FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"
Обновена: 28 апр 2014 20:09 | 28 апр 2014 16:40, Елка Василева
235
FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее
Снимка: архив, Reuters

Кога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.

Членката на ЕС (България - бел. ред.) влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода "Южен поток", по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.

Още по темата
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна.

България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя "Южен поток", дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва "Файненшъл таймс".

На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като "газов интерконектор", а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на "Южен поток" като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието.

Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва "Файненшъл таймс".

Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази "Южен поток" най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с това какво били казали американците .Южен поток си е чисто руски проект и когато стане и български , ще разчитаме на политиците от Европа. Нашите другари ,отдавна да са продали българските интереси за жълти стотинки..
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е България да прояви малко политическа еманципираност и да прояви позиция.Наистина, само ще спечелим от Южен Поток, ЕС да не се дървят толкова, защото им купуваме скъпите хранителнии продукти...
199
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа българите САЩ е ,и ще си остане вражеска държава.Не сме забравили как ни бомбардираха ,и няма да забравим.Само Ебола СПИН и МОР за тия макдоналдски ***-бройлери.
198
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименщото краварчетата не бачкат и трябва да смучат от някъде--------малеее, то бива промити мозъци ама толкова не може, тези които не бачкат са в българия и русия и саудитска арабия, в америка се бачка и то яко.затова е цялото реване да не спре поточето от газ и да няма кинти наготово.мързелива и проста *** :)
197
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
типична черта на българина е да отрича всичко ново, с традиционния си консерватизъм българския *** остава на най-ниската стълба в хранителната верига и за това ще изчезне.Ай наздраве !
196
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
балона с американския шистов газ скоро ще гръмне------"балона" направи америка най-големия производител на газ в света.честито за балона !
195
3
 
15
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Битката не е на България а на антибългарите от бспатакаабвбюрековдпс ........ !!!!
194
0
 
3
 
! Отговори
тони преди 9 години
До АнонименУнгарците поръчали 2 руски реактора, но Русия им дала милиарди заем за тях. Така че вземи си едно заемче от руснаците, постри си ако искаш и 10 реактора и си го обслужваи. Мен лично не ме замесваи в това.
193
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВенелинС "Южен поток" или без него, на американците трябва да им е кристално ясно, че шистов газ в България няма да се добива!-----Shte, shte :)
192
0
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
Никакъв газ няма да видим от вас. Въшкари. То на майките нямате да дадете по 1000 лева, а пък за потоци и централи ми говорите.
191
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Всичко може да се реши демократично. Шистов газ ще се добива в закритите еврейски области. Ще се изнася изцяло навън и българите ще знаят за него само от медиите. В демократичните традиции правителството няма да пропусне свойто си.
190
6
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
С "Южен поток" или без него, на американците трябва да им е кристално ясно, че шистов газ в България няма да се добива! А всички които явно или скрито се опитват да пробутат тази идея ще изхвърчат от политиката като предателя Костов и продажната Пръмова.Ясно е, че американците пак натискат за Шеврон, щом даже БНТ и БНР се впрегнаха...Затова: Който иска да се трови и след това "развитата американска медицина" да го лекува от рак и т.н. болести - да си събира багажа и да се маха по посока USA!
189
4
 
11
 
! Отговори
МИРО преди 9 години
И ЗАЩО ЗАРАДИ КРАДЛИВИТЕ ХОХЛИ ТРЯБВА ДА СТРАДА БЪЛГАРИЯ И ЦЯЛА ЕВРОПА?!?!?ОТ КАКЪВ ЗОР ТРЯБВА ДА ПАЗИМ ХОХЛИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ТРАНЗИТНИ ТАКСИ ОТ РУСКИЯ ГАЗ?!?!?
188
7
 
14
 
! Отговори
Шустакович преди 9 години
До сирил 194Какъв си пък ти та ще ме анализираш, бре?Какви две системи, какви пет лева? Къде видя две системи, къде видя диктатура, а?!Ако говориш за Русия там диктатура няма.България никога нищо лошо не е видяла от Русия. Ако я нямаше Русия днеска щеше да ходиш с някоя *** на главата и да чакаш САЩ да изгони турците оттук.Пръдльо платен. Само още веднъж да се опиташ да ми анализираш коментарите - ще си обуя чорапите и ще дойда да те изплющя, да знаеш.
187
8
 
8
 
! Отговори
Матушка Росия преди 9 години
"Я такой страни не знаю где так волно....."Наистина Руския модел е за завиждане със средна продължителност на живота 59 години. България ще си реши всички проблеми ако станем като Русия - на първо време почти няма да има пенсионери след като ще се живее около 59 г.После, българския народ съвсем ще оскотее като трябва да слуша песните на Муслим Мугумаев по телевизията.Ще забравим за Европа, защото там се живее лошо, да не говорим за САЩ.И ще реализираме БСП мечтатата г-з срещ304у ГАЗ.
186
0
 
1
 
! Отговори
тони преди 9 години
За какво им е на Европа вашата газ бе ***
185
5
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Приятел в нужда се познава. Южният поток ще си минава през България, а всички финансови въпроси и въобще боравенето с пари ще се прави в изсраел.
184
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сирил или сироп А дали средния американец живее добре:- колко дългове има- в собствено жилище ли живее- излиза ли нощем спокойно навън- уважава или се страхува от полицията- и накрая стигат ли му парите...
183
1
 
7
 
! Отговори
Болен Лапа Гълъби преди 9 години
До АнонименЕга ти логиката. Болен ще хвърлял в ярост... Болен се хвърля на шампанско и печени гъъби с пули, няма нищо против белгийската кухня и *** без ярост, а лигите му текат от сладост.
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сирил И ЗАТОВА САЩ ПРАВИ ТАМ ДНМОКРАЦИЯИ ДА ДИКТУВА КАКТО ДИКТУВА НА ЕС