"Газпром" диктувала законовите промени за "Южен поток"?

Реформаторите заподозряха, че промените улесняват руския монопол
Обновена: 8 май 2014 16:55 | 8 май 2014 16:31, Веселина Йорданова
43
"Газпром" диктувала законовите промени за "Южен поток"?
Снимка: архив, БулФото

Промените в Закона за енергетиката, свързани с „Южен поток“, може да са подготвени извън България от руски кръгове. Сериозни съмнения за това изразяват от Реформаторския блок, според който ясно личи, че те обслужват частен интерес. Законопроектът мина на първо четене в НС преди около месец с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".

В писмо до медиите от икономическия екип на РБ уточняват, че след задължително разпореждане на съда Реформаторският блок се е запознал по Закона за достъп до обществена информация с протоколите, стенограмите и договорите за „Южен поток“.

Още по темата
От блока получили опис на десетки документи, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката, които разкривали истината за последните действия на сегашното правителство около “Южен поток”.

С две писма от 28 август 2013 година до МИЕ, компанията “Южен Поток Транспорт b.v.“ (с мажоритарен собственик “Газпром”) прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

На 31 октомври е подписан протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който “Южен поток” ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола, те не се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.

На 19 февруари 2014 г. депутатите от „Коалиция за България“ Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внасят законопроект за промени на Закона за енергетиката. Реформаторите посочват, че с него се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката. 

Съгласно законопроекта им за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона, допълват от Блока и уточняват - раздел IV от глава трета, глава четвърта, глава осма „а“, чл. 170, чл. 172 - 172е и чл. 197 и т.н.

МВР и ДАНС искат информация от  Министерството на икономиката и енергетиката за действията по „Южен поток“ съответно с писма от 28 март и 3 април т.г.

Според Реформаторския блок целта на промените е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категория “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока, заявяват от Блока.

“Внесените предложения на депутати от БСП няколко месеца по-късно, въвеждащи термина „морски газопровод” и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство”, посочват от РБ.

Според тях очевидно, че след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност.

Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на “Газпром” и Кремъл не само в Европа, но и в България, обобщават от икономическия екип на Блока.

Както Dnes.bg писа, двамата депутати Явор Куюмджиев и Таско Ерменков обясниха неколкократно след внасяне на промените, че спорният законопроект за промяна на Закона за енергетиката, който регламентира термина „морски газопровод”, всъщност транспонира европейското законодателство.

Според комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер обаче текстовете са противоречиви, особено в частта им, изключваща европейското законодателство за тръбата, която преминава през българската акватория. По тази причина и Йотингер извика на среща в Брюксел енергийния ни министър Драгомир Стойнев, за да изясни готвените промени.

Министърът пък заподозря, че от опозицията искат проектът да бъде прекратен и настоя, че "Южен поток" е важен от икономическа и енергийна гледна точка.

Разбира се, трябва да се спазва европейското законодателство, само че обясних на комисаря Йотингер, че законодателните промени още не са приети, те бяха гласувани само на първо четене. Опозицията може да предостави свои предложения за второто четене, ще се съобразим с тях, ако са адекватни, допълни министърът при посещението си в Брюксел в края на април.

Тогава Стойнев е уверил Йотингер, че България не нарушава по никакъв начин европейската правна рамка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Майорски--32 ;Колко ще платим за изграждането на Южен поток. Колко ще печелим и от кога.Каква собственост ще притежаваме от него?Кои фирми ще го строят?
32
0
 
2
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--36 ;Пази боже Русия да те освободи.Навремето ЕКЗАРХ АНТИМ им казва; Освободихте ни НО ОТ ВАС КОЙ ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ?
31
0
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--24 ;Русофилите ВИНАГИ СА БИЛИ ПРЕДАТЕЛИ. Когато става СЪЕДИНЕНИЕТО Русия не го признаи свика втора Цариградска конференция на която поиска Б--я пак да бъде РАЗДЕЛЕНА.Европа и показа СРЕДЕН ПРЪСТ. Русофилите пък написаха писмо на СУЛТАНА и поискаха да ни обяви война и окупира ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ.На това ВЕЛИКИЯ ВЕЗИР --КЯМИЛ ПАША им каза--СРАМУВАМ СЕ ЗА ВАС БЪЛГАРИ.Всичките ни ЗЛИНИ са дошли от РУСИЯ и РУСОФИЛИТЕ.Цялата ни история е пълна с ПРЕДАТЕЛСТВАТА ИМ. ОСТАВКА
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕРП-тата дължат на държавна компания сумата X, a компанията им дължи сумата X+Y. ЕРП-тата трябва първо да се издължат на държавата, а после да си търсят правата пред зоркия поглед на Темида. А тя вижда, но не бърза, и все ще изчака до мандат на друго правителство, за да плаща то лихви и неустойки.За ситуацията е виновен президентът Плевнелиев, защото си говори с ЕРП-та и то във Виена.Орешарски е министър-председател.Станишев е лидер на социалистите в Европа.България е освободена от страха,
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таско Ерменков, Явор Куюмджиев, Николай Малинов и Страхил Стоилов са патриоти, защото много обичат Русия. И разбират от енергетика.Голям русофил е човек, който получава медал от Путин. Още по-голям русофил е този, който сам си купува медала и сам си го дава.Който не е русофил е русофоб.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руският газ е скъп, но е сладък и мирише хубаво. За разлика от обикновения газ, който сами си произвеждаме.По-добре е да диверсифицираме възможностите на Русия да подава газа по две тръби, защото така тя ще може да поддържа добра цена и спрямо България, и спрямо Украйна.Против сме по отношение на общ газов Европейски съюз, защото в преки преговори с Русия договаряме по-висока цена на газа отколкото повечето от останалите държави членки.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Южен поток" е морски, дори когато върви по сушата.Европейското право започва на два-три километра в нашата суша. Това е така, защото не можем да направим компресорна станция в морето.Украинците са фашисти, които горят хора, а руснаците са предимно Достоевски и Толстой, и само освобождават.Западът е виновен за кризата в Украйна, защото не чете достатъчно Достоевски, а непрекъснато подмамва украинците с по-добрия си живот.
26
1
 
