Потресен съм от мрачните новини от Украйна!

Станишев: Никоя политическа цел не оправдава избиване на мирни хора
Обновена: 3 май 2014 19:13 | 3 май 2014 17:06, Анисия Иванова
276
Потресен съм от мрачните новини от Украйна!
Снимка, архив Булфото

Председателят на БСП Сергей Станишев е потресен от последните мрачни новини, които идват от Украйна.

В своя позиция той заявява, че от медиите е разбрал, че повече от 40 мирни невъоръжени граждани са загинали в Одеса от задушаване или принудени да скочат от прозорци при атака на крайни националисти от десния сектор и други екстремисти.

Още по темата

"Никоя политическа цел не оправдава жестокото избиване на мирни хора. Преди две седмици бях обнадежден от подписването на Женевските споразумения. Днес съм дълбоко разтревожен от продължаващото нагнетяване на войнстваща реторика и действия в Украйна и на дипломатическото поле. Смятам за задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат наморник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор", пише лидерът на БСП в позицията си, разпространена от пресцентъра на партията.

Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират "куфар, гара, Русия" по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с "куфар, гара, София". Настоявам всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС и САЩ, да се замислят за цената, която днес плащат обикновените граждани, независимо дали са руснаци, украинци, българи, евреи или други. Деескалацията на кризата е задължително условие за намиране на трайно и мирно решение, са казва още в съобщението.

Станишев припомня позицията на БСП, приета преди близо два месеца, която се основава на три стълба. Първият - политическо регулиране на кризата, който изисква диалог между всички страни. Диалогът не се постига нито под дулата на оръдия или автомати, нито с коктейл "Молотов", нито чрез взаимни заплахи, припомня Станишев.

Вторият стълб, че България е против икономически санкции срещу Русия, защото те не спомагат за политическото регулиране, носят огромни рискове и вреди за България, а в крайна сметка ще отслаби и ЕС. Третият е защита на българите в Украйна. 250 000 българи живеят от стотици години в Украйна.

Първото задължение на нашата държава е да гарантира техния мирен, спокоен живот, правото им да развиват своята културна идентичност и връзките им с България. Страната ни е заинтересована и подкрепя териториалната цялост и интегритет на Украйна.

"Правителството на Украйна трябва да разбере, че водеща отговорност за вътрешния интегритет на държавата им е всички граждани на страната да се чувстват равнопоставени. Това изисква диалог с представителите на милионите руснаци и други етноси, които живеят в Украйна. Политическото успокояване не може да мине без него и сериозното им участие в разработването на проект за нова Конституция и разширяване правата на регионите. Военните действия на Изток могат да доведат до краткосрочен успех, но да нанесат непоправими щети на отношенията между гражданите на тази държава.

Смятам, че Русия трябва да заяви категорично, че не се стреми към разделяне на Украйна и да призове проруските активисти за неупотреба на сила. Правителството в Киев в голяма степен зависи от финансовата и политическа подкрепа на Европа и САЩ", убеден е червеният лидер.

"Призовавам държавниците на тези страни да работят за политически диалог и регулиране на тази все по-остра криза. Затова смятам за необходимо отново да се седне на масата за преговори и да се потърсят начини за конкретизиране на споразумението в Женева, с ясни ангажименти от всички страни. Някой сигурно ще попита откъде накъде малка България се меси в голямата политика. Отговорът ми е: като страна член ЕС, която е приятелка и на Русия, и на Украйна, като страна, която е съсед по Черно море на тези две държави и е заинтересована от стабилността на региона. С тях ни свързва хилядолетна обща религия, азбука и култура. И най-сетне, като страна, която е загрижена за стотиците хиляди българи, които живеят в Украйна", завършва  Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Дясният сектор се чувства като българско правителство - одобрено от ЕС и изцяло еврейско. То моли братското българско правителство да освободи Станишефф за нуждите на преходния период в Украйна, но Станишката се дърпа, имал задължения кам българския народ, не можел да остави геноцида в заключителния му стадий. Не може да го липсва при окончателното делене на плячката.
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kufar gara moskva haide stanishev ka4vvai se.
206
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички сме потресени, но прийомите на вашата партия са такива.Манипулациите и свързаните с тях преврати, когато не минат, сте склонни да доведете нещата до военни действия,но да запазите властта и облагите,изразени във финикийски знаци.Запазихте ДС и тя винаги ви снабдява с нужните материали за съсипване проектите на опонентите ви.Приемате само вашата демокрация.Тази,която ви дава възможност за личен просперитет.Вярвам,че вече българите осъзнаха заблудите си и най-после ще получите заслуженото.
205
1
 
12
 
! Отговори
БКП=БСП:Равносметка преди 9 години
Унищожихте плодовете на десетилетния национален труд! Продадохте десетократно по-евтино индустриалните мощности! Родихте хиляда нови милионери за сметка на милиони обеднели! Създадохте най-голямата безработица в Европа! Разпръснахте по света 800 хиляди млади хора! Направихте от специалистите улични продавачи и охранители! Превърнахте боклукчийските кофи в спасителен изход! Намалихте нацията с близо 1 милион жители! Съкратихте средната възраст на българите с 10 години! Върнахте забравената детска неграмотност! Отворихте път на младите хора к
204
20
 
