Депутатите бутнаха ветото на Плевнелиев за земеделските земи

Това стана с гласовете на БСП, ДПС и "Атака", ГЕРБ не участва в гласуването
117
Депутатите бутнаха ветото на Плевнелиев за земеделските земи
Снимка: архив, БТА

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Против него гласуваха 127 депутати от БСП, ДПС и „Атака”, а въпреки че бяха в пленарната зала народните представители от ГЕРБ не участваха в гласуването. Така окончателно измененията влизат в сила и предстои да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Още по темата
С поправките само физически и юридически лица, пребивавали или установени в България за повече от 5 години, могат да купуват земеделска земя.

Промените, предложени от БСП, бяха приети на първо четене без гласове "против" и само със 7 въздържали се в началото на март.

По искане на "Атака" между първо и второ четене първоначално предвидената уседналост от 3 години беше повишена на 5 години.

Заради това Росен Плевнелиев върна закона за ново обсъждане в средата на април. Според него новите разпоредби на закона противоречат на Конституцията, както и на правото на Европейския съюз.

"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така, вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", написа в мотивите си президентът.

Тогава Плевнелиев изтъкна, че не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с конституцията и с правото на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
спас преди 9 години
Плевнята си каза, че е президент на герб. От тогава си живея така, без президент, не е лошо.
14
2
 
10
 
! Отговори
ДО 14 преди 9 години
Е,като съм влязъл в ЕС ДА НЕ СЪМ СИ ДАЛ *** НА БРЮКСЕЛ ПОД НАЕМ ИЛИ БЕЗ ПАРИ!!!!Както сме влезли,така може и да го напуснем!!!Да не ми е годеница,докато смъртта ни раздели!!!!Да е.. нещастници,ползващи храна от щастливи животни!!!!!!
13
2
 
7
 
! Отговори
анастасия преди 9 години
Не съм и очаквала, че ГЕРБ ще гласуват за отхвърляне на ветото.
12
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Да живее чалгаидолът Бареков )) !! -- само да те гепна онуй ще ти цепна ----хахахахахаах Каква песен --Какъв политик - Браво !! Аз ако бях в личен план - нямаше да се показвам въобще на политическата сцена -след тази хитова песен -ахахахаахах
11
0
 
7
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Ох сега какво ще отговаря Росенчо пред господарите си? То бива бива лобизъм, ама има някакви граници.
10
0
 
7
 
! Отговори
мими преди 9 години
Айде стига с тоя ес, все ес това, ес онова, кога веднъж ще чуя или прочета кое е най-добро за нас? Кога?
9
7
 
0
 
! Отговори
кумуне преди 9 години
До НИКОГА ОТНОВО ГЕРБ!мнаго го е еня някой за земеделските ви земи ...с *** си ненормалника сидеров ще ги оре и него го е еня ...ей сега ще хвръкне към някой плаж с чуколина и оная другата ***
8
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Слугите на Евреите искат да направат така че земята ни да се купува като баница от баничарницата ! Идва някой мазен евреин от Третият Свят и купува всичко за да прави Втора Палестина - Плевнелиев е васал на Запада -!!
7
11
 
5
 
! Отговори
abv преди 9 години
*** такива, този закон ще бъде отменен на ЕС, ние сме си избрали да бъдем част от общност, в която трябва да спазваме общи правила, това че се лъжете по *** вафли на Турците от бсп и дпс си е ваш проблем, тънете си в мизерия, заслужавате си я. С този закон само се излагаме за пореден път пред нормалните хора.... Аман от философи бе, акъл за 5 стотинки нямате в главите си, големи юристи, тва да питаш някой второкурсник право, трябва да ви го каже...
6
8
 
12
 
! Отговори
НИКОГА ОТНОВО ГЕРБ! преди 9 години
До 2Поздравления! Най-после ви е станало ясно ГЕРБ колко ги е еня за народа!
5
1
 
8
 
! Отговори
gtf преди 9 години
кво значи европейско законодателство, в редица случаи всяка страна има правото сама да определя наредби и закони... Бършете си г*за всеки път с тва оправдание, което се оказва на практика съвсем безпочвено. Когато едно решение е в защита на националния интерес, то може и трябва да бъде отстоявано !
4
5
 
17
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това е малка победа, както се казва "с малки стъпки". А, президента трябва да се замисли, чий президент е, има опасност историята да го запомни, като национален предател.
3
10
 
10
 
! Отговори
c преди 9 години
Пишете и за Барековите хора де... те също гласуваха ЗАЕДНО с БСП, ДПС, Атака... те нямаха просто избор, трябваха им гласове на новата ЧЕТВОРНА коалиция.. Всичко срещу ГЕРБ м***м-К@ му, с клизми се пънат, само и само да не пуснат гЕРБ никъде, само че НАРОДЪТ ще ги накаже!!!! Много жестоко. Идва Видов-ден
2
7
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
Щом герберугите са били там,обаче не участвали в гласуването,нека тогава председателя на Народното Събрание ,да ги лиши от днешната надница,като дупетати.
1
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво добър закон!