наясно съм, че въпросните социолози често лъжат, но това вече е пълен абсурд. Не могат да ме убедят, че мнозинството от българите са тотално дезинформирани и/или сенилни. Време нормалните хора - убеден съм, че сме мнозинство - да се вдигнем, да гласуваме масово и да покажем, че тоталитаризмът на герб е минало!
78
0
 
0
 
! Отговори
ОТ 112 ДО 117 преди 9 години
Не знаех,че е така. Ок- извинявам се -не е било умишлено. Значи- остава- за някоя от малките партии както пишете тук
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имало ли е случай , когато след управление на БСП не е имало национална катастрофа?Най крадливото и гнусно явление през деформираната ни демокрация
76
0
 
4
 
! Отговори
До 112 "до 96&q преди 9 години
Не лъжи!Всяка невалидна или празна бюлетина е равнозначна на негласувал. Процента за всяка партия е процент от броя на действителните бюлетини, а не от броя на гласувалите. Ако не иксаш да подпомагаш големите партии, гласувай за някоя малка партия без шанс за евродепутат, но това няма да промени особено много нещата.
75
3
 
3
 
! Отговори
хидко преди 9 години
Не гласувайте за големи партии и коалиции, и въпросът ще се реши от само себе си :)
74
2
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
В такъв случай можеш да помогнеш за повишаване процента на гласувалите, което ще намали силата на всяка една от партиите, които си изброил. Пусни празна бюлетина, или ги задраскай всички- НО ГЛАСУВАЙ
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който иска тиранията на ГЕРБ, да не ни я натриса на нас останалите, а да се запише в войската и там да го юркат щом така му е хубаво.
72
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 9 години
Ромите стават крайно необходими и се вихрат в кражби и убийства по селата........