2
 
! Отговори
хо преди 9 години
Ми като не щем руски газ през Южен поток да се откажем от газта и да оставим руснаците да си го построят сами ....Да си платят масрафа , а ние да ги гледаме в г..а за рожкови..Все нещо ни е криво май...На италиянците им е нужен, а на нас не!Досуш като АЕЦ!?!
25
3
 
1
 
! Отговори
овчар преди 9 години
Всички отритнати от всякъде са се събрали в реформаторския блок. Давам им живот до изборите.
24
0
 
0
 
! Отговори
майорсски преди 9 години
ето зададох един смислен въпрос и всички във форума се умислиха ....никой вече нищо не пише....виждате ли..не е необходимо да повтаряме глупостите на политиците ....можели сте и да мислите !
23
3
 
4
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
Южен поток е полезен за българия и българската икономика ....нека един от вас ми даде една правдоподобна/логическа причина защо да не го строим ....ние така или иначе сме зависми от Руския газ ...със или без Южен поток.....С Юожен поток сме даже по независими (ор Украйна и румъния)....а даже някой страни ще станат зависими от нас ... освен печалба за България друго не виждам..
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До К-2какво находище бе там е хранилище !
21
0
 
3
 
! Отговори
Ралф Бънди преди 9 години
А бе Бънди само срамиш рода - И Хитлер са го обичали сред народа защото водел Германия напред.
20
3
 
6
 
! Отговори
Х преди 9 години
Кунева затвори блоковете на АЕЦ Козлодуй сега иска да ни лиши и от газ.Връща ни към първобитния строй.
19
7
 
9
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Някои бъркат понятията. Диктатура е когато малцинството налага на мнозинството. Яж само щастливи кокошки, отглеждай прави краставици. Няма да тричате кучета, но датчаните може да китове, щото такава е традицията. ЕС е диктаторска организация, а Мъдан Пънев е просто техния слуга, един от многото. Не знам за каква диктатура в Руияв говорите. Путин дърпа Русия напред и хората го обичат.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо Северен поток е хубав ,а Южен не е.Между двата проекта няма абсолютно никаква разлика.И стига сте пищяли,че човек ще си помисли ,че това е проект само между нас и Русия а не е европейски проект лНие не представляваме никакъв интирес за Русия като консумотор и като нищо ще ни заобиколят.Вярно с някой и друг милиард ще се оскъпи проекта но Русия муха я ухапала.
17
8
 
6
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Южен поток няма да има. Въобще.
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следете изказванията на деформаторите, ако са против нещо, значи е свързано с националния интерес, ако твърдят нещо, значи е точно обратното. Все пак неслучайно *** и другарката Пръмова са в редиците им.
15
9
 
10
 
! Отговори
стига преди 9 години
"Демократите" ги видяхме какво направиха с родината ни.Сега се преименуваха на РБ е пак искат да яхнат българина.Няма да стане.Спрете се, българина прогледна, което е много, ама много радващо.
14
7
 
7
 
! Отговори
рамадан куневпръмов преди 9 години
Този политически Франкенщайн (жив мъртвец демек) с име Реаниматорски Блок по същество е един лабораторен продукт и най-лошото е, че даже лабораторията не е българска. Откъде - накъде файтон омръзнали до болка физиономии менторстват по медиите така, сякаш имат нещо повече от жалките 2-3% обществена подкрепа (прогноза - Пръмовица няма да я огрее за европейската копанка) ? Не разбраха ли, че вече НЯМА кой да гласува за подобна сбирщина от *** ?