Потресен съм от мрачните новини от Украйна!

Станишев: Никоя политическа цел не оправдава избиване на мирни хора
Обновена: 3 май 2014 19:13 | 3 май 2014 17:06, Анисия Иванова
276
Потресен съм от мрачните новини от Украйна!
Снимка, архив Булфото

Председателят на БСП Сергей Станишев е потресен от последните мрачни новини, които идват от Украйна.

В своя позиция той заявява, че от медиите е разбрал, че повече от 40 мирни невъоръжени граждани са загинали в Одеса от задушаване или принудени да скочат от прозорци при атака на крайни националисти от десния сектор и други екстремисти.

Още по темата

"Никоя политическа цел не оправдава жестокото избиване на мирни хора. Преди две седмици бях обнадежден от подписването на Женевските споразумения. Днес съм дълбоко разтревожен от продължаващото нагнетяване на войнстваща реторика и действия в Украйна и на дипломатическото поле. Смятам за задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат наморник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор", пише лидерът на БСП в позицията си, разпространена от пресцентъра на партията.

Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират "куфар, гара, Русия" по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с "куфар, гара, София". Настоявам всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС и САЩ, да се замислят за цената, която днес плащат обикновените граждани, независимо дали са руснаци, украинци, българи, евреи или други. Деескалацията на кризата е задължително условие за намиране на трайно и мирно решение, са казва още в съобщението.

Станишев припомня позицията на БСП, приета преди близо два месеца, която се основава на три стълба. Първият - политическо регулиране на кризата, който изисква диалог между всички страни. Диалогът не се постига нито под дулата на оръдия или автомати, нито с коктейл "Молотов", нито чрез взаимни заплахи, припомня Станишев.

Вторият стълб, че България е против икономически санкции срещу Русия, защото те не спомагат за политическото регулиране, носят огромни рискове и вреди за България, а в крайна сметка ще отслаби и ЕС. Третият е защита на българите в Украйна. 250 000 българи живеят от стотици години в Украйна.

Първото задължение на нашата държава е да гарантира техния мирен, спокоен живот, правото им да развиват своята културна идентичност и връзките им с България. Страната ни е заинтересована и подкрепя териториалната цялост и интегритет на Украйна.

"Правителството на Украйна трябва да разбере, че водеща отговорност за вътрешния интегритет на държавата им е всички граждани на страната да се чувстват равнопоставени. Това изисква диалог с представителите на милионите руснаци и други етноси, които живеят в Украйна. Политическото успокояване не може да мине без него и сериозното им участие в разработването на проект за нова Конституция и разширяване правата на регионите. Военните действия на Изток могат да доведат до краткосрочен успех, но да нанесат непоправими щети на отношенията между гражданите на тази държава.

Смятам, че Русия трябва да заяви категорично, че не се стреми към разделяне на Украйна и да призове проруските активисти за неупотреба на сила. Правителството в Киев в голяма степен зависи от финансовата и политическа подкрепа на Европа и САЩ", убеден е червеният лидер.

"Призовавам държавниците на тези страни да работят за политически диалог и регулиране на тази все по-остра криза. Затова смятам за необходимо отново да се седне на масата за преговори и да се потърсят начини за конкретизиране на споразумението в Женева, с ясни ангажименти от всички страни. Някой сигурно ще попита откъде накъде малка България се меси в голямата политика. Отговорът ми е: като страна член ЕС, която е приятелка и на Русия, и на Украйна, като страна, която е съсед по Черно море на тези две държави и е заинтересована от стабилността на региона. С тях ни свързва хилядолетна обща религия, азбука и култура. И най-сетне, като страна, която е загрижена за стотиците хиляди българи, които живеят в Украйна", завършва  Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
6
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Тоя демагог и неговата престъпна партийка започнаха пак да лъжат отчаяните селяни ,че ако ги изберат,ще има" рог на изобилието" .Цитират едни милиарди,които щели да усвоят от ЕС.Но... не уточнява кой ще ги ПРИСВОИ ,както до сега...
147
1
 
