България да е по-малко зависима от руския петрол и газ!

Висш дипломат на САЩ: Няма да разполагаме войски в България
Обновена: 29 апр 2014 14:06 | 29 апр 2014 09:58, Елка Василева
204
България да е по-малко зависима от руския петрол и газ!
Снимка: архив, Reuters

Изключително важно e да се намери начин да се укрепи българската икономика така, че да е по-малко зависима от руския петрол и газ, заяви пред bTV заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Според него трябва да се търсят други ресурси и видове енергия, извън доставките на гориво от Русия, да се изградят връзки със съседните страни. По думите му това ще направи България по-независима.

Хойт Брайън Ий е в екипа на заместник-държавния секретар Виктория Нюланд, която беше в България само преди три седмици. Това е вторият високопоставен американски дипломат, който пристига у нас за няколкочасово работно посещение във връзка със събитията в Украйна.

Запитан дали САЩ могат да предложат компенсации, ако икономическите санкции, налагани от Запада срещу Русия, са твърде тежки за България, Хойт Брайън Ий каза, че САЩ очакват „България да прави, каквото е нужно, да подпомага действията на Алианса в Украйна и региона по отношение на икономическите санкции, които не непременно ще бъдат болезнени за икономики като българската“.

„Ние ще споделяме непропорционалното бреме, но окуражаваме България да проведе тези разговори и с европейските държави, има прецедент за такава солидарност“, посочи американският дипломат.

Той обаче подчерта, че ще има по-тежки последствия, които държавите от НАТО ще трябва да платят, ако не се изправят заедно срещу действията на Русия.

Хойт Брайън Ий заяви, че санкциите срещу Русия трябва да са интелигентни - „санкции, които ще накарат Русия да си плати висока цена за това, което прави, но да не засягат нас, които защитаваме Украйна и нейната цялост и суверенитет“.

Американският дипломат обаче каза, че е неизбежно да се плати някаква цена. „Съединените щати и държавите от ЕС трябва да платят някаква цена за тези санкции - няма начин. Но трябва да прилагаме така тези санкции, че икономическите щети върху България, върху енергията и търговията да не са повече от нужното“.

Според Хойт Брайън Ий Русия вече плаща цена в резултат на замразяването на сметките на руски фирми и физически лица - например рублата бележи спад, капиталовите пазари също. Инвестиционният интерес спада или се замразява. Дипломатът обаче е съгласен, че налаганите санкции не постигат желания ефект - Русия да пристъпи към действията, които е длъжна да направи, и затова се предприемат допълнителни мерки.

Хойт Брайън Ий подчерта, че има риск проблемите да се задълбочат, риск Русия да не спре с Крим и Източна Украйна. „Така че трябва да сме твърди и да действаме заедно, обединени срещу тази агресия, за да предотвратим нещо по-лошо да се случи“, каза той.

САЩ нямат планове да разполагаме войски в България. „Това, което правим, е да провеждаме консултации с властите в България и региона, с Полша и балтийските държави. Винаги сме готови да вземем мерки да помогнем на правителството тук и българският народ да е сигурен, ако е необходимо, че е защитен срещу външна заплаха“, каза американският дипломат.

Нашата цел е да намерим дипломатическо решение на тази криза, която Русия предизвика, подчерта още той. Трябва да се изпълнява ангажиментът от Женева и да окуражи въоръжените групи да свалят оръжие и да прекъснат насилието и агресивните действия. Досега Русия не го е направила. Ние вярваме силно, че в крайна сметка решението ще дойде по дипломатически път и няма да има военно решение, посочи Хойт Брайън Ий.

Американският дипломат изтъкна и значението на борбата, която трябва да се води в България с корупцията.

„Това не се асоциира директно с икономиката, но се свързва с икономическата стабилност и ръст. Важно е в страни като България и останалите в региона да се борите с корупцията, защото това позволява на външни фактори и други държави да купуват политици, ключова инфраструктура и медии, което им позволява да контролират страната. Така че е важно за държавите от региона да възпрат чуждото влияние отвън. Това е, което се случи в Украйна и ние се надяваме да предпазим да се сручва на други места“, каза Хойт Брайън Ий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този *** чува ли се ? -Икономическите санкции , които НЕ непременно ще бъдат БОЛЕЗНЕНИ за България !На въпроса , Америка ще компенсира ли нещо от загубите , следствие санкциите ?- България трябва да следва Алианса в решенията за Украйна .. И повече не ги интересува ! Гадове мръсниИнтересува ги да сме с тях , но не ги интересува , как живее българския народ , а знаят много добре . Хващат ти правителството - да се съгласява с тях !Но на народа ще му писне !И се чудят , защо цяла Украйна не е с
162
0
 
