Потресен съм от мрачните новини от Украйна!

Станишев: Никоя политическа цел не оправдава избиване на мирни хора
Обновена: 3 май 2014 19:13 | 3 май 2014 17:06, Анисия Иванова
276
Потресен съм от мрачните новини от Украйна!
Снимка, архив Булфото

Председателят на БСП Сергей Станишев е потресен от последните мрачни новини, които идват от Украйна.

В своя позиция той заявява, че от медиите е разбрал, че повече от 40 мирни невъоръжени граждани са загинали в Одеса от задушаване или принудени да скочат от прозорци при атака на крайни националисти от десния сектор и други екстремисти.

Още по темата

"Никоя политическа цел не оправдава жестокото избиване на мирни хора. Преди две седмици бях обнадежден от подписването на Женевските споразумения. Днес съм дълбоко разтревожен от продължаващото нагнетяване на войнстваща реторика и действия в Украйна и на дипломатическото поле. Смятам за задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат наморник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор", пише лидерът на БСП в позицията си, разпространена от пресцентъра на партията.

Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират "куфар, гара, Русия" по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с "куфар, гара, София". Настоявам всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС и САЩ, да се замислят за цената, която днес плащат обикновените граждани, независимо дали са руснаци, украинци, българи, евреи или други. Деескалацията на кризата е задължително условие за намиране на трайно и мирно решение, са казва още в съобщението.

Станишев припомня позицията на БСП, приета преди близо два месеца, която се основава на три стълба. Първият - политическо регулиране на кризата, който изисква диалог между всички страни. Диалогът не се постига нито под дулата на оръдия или автомати, нито с коктейл "Молотов", нито чрез взаимни заплахи, припомня Станишев.

Вторият стълб, че България е против икономически санкции срещу Русия, защото те не спомагат за политическото регулиране, носят огромни рискове и вреди за България, а в крайна сметка ще отслаби и ЕС. Третият е защита на българите в Украйна. 250 000 българи живеят от стотици години в Украйна.

Първото задължение на нашата държава е да гарантира техния мирен, спокоен живот, правото им да развиват своята културна идентичност и връзките им с България. Страната ни е заинтересована и подкрепя териториалната цялост и интегритет на Украйна.

"Правителството на Украйна трябва да разбере, че водеща отговорност за вътрешния интегритет на държавата им е всички граждани на страната да се чувстват равнопоставени. Това изисква диалог с представителите на милионите руснаци и други етноси, които живеят в Украйна. Политическото успокояване не може да мине без него и сериозното им участие в разработването на проект за нова Конституция и разширяване правата на регионите. Военните действия на Изток могат да доведат до краткосрочен успех, но да нанесат непоправими щети на отношенията между гражданите на тази държава.

Смятам, че Русия трябва да заяви категорично, че не се стреми към разделяне на Украйна и да призове проруските активисти за неупотреба на сила. Правителството в Киев в голяма степен зависи от финансовата и политическа подкрепа на Европа и САЩ", убеден е червеният лидер.

"Призовавам държавниците на тези страни да работят за политически диалог и регулиране на тази все по-остра криза. Затова смятам за необходимо отново да се седне на масата за преговори и да се потърсят начини за конкретизиране на споразумението в Женева, с ясни ангажименти от всички страни. Някой сигурно ще попита откъде накъде малка България се меси в голямата политика. Отговорът ми е: като страна член ЕС, която е приятелка и на Русия, и на Украйна, като страна, която е съсед по Черно море на тези две държави и е заинтересована от стабилността на региона. С тях ни свързва хилядолетна обща религия, азбука и култура. И най-сетне, като страна, която е загрижена за стотиците хиляди българи, които живеят в Украйна", завършва  Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Комунистите са харесали баснята за лисицата и враната със сиренцето в клюна си.Червената лицица /Станишев и сие съпартийци/ ласкаят враната /народа/ да запее,т.е.да гласува за тях,а после да вземе сиренцето/Еврофондовете/.По тоя принцип ни ласкаят вече четвърт век...Сега обещават да подкрепят бедните,а кога ще има ревизия за откраднатите милиарди???
187
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев се прави на ощипана мома. Да върви да си оправя родината.
186
1
 
