Събитията в Украйна ще създадат Европейски енергиен съюз

Атанас Тасев: Русия няма интерес да спира доставките на газ за Европа
Обновена: 28 апр 2014 14:05 | 28 апр 2014 09:42,
8
Събитията в Украйна ще създадат Европейски енергиен съюз
Снимка: Bgonair.bg

Събитията в Украйна ще катализират създаването на Европейски енергиен съюз, коментира в сутрешния блок на Bulgaria on Air енергийният експерт Атанас Тасев. Според него обаче реализацията на идеята ще е много трудна.

Припомняме, че темата за обединение на европейски държави в общ енергиен съюз, чрез който да договарят по-изгодни цени за доставка на природен газ, стана особено актуална в последните седмици поради увеличилите се опасения, че заради конфликта в Украйна Русия може да спре доставките на газ за Европа.

В края на миналата седмица след среща между полския премиер Доналд Туск и френския президент Франсоа Оланд стана ясно, че Франция подкрепя формирането на подобно обединение.

По думите на Атанас Тасев Русия няма интерес да спира доставките на газ за Европа, тъй като това е един от най-големите й пазари. Той подчерта, че по-скоро Украйна е заинтересувана от подобно развитие, "защото вече има своя европейския избор".

Енергийният експерт допълни още, че има риск от намеса на паравоенни формирования, които да задействат и „паравоенен тероризъм“.

Тасев коментира и изграждането на „Южен поток“. По думите му проектът ще бъде реализиран. Той посочи, че според прогнозите България ще започне да печели след около 15 години.

„Паричният поток е гарантиран. Има договори за 15-10 години, както и транзитни такси“, заяви експертът. Той поясни, че проект със 30% участие се счита за среднорисков, „като в случая Русия поема българския капитал“.

Тасев посочи, че към момента България вече е внесла 150 млн. евро по проекта, което е значителна част от общия дял на страната от около 600 млн. евро.

Вижте повече във видеото на Bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Р И К И преди 9 години
ОТГОВОР КЪМ СТОЯН ПЕТРОВ 6 Не обиждай с думите"селски мозачета", защото те ти осигоряват хляба на масата.Видиш ли селянин, свали му шапка! Целуни му напуканите ръце! Вразуми се!
7
0
 
1
 
! Отговори
Р И К И преди 9 години
ЗАВИСИМ ИЛИ НЕЗАВИСИМ Ако аз нямам кладенец за вода а съседите ми около мене имат, трябва да потърся помощ от някого от тях. Е, мога ли да кажа, че от който и да получа вода ще съм независим от него?Важно е кой по-малко иска от тебе за отплата.Така че, нямаш ли а искаш, ти вече си доброволно зависим.
6
0
 
0
 
! Отговори
за Витков! преди 9 години
А дано ама надали! Нас това ни устройва перфикто и цената за нас ще падне ,но големите икономики като Германия, Франция и Италия ще пострадат защото те ще трябва да плащат по-скъп газ , такаче едва ли ще се случи.
5
0
 
3
 
! Отговори
едно време преди 9 години
се създаде "Общия пазар", предтечата на ЕС. Той беше доста ефективен тогава.
4
2
 
5
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Не, енергетиката фалира защото в голямата си част е държавна и като цяло се контролира от държавата чрез ДКВЕР. Но тази мисъл в малки, ***, селски мозъчета няма как да мине.
3
4
 
1
 
! Отговори
Boris преди 9 години
Neka si suzdavat " Европейски енергиен съюз " , no bez osnoven energo nositel - gaz. Novi slujbichki, novi ofisi i zaplati i nishto poveche.
2
4
 
11
 
! Отговори
Alcapitan преди 9 години
*** си ти а не експерт! Ако направим южен поток ще започнем да печелим след 15 години, но ще ни изритат мръсните *** от Европейския съюз още сега, понеже се правим на тарикати. Колкото и да се плюе срещу Европа, ако не е тя ще заживеем, като в Молдодва и Украйна. Ако някой е ходил там, знае за какво иде реч...
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много експерт, малко потребители! От такива експерти за това енергетиката е фалирала!