1
 
! Отговори
Партизанин преди 9 години
Мъдро решение е това да не разполагате войски в България, в противен случай трябваше да ви трепем, а на мен още не ми се мре. Но ако бяхте разположили още войски в България, особено срещу Русия, щяхме да почнем да ви тепаме, един по един.Стойте си в скапаните щати и не си навирайте дългия масонски нос във вътрешните работи на България.
161
0
 
0
 
! Отговори
wether преди 9 години
ah, gorkite amerikanci - 29 jertvi na tornado pak?! poveche ot poslednite 3-4 dena v BG?!
160
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 9 години
" Стамболов ", темата провокира , че е за руския петрол и газ. От който 30% се ползва от Европа .Според специалист от МАЕ ( международната агенция по енергетика ).с председател Ласло Вара ,- (Русия ще остане в следващите десетилетия главен доставчик за Европа .) . Ако си прекараш 2 тръби от 2 различни доставчика е също добре !Някой са много чувствителни на думата Русия и започват да си изливат гнева !За цената : Русия го продава по 30 евро , в кризата Норвегия го е продавала по 35 на Гърци
159
4
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 9 години
Никой по света не дискутира ляво-дясно,фоби-фили. Разумни хора дискутират добро-лошо, правилно-неправилно, законно-незаконно, редно-нередно, успешно-неуспешно, патриотично-продажно и прочие понятия В ПОЛЗА НА ХОРАТА и на държавите си. В БГ не е така и важния въпрос е ЗАЩО и КОЙ има интерес от това?Другари русофили мислили ли сте поне малко да сте Българофили? или цял живот ще си останете червени бълхи.
158
1
 
3
 
! Отговори
От 25 ти преди 9 години
Фондовете Ротшилд , са увеличили вложенията си в " ГАЗПРОМ " 7 пъти , независимо от Украинската криза
157
0
 
1
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1"Интерконекторите поне можеха да се направят и с Гърция и с Турция и с Румъния" E i? Nali po tiq trabi pak shte teche ruskiq gaz? Ili ti chakash ot Kipar da pochnat da dobivat sled 10 godini?
156
0
 
0
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1добре, но сега са скъпи и неефективни.Господин американския дипломат го казва сякаш щрак и готово... Дори най-напредналите страни в света са зависими. Не сме САЩ да имаме огромни залежи от всичко.
155
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този много се е объркал За нас Русия НЕ Е ВРАГ и никога няма ДА БЪДЕ! Ние българите искаме защита от самите НАТО-вци те унищожиха България за 20 години.
154
4
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
По- малко зависима от руския и повече зависима от американския!
153
1
 
0
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей1Dali go imam za more, pointeresuvai se kolko hora na zapad sa mogli po tova vreme da si pozvoliavat ejegodna pochivka. UK kato industrialna sila e posredstvena, v nai-dobria sluchai, aide ti se poiteresuvai i vij malko statistika. Ako sme pochnali prez 2009. Imashe edna izmislena traba - Nabuko, otide na kino. Balgaria triabva da investira miliardi, koito niama, za da se zahranva extenzivno s vetrogeneratori i voltaici. Niakoi den moje i da stane, no niama da e utre.
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
180. Я кажи Швейцария от къде взема газ
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да дават газ от набуко-запад
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо лошо да се отдръпнем от монополиста Русия, защо да няма и други доставчици на газ, все едно в един град да има един супер, бензиностанция и прочие. защо да не сме като Швейцария? Другари русофили влиза ли ви нещо в тъ*ите глави.
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изглежда САЩ , мяна да загуби ?А Европа ще се съгласи ли да загуби ?
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще стане в Германия ?- ще си затворят ли Газопровода ? - Невярвам !Само тия номера вървят в България !Като с Ирак - България загуби много от прекратените си търговски сделки.Но спечелиха САЩ и Англия ( петролните монополи )!
147
0
 
1
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1Нали ти казвам, цял ден глупости на търкалета...
146
1
 
1
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1Цял ден ми говориш така глупости за великата индустрия в Англия. Не може да ми обясниш какво произвеждат. После се опита да ми кажеш че българите преди 10-ti ne sa hodili masovo na more. Posle, se opita da mi kajesh che sa hodili na pochivka samo prez liatoto... Sega mi govorish za energiina revolutzia, koiato ochevidno triabva da zameni gazovata ni zavisimost. Ne znam dali si naiasno kolko godini sa nujni za takova nesto i kolko pari?
145
0
 
1
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1От теб само половинчати фрази и глупости - прекръсти се на Настрадин Ходжа, това Одисей наистина е твърде достойно...
144
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиката на САЩ - убива България !