Потресен съм от мрачните новини от Украйна!

Станишев: Никоя политическа цел не оправдава избиване на мирни хора
Обновена: 3 май 2014 19:13 | 3 май 2014 17:06, Анисия Иванова
276
Потресен съм от мрачните новини от Украйна!
Снимка, архив Булфото

Председателят на БСП Сергей Станишев е потресен от последните мрачни новини, които идват от Украйна.

В своя позиция той заявява, че от медиите е разбрал, че повече от 40 мирни невъоръжени граждани са загинали в Одеса от задушаване или принудени да скочат от прозорци при атака на крайни националисти от десния сектор и други екстремисти.

Още по темата

"Никоя политическа цел не оправдава жестокото избиване на мирни хора. Преди две седмици бях обнадежден от подписването на Женевските споразумения. Днес съм дълбоко разтревожен от продължаващото нагнетяване на войнстваща реторика и действия в Украйна и на дипломатическото поле. Смятам за задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат наморник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор", пише лидерът на БСП в позицията си, разпространена от пресцентъра на партията.

Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират "куфар, гара, Русия" по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с "куфар, гара, София". Настоявам всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС и САЩ, да се замислят за цената, която днес плащат обикновените граждани, независимо дали са руснаци, украинци, българи, евреи или други. Деескалацията на кризата е задължително условие за намиране на трайно и мирно решение, са казва още в съобщението.

Станишев припомня позицията на БСП, приета преди близо два месеца, която се основава на три стълба. Първият - политическо регулиране на кризата, който изисква диалог между всички страни. Диалогът не се постига нито под дулата на оръдия или автомати, нито с коктейл "Молотов", нито чрез взаимни заплахи, припомня Станишев.

Вторият стълб, че България е против икономически санкции срещу Русия, защото те не спомагат за политическото регулиране, носят огромни рискове и вреди за България, а в крайна сметка ще отслаби и ЕС. Третият е защита на българите в Украйна. 250 000 българи живеят от стотици години в Украйна.

Първото задължение на нашата държава е да гарантира техния мирен, спокоен живот, правото им да развиват своята културна идентичност и връзките им с България. Страната ни е заинтересована и подкрепя териториалната цялост и интегритет на Украйна.

"Правителството на Украйна трябва да разбере, че водеща отговорност за вътрешния интегритет на държавата им е всички граждани на страната да се чувстват равнопоставени. Това изисква диалог с представителите на милионите руснаци и други етноси, които живеят в Украйна. Политическото успокояване не може да мине без него и сериозното им участие в разработването на проект за нова Конституция и разширяване правата на регионите. Военните действия на Изток могат да доведат до краткосрочен успех, но да нанесат непоправими щети на отношенията между гражданите на тази държава.

Смятам, че Русия трябва да заяви категорично, че не се стреми към разделяне на Украйна и да призове проруските активисти за неупотреба на сила. Правителството в Киев в голяма степен зависи от финансовата и политическа подкрепа на Европа и САЩ", убеден е червеният лидер.

"Призовавам държавниците на тези страни да работят за политически диалог и регулиране на тази все по-остра криза. Затова смятам за необходимо отново да се седне на масата за преговори и да се потърсят начини за конкретизиране на споразумението в Женева, с ясни ангажименти от всички страни. Някой сигурно ще попита откъде накъде малка България се меси в голямата политика. Отговорът ми е: като страна член ЕС, която е приятелка и на Русия, и на Украйна, като страна, която е съсед по Черно море на тези две държави и е заинтересована от стабилността на региона. С тях ни свързва хилядолетна обща религия, азбука и култура. И най-сетне, като страна, която е загрижена за стотиците хиляди българи, които живеят в Украйна", завършва  Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
3
 
! Отговори
Gega преди 9 години
Адекватно възмущение. Трябва да се редузират процесите, които накърняват човешките права и свободи
167
4
 
4
 
! Отговори
BOLEN преди 9 години
OPAAAA EDIN POTRESEN !
166
7
 
6
 
! Отговори
4ista4kata преди 9 години
СТАНИШЕВ НАЛИ ТВОЯ САРАТНИК ПУТИН Я ДВИЖИ ТАЗИ АФЕРА
165
5
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
*** и твоя ред ще дойде...............
164
9
 