4
 
! Отговори
Дончо преди 9 години
Браво на Сергей! Много ясна и конструктивна позиция.
203
1
 
17
 
! Отговори
И Аз съм потресен, преди 9 години
че хамстера изистави родината си, даже помага да я заобиколят!
202
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената партия която е Българска е ГЕРБ.Станишев-Местан -царя- Сидеров-Бареков-са открито чуждопоклонници работещи за чужди интереси и платени рублажии.Това е национално предателство и според закона подлежи на съд.Те не работят за България ---един камък не са забили в земята....само заеми-кражби иииии.
201
7
 
11
 
! Отговори
kostadin.tankov.5 преди 9 години
Изказването на Станишев не е позиция. той твърдо трябва да заяви пред целия свят,че България не желае такива Европейски съюз и НАТО , които не са в състояние с политически средства да разрешат кризата в Украина! Това е предателство към нашия народ!Не е нормално правителството ни да няма позиция вече втори месец!Изказванията на Вегенинса също такива неясни ! Не са категорични ! Какви са тези наши политици? Първи признахафашисткото правителство в Киев,първи демонстрираха нежелание да дебатира
200
6
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До 230Станишев не помъдрява, той лавира хлъзгаво и мазно, за да го изберат на 25-ти май за депутат, за се измъкне тихомълком, заедно с крадливата Моника в Брюксел! Защото вече е убеден, че тук никой не го харесва и едва ли ще бъде избран на следващите избори! Пък вие загубеняци гласувайте и мизерувайте, заради Станишев, Орешарски, Пеевски, Местан, Манолова и всичките наглеци, които се правят че управляват страната!
199
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много балансирано и добре формулирано!В този коловоз трябва да се развива външн. ни политика по този казус.Станишев започна да помъдрява,макар и доста късно.
198
6
 
21
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
ОПОСУМА и Кремълски ибрик се прави на неутрален хуманист ,а си е чисот и просто про- московски комунист . Да вдигнеш оръжие срущу собствената си страна ишма морално оправдание ао се бориш за свобода или хляб .А етническите руснаци имате тези неща в излишък даже в Украйна !Това което искат е просто да присъединят украинската територия на която живеят на врага на Украина -Русия !И са въоръжавани подкрепяни с професионални военни от същата тази Русия.ТОВА ПО СЪЩЕСТВО СА БАНДИТИ.
197
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
rusia e vinovna
196
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев пропуска четвъртият "стълб", а именно: Кремъл да каже на маскираните "цивилни" терористи "куфар, гара, Русия" !
195
9
 
13
 
! Отговори
ogneniq преди 9 години
Безсрамен лицемер, и този и онази кукла на конци Плевнелиев са хора безродни. За тях светостта е ибрикчииството. На този поклон, на онзи поклон и накрая сметката е при нас, обикновените хора. крайно време е да разберем, че не е важен цвета на котката , дали лови мишки.Защото за мен, допускам и за другите мой братя и сестри сънародници е важно е важно работеща икономика и устойчивото развитие на страната, а не принадлежността към една самозабравила се клика от страни от така наречения запад
194
0
 
3
 
! Отговори
terminator преди 9 години
naistina e strashno v ykraina,zatova kato si vav ypravlenieto na darzavata pomisli i za nas balgarite za ytresgnia den
193
9
 
6
 
! Отговори
ЛГТГТГТПГ преди 9 години
БСП да излезе с официална позиция против санкциите на *** от Вашингтон и Брюксел и тогава ще спечели изборите
192
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички сме потресени, но прийомите на вашата партия са такива.Манипулациите и свързаните с тях преврати, когато не минат, сте склонни да доведете нещата до военни действия,но да запазите властта и облагите,изразени във финикийски знаци.Запазихте ДС и тя винаги ви снабдява с нужните материали за съсипване проектите на опонентите ви.Приемате само вашата демокрация.Тази,която ви дава възможност за личен просперитет.Вярвам,че вече българите осъзнаха заблудите си и най-после ще получите заслуженото.
191
5
 
11
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
Ти бе сер-гейчу защо искаш да отидеш в Брюксел? Бързо към Москва и им оправяй държавата.
190
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дума дупка не прави. За осъждане на зверствата на украинските превратаджии да се внесе официален документ в ЕС и да се излезе с декларация на НС. Поне ще видим, ако не мине декларацията кой е против истината и кой е за - западът да си разиграва коня където иска, да разпалва братоубийствени войни и да извършва военни агресии. На евро изборите ще им дадем отговор
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четирите животни на Антихрист(евреина,***, хидроинженера и пожарникаря) са малка част от голяма фауната на джунглата от наследниците на римския император Нерон-гонител и убиец на християни. Днес животните гонят младите хора(емигранти) и убиват стари чрез ниски заплати.Често използват и войни с цел масово унищожение и прикриване на истината.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЖИВОТНИТЕ И ПРОДАЙТЕ СВОЯ ГЛАС,А ВЗАМЯНА ЩЕ ПОЛУЧИТЕ АНАТЕМА И ВЕЧНИ МЪКИ В ДЖУНГЛАТА.