15
 
! Отговори
Пазещ членската си преди 9 години
Аззззз съм за БКП.А ти гадно, хлъзгаво мекотело да понесеш това което стовари на главите ни.Станишев и БСП - що е то?БСП - инструмент за доене на глупаците, вярващи, че ДРУГАРИТЕ ги е еня за това как живее народа.И този лъжец, Станишев, обградил се с подобни *** си живее царски. Простаците нали още го хрантутят.Лошото е, че производната на БСП - ГЕРБ, са на същия принцип: Корема ми и джоба ми да са пълни, а
185
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 25 май ще преброилш още колко живи пенсионери са останали а после ще те съдиме за предателство и геноцид над българския народ.
184
3
 
12
 
! Отговори
Мрачен българин преди 9 години
Време е за още 3-4 милиарда кредити които да откраднете с моника и доган.
183
5
 
8
 
! Отговори
MW преди 9 години
Факт 3: Временното правителство на Украйна, САЩ и ЕС непрекъснато повтарят, че трябва да се разоръжат проруските сепаратисти, но много услужливо забравят разоръжаването на Десен сектор, която също е извъндържавна въоръжена групировка.
182
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти си обрекъл на глад 3 милиона българи за да може твоята фамилия и кръга около вас да ги мачкате до последно. ОСТАВКА!!!
181
0
 
5
 
! Отговори
MW преди 9 години
Искам да припомня няколко факта:Факт 1: Правителството в Украйна дойде на власт чрез преврат, а не чрез избори! Докато не бъдат проведени свободни и демократични избори Украйна няма да има легитимно правителство (съгласно стандартите на Демокрацията).Факт 2: Още преди Женевското споразумение Русия предлагаше многостранен диалог, в който да участват и представители на югоизточните региони. Предложението беше отхвърлено от временното правителство на Украйна.Факт 3: Временното правителство на Украйна, САЩ и ЕС непрекъснато повтарят, че трябва да се разоръжат проруските сепаратисти,
180
1
 
8
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 9 години
ВЕЛИКАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА е в действие като копие на Великата октомврийска революция по същите земи, със същата омраза и много кръв! Не плюйте гламавия Сер..; в киферицата не му е светнало още какъв нов народ ще се появи след няколко години в неговата Русия-Украйна! ЗА БЪЛГАРИТЕ НЕ МУ ПУКА!
179
3
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
ДЕВИЗЪТ НА СТАНИШЕВ И ИЗОБЩО НА ТОЗИ КАБИНЕТ Е : ПЕТ ЛЕВА ЗА ВАС , ПЕТ МИЛИОНА ЗА НАС ! И ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВИЛАЕТ НА ДОГАН !
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gega,Eternal,Кристи,fiko пускали коментари в 3 часа нощеска и си ударили по един плюс...Абе щом позитанските *** са започнали през нощта да работят,явно серГейчо се е накакал в гащите от страх.А кутевите тролчета-без коментар,те си знаят,че са пълни смешници.
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос : Това прасе,този йезуит,този ***,украински евреин ли е ,та няма позиция и го увърта както на него му е удобно?
176
6
 
4
 
! Отговори
И този преди 9 години
И този като Плювнята и Боко трябва да увиснат на въжето.Предатели?
175
2
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Хайде, Сър гейчо, нали си председател на ПЕС - действай!ЕС да излезе от американския сценарий и да се договори с украинските превратаджии за:1. Европейски умиротворителни войски (от неутрални държави, като Испания, Португалия, Франция);2. Разоръжаване на Десен сектор и проруските формирования;3. Европейско разследване и съд за всички престъпления.Ако не са съгласни - тотална блокада от ЕС и никакви помощи!
174
0
 
8
 
! Отговори
акулата преди 9 години
аз пък съм потресен от дитуацията в българия
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A za kradeneto ima li opravdanie ,drugaru Stanishev?
172
10
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До fikо Русия е важна за България и Европа и затова трябва да си затваряме очите, че заради руските интереси умират мирни хора в Украйна, в Европа! Това е чудовищно и Путин трябва да бъде съден от Европейския съд!
171
2
 
11
 
! Отговори
протресена преди 9 години
Пеевски, Бисеров, Моника Станишева, сега Дивизиева, а кабинета продължава да "работи"! Крадци и мошеници ни управляват, а ГЕРБ им е виновен!
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еййй и тоя *** излезе, платиха му на него и на сидероглу, допреди една седмица проповядваха че южен потоп е неизгоден зя българия, сега казват че бил "жизненоважен"
169
3
 
6
 
! Отговори
Кристи преди 9 години
Хубаво е, че някой реално се интересува и от българите зад граница. Те заслужават подкрепа, за да уважават България и да давам най-доброто за нея