14
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 9 години
БЪЛГАРИТЕ В УКРАИНА МАСОВО СА НА СТРАНАТА НА ПРО-РУСКИТЕ СИЛИ В ТОЗИ КОНФЛИКТ. Това украинските националисти добре го знаят, и затова не е случайно, че са подпалили Българския Културен Център в Одеса, и са скъсали българското знаме и са го тъпкали. Разбира се, това събитие ще се премълчи от нашите медии, тъй като е добре известно, те чии интереси обслужват.
163
6
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Обикновен фашизъмСрещу украинците в Славянск, Краматорск и Одеса се бият фашисти от Харков и Киев и наемници от частната американска армия Greystone, избиваща до преди месец иракски и сирийски граждани.- Фашисти коментират Одеса - Колорадските бръмбари измряха ли? Никак не ми е жал. Жалко, че са само 38. Като дойде 9 май, ще си траят като мишки (9-ти май - капитулацията на Фашизма в Германия)Фашистите на Турчинов и Яценюк вече избиват и честните украински демократи..., непризнаващи фашистката хунта...- НО В КОЯ ДЪРЖАВА ФАШИСТИТЕ НЕ СА ДИВАЦИ И ВАРВАРИ...?.
162
1
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Дясният сектор моли българското правителство (Дясния сектор го признава за българско), да освободи Станишефф за нуждите на украинската пролет.
161
3
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Шефът на "Станишевата палата" изрязва бюджетите на общините за 1,5 млд лева.Сега ще видите как ще се пълни хазната КАТ-снимка с коригирани километри.Актове от НАП,НОЙ и от всички агенции и агенцийки.Черни облаци це задават за дребния бизнес.
160
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама иначе не е потресен от мрачните новини в България. Ама той няма и как да е. Важното е електоратът на другите партии да се трепе, самоубива и умира в мизерия, докато този на БСП, въпреки, че е окаян, жалък и глупав, да продължава да съществува, за да може да си продава гласа срещу едно кебапче за червената майка-партия.
159
10
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Това е природно явление. Кучето най хапи преди да умре. В Божиите планове е изсраел, двете крайбрежия на САЩ, Брюксел с околностите - Холандия и Дания, Лондра и Париджи да се превърнат в радиоактивни дупки.
158
2
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Последни новини: Вече имаме тройна коалиция БСП,ДПС и Атака.Квотите са определени.Съветника на Станишев става шев на сметната палата,която става "СТАНИШЕВА ПАЛАТА".Държавата отива към тотален фалит.
157
2
 
18
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Станишко е подписал споразумение с мешерето за осигурени *** гласове на изборите.Всичко това е с влиянието на ЕНЕРГЕТИКА - бат Сали.Българи,мислете и гласувайте?
156
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този защо не обясни,как жена му Моника за 7 год.спечели над 23 млн.лв.?Като само тази година печалбата е нараснала драстично.Къде са разследващите органи?
155
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дебелоок.Ти го критикуваш,той се радва,че е на правилна позиция.Счита,че има и други кандидати да присвояват еврофондовете.Примитивното,първосигналното му подсказва да си припикава територията подобно на хиените в джунглата.
154
8
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
МАЙДАНОВСКИ ТЕРОР!Питате: - Защо Фашистите от Майдана ТЕРОРИЗИРАТ съгражданите си, избиваха ги със снайпери в Киев, а сега вече в цяла Украйна и се БОЯТ ОТ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ?ЗАЩОТО нямат подкрепа дори 50% "Според анкета на "GfK Ukraine" едва 12% от жителите на юг и 9% на изток заявяват, че страната върви в правилна посока. По-малко от 50% в ЦЯЛАТА СТРАНА подкрепят ПРЕВРАТА, но на юг и изток делът им е само 20%, пише "Кийв поуст". - БТА НЯМА ГЛУПАВ НАРОД! КОЙТО ПОСЕЕ ВЕТРОВЕ, ЩЕ ПОЖЪНЕ БУРИ пише във вечната книга- А тероризма си е тероризъм... И АМЕРИКАНСКИЯ и ФАШИ
153
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 175По твоята логика излиза, че руските малцинства в България трябва да си защитават пространството тук? Оди се гръмни!
152
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като си потресен, направи референдум за излизане от тази гадна смрад Нато и ЕС
151
3
 
21
 
! Отговори
дърт комуниз преди 9 години
Сергей Станишев е мъдрец.Защо не се роди по-рано,за да построи комунизЪма.Сега се напъва да построи и капитализЪма.Дялан камък-с цвят-хамелион,за всеки зид пасва.
150
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев, скрий_се_бе!
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай ти Иван -нищо в сравнение с една Франция но там никой не пита защо ги избиха.Ако знаеш за какво добре си.Без съд и пресъда над 1млн си отиват.