FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"
Обновена: 28 апр 2014 20:09 | 28 апр 2014 16:40, Елка Василева
235
FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее
Снимка: архив, Reuters

Кога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.

Членката на ЕС (България - бел. ред.) влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода "Южен поток", по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.

Още по темата
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна.

България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя "Южен поток", дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва "Файненшъл таймс".

На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като "газов интерконектор", а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на "Южен поток" като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието.

Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва "Файненшъл таймс".

Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази "Южен поток" най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
3
 
! Отговори
Таот преди 9 години
До сирил:Знаеш ли колко от така наречените инвестиции са се върнали в донорите под формата на консултански услуги,всевъзможни такси или просто откраднати и прахосани,ако успееш да го сметнеш може да излезем на червено.Не гледай парите а ефекта от похарчването им ,а той е плачевен.
140
0
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 9 години
Приятели,Големите САЩ и ЕС ни се подиграват:- "Европейският парламент смята, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в резолюция на ЕНП, либералите, зелените и консерваторите - БНР.Защо като са толкова големи:1. Не СПРАТ Северен поток?2. Не спрат да внасят и изнасят руски СУРОВИНИ, СТОКИ?!?!Великият Български Народ е казал:- На чуж гръб и сто тояги са малко - ОСОБЕНО АКО ГЪРБА Е БЪЛГАРСКИНай-лошото е, че у нас има СТОТИНА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО ИМ ПРИГЛАСЯТ - БЕДНИТЕ ДА ГОМИСЛЯТ(знаете оригинала).
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте, aко отидем в лоното нa Русия, кaкто някои ентусиaсти предлaгaт, кaкво ще стaне? Сaмо след някой месец нaродa ще поискa зaпaдa и товa, което той предлaгa, зaщото то не е никaк мaлко, aко сме обективни- инвестиции в инфрaструктурaтa нa стрaнaтa, еврофондове зa икономикaтa ни, без които aз незнaм кaк би моглa дa действa тя, губим и свободното пътувaне и рaботa в Европa, a товa хрaни повече от половин Бългaрия в моментa...рaзберете Русия не е aлтернaтивa, a вид ностaлгия!
138
0
 
1
 
! Отговори
много заблудении преди 9 години
и що не коментираш 2 та атомна централа която турция ще строи стрещу нашия бряг кво ще се случи при евентуална авария та???
137
0
 
5
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
А като са толкова ербап що не затворят "Северен Поток" и германците да усетят удара вместо вече излишно изстрадалият българин?
136
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Пак ще измислим вратички за нарушаване на законите, но европейците няма да допуснат това. На тях им вече стана ясно за двусмисловите приложения на приеманите закони в България.
135
1
 
1
 
! Отговори
много заблудении преди 9 години
а аварии с танкери дал господ ,аиде няма нужда от такава в бургаския залив-щот това ще е края на туризма ни,че ние още пострадалите от заметресението в Стражица ги държим на фургони
134
7
 
2
 
! Отговори
Битка на рубладжиите преди 9 години
През 21 век да се погазва международното право с присвояване на територии, с въоръжена намеса чрез паравоенни формирования във вътр.работи на друга държава и с отвличане на международни наблюдатели ? И след всичко това да се заканваш на останалия свят, който те осъждат и да му натрапваш твой заробващ го газопеовод? Това какво е ?
133
7
 
0
 
! Отговори
Заблудений преди 9 години
До АвитохолАбе, ***, вие сте извадени от партийно събрание на БКП от 1951 ва година. Няма смисъл да се говори с мухлясали мозъци като вашите. Като че ли човек не може да влезе в сайт за енергетика и да види колко шистов газ вади САЩ и дали това е газа.... на Ирак (там има петрол, не газ, политкомисарю Моника)
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лешоядите са бг комунисти който станаха милиардери , а на народа подхвърлят по 300 лв , без слугинажа на който дават по 3000.
131
2
 
1
 
! Отговори
ха ха политолога преди 9 години
абе на теб верно кутев ти е бръкнал в дирника та затова често често го споменаваш и с какво тая светла личност заслужава някво по особено внимание та ни занимаваш с нея
130
2
 
0
 
! Отговори
сирил преди 9 години
До Обективен122 Българският енергиен холдинг ще финансира 15% от стойността чрез заем в размер на 620 млн. евро при лихва от 4.25%, който ще се връща за 22 години. 15% е делът на "Газпром", а за останалите 70% ще бъде осигурен заем от руската страна при неясни параметри.
129
4
 
1
 
! Отговори
Заблудений преди 9 години
До за129С природа плащаш за руската тръба, която ще съсипе стотици километри ниви, гори и градини, птици и животни. За танкерите с газа от САЩ само трябва да се издълбая Бургаското пристанище, нищо повече, защото те газят по-дълбоко и сега не могат да влизат в пристанището, за да разтоварват. И това можем да си го направим ние!
128
4
 
3
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Мили ми Кутевски тролчета, опорните точки на мутреса Моника не могат да скрият факта , че това правителство никой не го бръсне за слива у нас и в Европа. Какво значи Премиер да ходи във Виетнам и да открива кръчма. Това е такъв резил, че просто никой от БСП-ДС не може да си го представи. Затова само ГЕРБ и Б.Борисов имат авторитет в Европа и САЩ и трябва да управляват Държавата. Искате или не това ще стане .
127
4
 
0
 
! Отговори
МЕТКО преди 9 години
САМО ТУРЦИЯ НИ Е СПАСЕНИЕТО.АКО СЕ ОБЕДИНИМ щЕ БЪДЕМ НАЙ-ДОБРЕ.ТО КАУРИТЕ САМО ГЛУПОСТИ МИСЛЯТ И ЗАТОВА ЗАТЪВАМЕ.
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
128 Европa, кaкто и СAЩ и Русия и Китaй сa геополитически игрaчи, в Брюксел сa нaясно с положението в Бългaрия и те смятaт, че кaто членкa трябвa дa се съобрaзим с тяхното решение, Русия действa по същия нaчин с Укрaйнa, примерa е пред нaс, с тaзи рaзликa, че " нaчинa нa въздействие" нa руснaците е силов, a европейския по- скоро финaнсово- политически! Южен поток би се осъществие в ерaтa Елцин примерно, или дори при Медведев, но в тaзи ситуaция е немислим.
125
1
 
2
 
! Отговори
за129 преди 9 години
не науката -а истината драгия отвори нета и потърси филма :Истината за ШевронТова е истината Санчо,не саламчето на кукичкатаНяма безплатен обяд,в случая ще платим с природа
124
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Стойнев, истински българин и патриот, отстояващ националните интереси на България, а не като Боко Тиквата, който се е продал на юдейо-масоните и еврогейовете, при това евтино - само за една снимка. Да го видят хората, как си хортува с разни световноизвестни политици. Само че изниква неудобният въпрос - на какъв език си говори този *** с европолитиците, след като знае само банкянски и диалектен български.
123
3
 
6
 
! Отговори
Авитохол преди 9 години
До Науката, и пак наукаРеволюцията на САЩ в шистовия газ да не се казва Ирак,Либия, Сирия и мечти към Иран?А забравих и лошия Чавес.
122
3
 
6
 
! Отговори
se преди 9 години
Българина трябва да прецени какви са ползите и негативите от членство в ЕС.За мен като гражданин оценката е отрицателна.Ние сме малкото дете което е винаги виновно и го наказват а вече и не му дават да яде !Тези лешояди от ЕС си мислят само за тяхния просперитет.А ние да мрем и даим освобождаваме територии за новите им доктрини.