България да е по-малко зависима от руския петрол и газ!

Висш дипломат на САЩ: Няма да разполагаме войски в България
Обновена: 29 апр 2014 14:06 | 29 апр 2014 09:58, Елка Василева
204
България да е по-малко зависима от руския петрол и газ!
Снимка: архив, Reuters

Изключително важно e да се намери начин да се укрепи българската икономика така, че да е по-малко зависима от руския петрол и газ, заяви пред bTV заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Според него трябва да се търсят други ресурси и видове енергия, извън доставките на гориво от Русия, да се изградят връзки със съседните страни. По думите му това ще направи България по-независима.

Хойт Брайън Ий е в екипа на заместник-държавния секретар Виктория Нюланд, която беше в България само преди три седмици. Това е вторият високопоставен американски дипломат, който пристига у нас за няколкочасово работно посещение във връзка със събитията в Украйна.

Запитан дали САЩ могат да предложат компенсации, ако икономическите санкции, налагани от Запада срещу Русия, са твърде тежки за България, Хойт Брайън Ий каза, че САЩ очакват „България да прави, каквото е нужно, да подпомага действията на Алианса в Украйна и региона по отношение на икономическите санкции, които не непременно ще бъдат болезнени за икономики като българската“.

„Ние ще споделяме непропорционалното бреме, но окуражаваме България да проведе тези разговори и с европейските държави, има прецедент за такава солидарност“, посочи американският дипломат.

Той обаче подчерта, че ще има по-тежки последствия, които държавите от НАТО ще трябва да платят, ако не се изправят заедно срещу действията на Русия.

Хойт Брайън Ий заяви, че санкциите срещу Русия трябва да са интелигентни - „санкции, които ще накарат Русия да си плати висока цена за това, което прави, но да не засягат нас, които защитаваме Украйна и нейната цялост и суверенитет“.

Американският дипломат обаче каза, че е неизбежно да се плати някаква цена. „Съединените щати и държавите от ЕС трябва да платят някаква цена за тези санкции - няма начин. Но трябва да прилагаме така тези санкции, че икономическите щети върху България, върху енергията и търговията да не са повече от нужното“.

Според Хойт Брайън Ий Русия вече плаща цена в резултат на замразяването на сметките на руски фирми и физически лица - например рублата бележи спад, капиталовите пазари също. Инвестиционният интерес спада или се замразява. Дипломатът обаче е съгласен, че налаганите санкции не постигат желания ефект - Русия да пристъпи към действията, които е длъжна да направи, и затова се предприемат допълнителни мерки.

Хойт Брайън Ий подчерта, че има риск проблемите да се задълбочат, риск Русия да не спре с Крим и Източна Украйна. „Така че трябва да сме твърди и да действаме заедно, обединени срещу тази агресия, за да предотвратим нещо по-лошо да се случи“, каза той.

САЩ нямат планове да разполагаме войски в България. „Това, което правим, е да провеждаме консултации с властите в България и региона, с Полша и балтийските държави. Винаги сме готови да вземем мерки да помогнем на правителството тук и българският народ да е сигурен, ако е необходимо, че е защитен срещу външна заплаха“, каза американският дипломат.

Нашата цел е да намерим дипломатическо решение на тази криза, която Русия предизвика, подчерта още той. Трябва да се изпълнява ангажиментът от Женева и да окуражи въоръжените групи да свалят оръжие и да прекъснат насилието и агресивните действия. Досега Русия не го е направила. Ние вярваме силно, че в крайна сметка решението ще дойде по дипломатически път и няма да има военно решение, посочи Хойт Брайън Ий.

Американският дипломат изтъкна и значението на борбата, която трябва да се води в България с корупцията.

„Това не се асоциира директно с икономиката, но се свързва с икономическата стабилност и ръст. Важно е в страни като България и останалите в региона да се борите с корупцията, защото това позволява на външни фактори и други държави да купуват политици, ключова инфраструктура и медии, което им позволява да контролират страната. Така че е важно за държавите от региона да възпрат чуждото влияние отвън. Това е, което се случи в Украйна и ние се надяваме да предпазим да се сручва на други места“, каза Хойт Брайън Ий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за голямо неудоволствие на руските изторици, историческата наука е категорична,че християнството в русия идва от България. книжнината също,до тогава са били неграмотници и варвари
82
8
 
3
 
! Отговори
Шойгу преди 9 години
До Бънди--77;Само 60% от руското малцинство иска да се върне към Русия.Украйнците бягат от Русия като дявол от тамян.Не ги ли виждате руснаците каква *** са.Навремето лекарки се омъжваха за български *** в Коми само да се измъкнат от там.
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българите сме прости и затова сме бедни. имаме находища на газ за 50 години напред ама не се работят заради комисионните по вноса от русия.на нас продават за 480 долара 1000 куб метра а на германия за 320. разликата си я слагат в джоба.
80
5
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
Не се занимавайте с българите, българинът е предател и изедник.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките хамериканци от китайски произход, предатели и вероотстъпници, изменници, такива политици искат господарите от САЩ
78
0
 
