Съкращават 1300 военни до края на годината

Те ще са основно охранители складове със стара техника
59
Съкращават 1300 военни до края на годината
Ангел Найденов. Снимка: БТА, архив

До края на годината в Българската армия трябва да се извърши съкращение на личния състав, заложено през 2010 година в Плана за развитие на въоръжените сили до 2014 година. Това каза в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Още по темата
Той уточни, че съкращението е планирано за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 души.

Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО, допълни Найденов.

Той припомни, че 75 на сто бюджета на военното ведомство са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5 процента, около 50 милиона лева на година, остават за модернизация при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.

Ангел Найденов уточни, че съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси.

 По думите му голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви. То не е на МО, а МО прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност, посочи Найденов.

Като най-неотложна задача на МО, свързана с модернизацията на армията, Ангел Найденов посочи купуването на нов тип боен самолет. Той очаква до средата на годината да има решение на МС, с което да започне този проект. И тъй като става дума за средства над 500 милиона лева трябва да има решение и одобрение от Народното събрание, добави той. Според министър Ангелов допълнително ще се решава каква машина ще бъде избрана и дали ще бъде нова, или втора употреба.

Ангел Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани воннослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
USA преди 9 години
NA BOITE SE SDELKA IMA TURCITE 6TE VI PAZQT I TOQ PYT ZAVINAGI SKYPI BYLGARSKI GLUPACI PREDATELI DETO SASIPAXTE VSI4KO.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А гадните софийски *** в министерството няма ли да съкратят?
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хвала на соломон паси.най "истинския"български"политик".хвала.дай боже повече "избиратели" за таквиз "патриоти" и другари на сергея и доганя.дай боже и америка да се сдобие с таквиз "родолюбци" в изобилие.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RAZPRAVQ6E EDNO VREME JORJ GAN4EV BYLGARINO KATO NE ISKA6 DA XRANI6 BYLGARSKA ARMIQ 6TE XRANI6 4UJDA I TAKA I STANA .AMA NIE TOI BIL LUD.
13
3
 
4
 
! Отговори
USA преди 9 години
NE BOITE SE BYLGARI PO NA6IQ PLAN VAS ARMIQ VI NE TRQBVA .ZA SEGA E OPREDELENO DA VI PAZI TURSKATA ARMIQ.SKORO I TERITORIQTA VI 6TE IDE TAM.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Добри Джуров Ти не умре ли, бе?
11
2
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Еееее, като ги съкратят и българската армия най-после вече ще може да си купи цял аероплан! Кой като нас, цялата ни авиация от генерали !Трябва икономика, за да има армия да ви ... мамицата крадлива и некадърна !
10
3
 
21
 
! Отговори
Добри Джуров преди 9 години
До Анонимен 10По^серко, прочети в конституцията какво е армия! Армия е това, което пази българската територия от външни заплахи! Онова по мисиите е башибозук!
9
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ПРЕДАТЕЛИ НАРОДНИ - унищожихте армията а оставихте проститутките да се ч*кат с офицерите и сержантите. НЯМАМЕ ВОЙСКА И ОРЪЖИЕ по-добре направете родилни домове па белким хаир да има от това. Ако дедите ни станат, ще ви избият до крак. Срам и позор за социалната трапезария за пенсионирани воннослужещи, ветерани, военноинвалиди военнопострадали които получават стабилна пенсия А ЗА БЕДНИТЕ И ГЛАДНИ ДЕЦА ?
8
2
 
11
 
! Отговори
Ристе Войвода преди 9 години
Че то има ли толкова останали та да съкращават? Не беше ли толкова целата ни армия досега?
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бойко не Борисов Армия е това, което ходи на мисии, а не това, което играе на карти в поделенията.
6
3
 
22
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Тъжно! Заплатата на 20 000 души е основния препъни камък в БА.Значи да харчим луди пари за мисии в чужбина и да сме пушечно месо на кравари и натовци може, а няма пари за 1200 българи които са дали клетва да защитават родината си нямаме.Това е долна *** политика, а си мислех,че имаме най после умен министър с твърд характер.Яко съм се лъгал.
5
3
 
1
 
! Отговори
логистик преди 9 години
да се съкрати бригада логистика
4
5
 
5
 
! Отговори
Даааа !!! преди 9 години
Да ще ги съкратят, ще им дадат по 10 заплати плюс пенсия, а някой ще ги приемат в полицията. въобще ще преборим безработицата с откриването на работни места на хора нищоправещи.Да жиней Станишевия гениален мозък!!!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DALI OT BG ARMIQTA OSTANA I EDNA BOOTEVA 4ETA.JALKA KARTINKA.KVO PRAVIM NE ZNAM.GASI LAMPATA I ZAKRIVAI TAQ MIJAVA MANGALSKA DYRJAVA.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам да съкратят и другите 200, които ще останат.
1
0
 
24
 
! Отговори
тулуп преди 9 години
Таа колко несъкратени останаха до пълното зануляване ?