10
 
! Отговори
PETKO13 преди 9 години
С дружбата между народите в Украйна за бъдещите 500 години е приклчено.
146
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишем е против санкции за Русия.Боко Тиквата е за санкции.Кой по чия гайда играе.Пак се бутаме между шамарите и ще ядем големия.Няма все всичко да минава покрай нас.Накрая и ние ще оберем пешкира.Кои сме ние с голия си *** та ще казваме на Русия и украйна какво да правят.Който е насробил тази супа сега да си я сърба т.е Америка.
145
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
почти съм сигурен че този има матка
144
4
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До Анонимен Той е от Херсон . Майка му не знае български , но има научна титла . Иначе живеят по Тората .
143
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинските МЪЖЕ са в униформи и в бойна готовност,а украинските гейове се крият в България,играят си на евроизбори,мин-председатели,коалиции и "ГЕРБ са виновни" .
142
8
 
29
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Вярно е другарю Станишенко,както е заглавието "Никоя политическа цел не оправдава избиване на мирни хора".А твоята комунистическа партия колко българи изби след 1944 година в лагерите на смъртта и в мазетата на милиционерските управления?Сега не се прави на мома неощипана,а се извинете на почернените българки,както се извини на турците.Никога вече комунисти.А що се отнася до ситуацията между Украйна и Русия,следва да се проведе референдум,при който народа да реши.
141
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един от хората, затрили България, рони сълзи за Украйна. Да, бе, да!
140
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На този не му пука за Украйна ама хич! Отива си в Европа скоро след изборите и ще си живее живота там! Защо ли изобщо има такива статии, които описват само неверни неща?!?
139
6
 
24
 
! Отговори
минаващ преди 9 години
Затвори си плювалника бе хамстер! Как разбра че точно антируски настроени националисти са предизвикали безредиците в Одеса? Що не коментираш как доброволци c пушки свалиха 2 украински хеликоптера? A и да те светна: като толкова се опасяваш за 250000 българи в Украйна действай като Путин. Обади а на M-р Найденов хоп завземаме района с БГ население и правим референдум. А бюлетините за него: напечатани в Костинброд. Понмайш?
138
3
 
23
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Неграмотни и необразовани *** на другаря Кутевски , защо злобеете и ви излиза пяна от устата. Станишев е водач на листата за Евроизборите и е длъжен да излезе пред народа на дебат с другите водачи на листи. Трябва да обясни какво ще прави в ЕС или защо лъже хората , че ще ходи в Европарламента. Тука и мутреса Моника с нейните опорни точки е объркана какво да му каже на Сергейчо, защото той си няма и грам акъл без нея. Апропо , а такива просташки клипове никой не може да измисли. Позор.
137
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Не мога повярвам,че това става 2014 година!!!Майната им и на САЩ,и на Русия и на ЕС!
136
4
 
32
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Тоя да си ходи в родината, време е вече. Достатъчно ни погустува.
135
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Показваха кадри от събитията вчера в Одеса. Хората, които успяха да изпълзят полуобгорели от пламтящата сграда, бяха пребивани с тояги от тези, които ги причакваха на входа. Други от улицата стреляха по нещастниците, появяващи се по прозорците и парапетите, преди да скочат и да се пребият. Не хора, а зверове! ... и САЩ и ЕС подкрепят именно тези зверове !
134
0
 
8
 
! Отговори
Николов преди 9 години
Освен това, трябва да се знае, че:в Украйна се извърши СМЯНА НА ИМЕНАТА НА БЪЛГАРИТЕ, за да звучат те украински!Нашият българин от Одеса в Думата в Киев (тяхното Народно събрание), се е казвал Кисев. Сега е Кисе .....Посланикът на Украйна в София е българин и по рождение фамилията му съвсем не е такава каквато е сега !ТАКА СЪС СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ В УКРАЙНА Е СТАНАЛО.
133
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишеф - куфар, гара, Украйна, сещай се!
132
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Никоя политическа цел не оправдава избиването на мирни хора", затова Русия да кандиса най-после и да спре имперската си политика.
131
3
 
20
 
! Отговори
Николов преди 9 години
В случая Станишев е напълно прав!Но същото , със същите думи трябваше да го каже когато се стреляше и на Майдана в Киев.
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
STANI6EF EVREINO RADVA6 LI SE 4E AMERIKANCITE GORQT NA6EGO BRATA XRISTIQNINA KATO V RIMSKATA IMPERIQ DA GORITE V ADA VE4NO PREDATELI
129
11
 
16
 
! Отговори
Работник преди 9 години
Ако гръмнат *** навярно ще дадат още по някой почивен ден за обявен траур.Едно време Брежнев като пукна три дни не ходихме на училище.Ха дано да е тоя месец.