8
 
! Отговори
Panteon преди 9 години
Skoro ne biah chel izkazana takava koncentaciq na dvulichnost, luji,zabludi,bezhaberie i cinizum ot edin diplomat.Zagrijil se toi za bulgarskata ikonomika,teritorialna cqlost i sigurnost ( koi shte ni napada) i korupciq. Naprotiv tazi gnida e doshla da razuznava nastroeniqta i chrez korupciq da ni dokarat amerikanski voiski i ni vkarat v konflikt s Rusia.
77
2
 
2
 
! Отговори
lili преди 9 години
pojanikara kasva kakav spez.e oreschaski nikakav kak moje da se islaga pojanikara be boiko kato Todor jivko e taka i govri tova tscherveno tschovetsche a zezo milizionero govri ot tribunata ne e v satvora osche 3 presadi besobrasie dontschev zalata mu roda e komunistitscheska i lala mu tatnana dontscheva a toi eu Deputat sche stava palni podgasnizi na USA predateli na bg.
76
0
 
3
 
! Отговори
lili преди 9 години
a s amerikanzite osche po malko da e bg.namamem nujda ot tschujda namesa nito ot USA daleko sa a i s kakvo sa ni pomognali rusija si e rusija a ukraina si e rusija tapija pros selanin hruschtschov odeli ukraina ot rusija stiga tolkova sega da se varne kam rusija ot kadeto e doschlo dr.prikaski na USA sa jasni te rasbiha i spokoistgvoeto v jugoslavia v kosova kakto v Kosovo taka sche e i ukraina donosnizite kato tija ot gerb nama da uspejat pojanikara kato go gledah kak go grabi i pregrascha tapa
75
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запитан, дали България ще получи компенсации от САЩ, Хойт с десет изречения каза: "НЕ"!
74
7
 
1
 
! Отговори
монархист до 78 преди 9 години
Виждам , че си горд българин, но много повече си русофил . Първо виж коя война подред е тази с на руснаците с турците и защо не са започнали от нас най-напред. После православната вяра им я даваме ние на руснаците с гърците, първия патриарх в Русия е българин, да не забравяме че сме им дали и кирилицата, така че не се подценявай толкова и да лягаш на руснаците имай малко самочуствие...
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMO I SAMO NABUKO
72
17
 
4
 
! Отговори
монархист преди 9 години
Много болшевишки ***, къде са белите от преди 1917 година ?
71
2
 
17
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Това апартаментче на снимката ако го взривят , много злини по света ще изчезнат.*Ако затворите 50 от най богатите евреи, то в света ще настане траен мир*Х.Форд
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I KATO SME PO-MALKO ZAVISIMI OT RUSKIA NEFT I GAZ, KAKVO OT TOVA????? 6TE RAZMAHVAME POVECHE PRUST NA PUTIN LI????? HAHAHAHAHAHAH
69
10
 
2
 
! Отговори
до Бънди преди 9 години
Не манипулирай обществото , ако нашите купят шведски самолети, това въобще не е да си зависим от САЩ, а и те не ти го налагат а препоръчват. Ако нашите решат да купят мигове САЩ могат само направят забележка, това сме си избрали ние да сме на 100 % зависими от руснаците. Логично е да има разчупеност във енергетика и всичко, за да не сме 100 % зависими от едните или другите. САЩ не те задължават да си 100 % зависим от тях дават ти избор имаш 28 страни от ЕС. Моля ви се, не манипулирайте !!
68
0
 
13
 
! Отговори
манго преди 9 години
Изгори си паркета- бъди енергийно независим!
67
3
 
21
 
! Отговори
Народен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯSorry ! След като си изхранваш прехраната извън родината, явно си загубил националното си съзнание ( ако си ги имал изобщо ) или си от тези с шалварите и феса! Русия ни е освободила след 500 г. от кошмар, безправие и най-жестока тирания, с цената на хиляди жертви, съхранила е и православната ни вяра, дала е подслон и образование на стотици бегълци от османските кръвопийци. Родът ми от Жеравна е пример за това.
66
2
 
25
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Не си противореча, ти не четеш. САЩ те правят икономически и военно зависим. Не цялата икономика е основана на газ и петрол. Ако не вярваш, виж Украйна, Ирак, Либия и списъка е безкраен. Понеже САЩ не могат да влиаят на икономиката на тези страни, си намират Попкръстьовци във всяка една такава държава и почва "демокрацията" Понеже ги е яд, че Русия продава какво може на Украйна и решиха да ги "демократизират". При нас не е необходимо, защото нашите политици отдавна са купени за жълти стотинки.
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 70 - противоречиш си байо!"България е да по-малко зависима от Русия, за да е зависима от нас."/т.е. САЩ/. "И понеже САЩ не могат да продават нефт (който са откраднали от някоя "демократизирана" от тях държава) на Европа, пищят че имало зависимост от Русия."Хем не могат да ни продават нефт хем ни правят зависими от тяхния нефт. Тъпо - нали?
64
0
 
8
 
! Отговори
cecko2497 преди 9 години
До 67: Пич горе долу си прав, и при Тато беше не по малка простотия по принцип, въпросът е обаче, защо след българският народ не е съгласен с нищо от действията на политиците, на които е гласувано доверие, седиме и си чешеме езиците тук? Излезнаха 1000 палячовци и викаха не ни тровете, не таковайте, не ни еди какво си...Аз ако съм на мястото на политиците щях да се изхиля мазно и да ти кажа, *** смешниците да го духат, нямат смелостта да ни свалят, и може би е вярно...