Съкращават 1300 военни до края на годината

Те ще са основно охранители складове със стара техника
59
Съкращават 1300 военни до края на годината
Ангел Найденов. Снимка: БТА, архив

До края на годината в Българската армия трябва да се извърши съкращение на личния състав, заложено през 2010 година в Плана за развитие на въоръжените сили до 2014 година. Това каза в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Още по темата
Той уточни, че съкращението е планирано за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 души.

Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО, допълни Найденов.

Той припомни, че 75 на сто бюджета на военното ведомство са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5 процента, около 50 милиона лева на година, остават за модернизация при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.

Ангел Найденов уточни, че съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси.

 По думите му голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви. То не е на МО, а МО прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност, посочи Найденов.

Като най-неотложна задача на МО, свързана с модернизацията на армията, Ангел Найденов посочи купуването на нов тип боен самолет. Той очаква до средата на годината да има решение на МС, с което да започне този проект. И тъй като става дума за средства над 500 милиона лева трябва да има решение и одобрение от Народното събрание, добави той. Според министър Ангелов допълнително ще се решава каква машина ще бъде избрана и дали ще бъде нова, или втора употреба.

Ангел Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани воннослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проф.Евгений Дайнов коментира.В България се развива автентичен битов фашизъм.Ако не бъде спрян този фашизъм, който се надига, ще стигнем до Русия, прогнозира политологът. Според него руският президент Владимир Путин умишлено е отглеждал фашизъм. В резултат на това Русия се е превърнала във фашистка държава. Русия носи война, която е неизбежна, Русия си носи насилие, добави той.
36
4
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
До 55 - *** да се гръмнеш другарю. Брей, колко мъжествено било .... да можеш да си переш чорапите :))))Пък аз си мислех че армията трябва да обучава хората на военни умения :))) Но, щом тия нещастници дето са били наборни войници са учили такива "мъжествени" неща като да си перат чорапите и да си оправят леглата... Спомням си че като дете съм виждал такива по поделенията - караха ги да метат двора като най - последните чистачки ! "Абсолютно правилно" - нека върнем наборната служба :)))))
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има пари за огради.Не че има много полезни хора в БА.Повечето са тунеядци и хрантутници....
34
6
 
6
 
! Отговори
БоСимеонов преди 9 години
Незабавно трябва да се върне донаборната служба, че днешните момчета са мъжествени като сутиени. Една година караули и строеви...да се научат поне сами да си перат чорапите.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съкратете цялата армия НАТО и Монката Паси ще ни пазят
32
0
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
В армията ситуацията е Много вожд,малко индиянец.То за самолети даже да се закупят,няма пилоти,механици,летища керосин.Обаче има мераклии да ги доставят,да командват ескадрили и да се бият в гърдите,че сме в НАТО.Също важно нещо е,че на Бран бостан за какво му е армия и генерали.
31
5
 
9
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Щастлив съм че намаляват търтейти които трябва да храня.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко остана от армията, има , няма, един киносалон ще напълнят. За една мисия пушечно месо до Афганистан, дето ни струва майка си и баща си на бюджета, все ще стигнат. Нали и ние станахме носители на "демокрация" по света, няма как.
29
2
 
8
 
! Отговори
BG преди 9 години
Фуражките реват ! Прави са - тая аванта и лежане дето е в армията, другаде го няма ! Какво толкоз се притеснявате бе ?! Места за учители и лекари, колкото щеш ! Нали фуражките все твърдите че се "висококвалифицирани кадри" - колко му е да изкарате едно "вишо" и готово :)))"Пазели България" - да питам фуражките - когато искаха да ви намалят заплатите заради осигуровките излязахте на протест, НО, когато ви сложиха НЕДЖМИ АЛИ за министър си - нито гък !!! Язък само дето му целувахте д...
28
3
 
10
 
! Отговори
Хиена преди 9 години
Защо ни е армия ?!?Нали ни пази НАТО???Хахахаха.То това е целта на запада да останем без армия и да си разиграват на спокойствие коня тук уж ,че ни защитават .На българските полици не им пука за България,че на запада ли ще им пука?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43 Много, ама много си прав.Та то остана ли армия?Има ли 10 000 или 20 000 щика?Какво правим? Това армия ли е?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До М, да ...някога преди 25-т лета имаше и строителни войски дет освен подготовка на младежта да станат мъже стоеше и пътища, сгради, ... , т.с войската сама се издържаше-----------Как така се е самоиздържала?
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая унизена страна няма икономика няма армия гонят й народа и го унищожават с икономически геноцид. мама ви *** тия дето ни забихте в трета глуха
24
1
 
10
 
! Отговори
KRYM преди 9 години
NA TOVA MY VIKAM NACIONALNO PREDATELSTVO ; POKARATYRATA DA SE SAMOSEZIRA ;TO GRANICITE S KVO SHTE GI PAZIM ;VIDEO NABLUDENIE S KAMERI ,DA AMA KAMERATA NE MOZE DA SPRE I ARESTYVA NARYSHITE LI TE..........................
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО"Само гледайте да не коригирате "лошата структура" на разходите дотолкова, че на не остане армия. Не че това, което имаме в момента може да се нарече армия, но това това е друг въпрос, касаещ интересите на НАТО.
22
1
 
11
 
! Отговори
emigrant преди 9 години
1300 politici triabva da badat sakrateni v tazi darjava ,a ne voennite
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нямало заложени наеми и лихви в дог. с частниците/изкупили снаряжение/!ами ,за да е така-някой е земал парички под масата.и той/или-те/ са от средите на МО.какво се правите на ударени с мокър ***. по думите на министера 75% са за заплати.що не каже преди и сега,колко от тези пари отиват за плащане на мисии,които защитават чужди интереси!все пак става въпрос за 750 мил. лв!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
milen преди 9 години
po poraka na rasmusen bravus guzoblizci evala eferim peerasti natovci ma6ala golem hafif ste be iunaci va eva u guzo
19
1
 
4
 
! Отговори
ronaldo преди 9 години
to nali ni e ostanalo mnogo voiska ta i sakrashtenia shte ima ,razgraden dvor ostanaxme a granicite koi shte pazi gotovi kadri gi sakrashtava me i posle idi i tarsi giayrska my rabota,shte li ikonomia da napravat dotam li stignaxme v tazi xybava evropa 4e pari da nema za 2000 di 4oveka!!!!!!!!!!!!!!!
18
0
 
21
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
АБЕ НЯМА ЛИ ДА СЕ ВРЪЩА СМЪТНОТО НАКАЗАНИЕ ???ПРЕДИ ЗА ТАКИВА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛСТВА РАЗСТРЕЛВАХА!