Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена

От опозицията против: Някой се опитва да насочи прожектора към президента
Обновена: 8 май 2014 11:15 | 8 май 2014 11:14, Камелия Цветанова
49
Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена
Снимка: архив, Булфото

Временна анкетна комисия ще проучи дейността на електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии. Това решиха депутатите по искане на "Атака”, което е подкрепено от БСП.

Повод за предложението на националистите и социалистите е срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийската компания EVN Щефан Шишковиц по време на посещението на държавния глава в Австрия в края на март.

Тогава в някои медии се появи информация, че Плевнелиев се е виждал тайно с ръководството на EVN, а ден по-късно от прессекретариата му отговориха, че срещата не е била обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата му.

Още по темата

Очаквано от опозицията се обявиха против създаването на комисията.

„Някой се опитва да насочи прожектора към държавния глава, той единственият ли е, който се е срещал с представители на чужди фирми, това прави и премиерът Пламен Орешарски”, заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Зам.-председателят на парламентарната група на опозицията Цецка Цачева обвини БСП и „Атака” в сделка.
„От БСП се подписаха под искането, за да влезе „Атака” в зала, защото иначе 42-ото Народно събрание няма да работи, това ви е сделката, поздравявам ви колеги от "Атака”, справихте се блестящо, добри манипулатори сте”, коментира тя.

Според нея е ясно, че и токът ще поскъпне, но след изборите, а "дотогава ще си правим комисии”.
Цачева определи комисията като напълно несъстоятелна, защото обезсмисля дейността на три действащи постоянни комисии – по въпросите на енергетиката, подкомисията за ДКЕВР и по регионално развитие.

„Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска, защото знаете, че това е противоконституционно, ами съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения”, призова Цачева.

Станислав Станилов от "Атака" й отговори, че в предложението никъде не е споменат президентът.

„Един от най-сериозните проблеми, които тормозят хората, са отношенията им с ЕРП-тата, които бяха продадени на чужди фирми, а потребителите непрекъснато страдат от злоупотреби с монопол и лошо качество на услугите”, заяви Илиян Тодоров от „Атака”.
 
За председател на комисията, която е със срок на действие три месеца, беше избрана Магдалена Ташева от „Атака”, а за зам.-председатели Мустафа Карадайъ от ДПС и Явор Куюмджиев от БСП.

От ГЕРБ поискаха комисията да бъде оглавена от Данаил Кирилов, но мнозинството отхвърли предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
Въпросната комисия да направи проучване за незабавни предсрочни президентски избори.
20
3
 
5
 
! Отговори
гадове преди 9 години
А, комисия за срещите на същите с ореха и пощальона ,кога ? Или , внушението е важно ! Да оцапаме Президента ,пък даже и да няма за какво !
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Има един бивш журналист и настоящ милионер, който минава за нещо като олигарх, и чиито странни обвързаности с Президенстската администрация на Росен Плевнелиев, кръжецът Глобална България и лично с метресата на Бойко Борисов Цветелина Бориславова, набутват страната ни непрекъснато в негативните мониторинговите доклади на ЕС за корупционната среда в България и в частност за несвободата на българските медии.
18
11
 
9
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Много скоро всичките родоотстъпници Станишев, Местан, Доган , Сидеров , Пеевски и Бареков ще се гърчат когато ГЕРБ се върне на власт. Това ще стане независимо, че политинженеринга готви Бареков за патерица на БСП-ДС и за заместник на Волен. На всички умни Българи вече се изясни, че само ГЕРБ ще изведе Държавата от блатото на БСП-ДПС-Атака-ДС. Толкова долна и продажна тройна мафия не е имало в управлението на Държавата.
17
7
 
12
 
! Отговори
катя преди 9 години
Трябваше да се създаде такава комисия. Много време дори я отлагаха.
16
5
 
10
 
! Отговори
дядо преди 9 години
не се палете другаря Роско ****ту ще наложи вето и няма да го разследват!!!
15
1
 
7
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 9 години
Как да се доверя на полуграмотни хора, които покрай общуването им с смс- и с наслояването от мутренските години са закърнели тотално? Как да се доверя на болно амбициозни пловдивски комплексари, които за пари и слава ще продадат и майка си? Как да се доверя на хора, които само и само да са в политиката се развяват от партия в партия като ла.нян вестник из драки!? Ами, предпочитам такива, които имат позиция, кураж, постоянство и идея какво и как да направят! Господ гледа и бави, но не забравя, на
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
-От опозицията против: Някой се опитва да насочи прожектора към президентаHAhahahahahaАми той е президент на държавата бе. ало.Той прави тъмни среши по хотели с шефчета на частни монополи, да не говорим как ни излага пред целия свтя с *** си речи!!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Остава да се изясни и #КОЙ пусна Прокопиев на пазара на ток, след като там от почти 20 години работят едни 46 фирми, като нито една от тях не е случайна. Защото продажбите на ток наистина правят милионер за един ден всеки допуснат на тоя пазар.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Как изобщо Иво Прокопиев се намести в голямата игра на приватизацията на миноритарните дялове на ерепетата и то тъкмо при управлението на ГЕРБ, картинката вече започва да се изяснява.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Не е тайна, че по същото време Прокопиев и президента Плевнелиев са съдружници, докато тече приватизацията на миноритарните дялове на ЕРП-тата. А конфликтът на интереси посредник в тая приватизация да е тъкмо Булброкърс на Иво Прокопиев, е повече от очевиден.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Иво Прокопиев и Бойко Борисов са си делнали за тая сделчица по едни 100 млн. лева. Но ако това е вярно, тия милиони комисионни от тая сделка, остава за нас, обикновените клиенти на ерепетата, които ще възстановим тия суми чрез цената на тока.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Сериозни въпроси поражда изобщо присъствието на Иво Прокопиев на енергийния пазар. Как, например, уреди фирмата си Булброкърс в приватизацията на остатъчния държавният дял от 33% в ЕРП-тата. При това дяловете са приватизирани, преди държавата да си получи заслужения дивидент, на двойно по-ниска цена, според публикувани в медиите експертни оценки.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На коя европейска държава президентът си позволява да ходи на тайни срещи с чужди фирми, които имат интерес в страната му?! Нали ако направи накова нещо, ще го разкатаят и ще си подаде оставката веднага!!! Нашият само знае да хленчи за европейски ценности, а на практика е много далече от тях.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Ако бяхме държава, щяхме да вкараме в затвора Шулева и Николай Василев, воглаве с тогавашното ръководство на АП за нескопосания приватизационен договор за продажба на ЕРП, както и Атанаска Бозова, тогавашен шеф на Агенцията за следприватизационен контрол, която просто никакъв контрол не оказа на изпълнението на договора. А според приватизационния договор, срещу фиксираната норма на печалба от 16% в първата година и 12% в последния период, трябваше ЧЕЗ, ЕВН и тогава ЕОН, а сега правоприемника му Енерго Про да са инвестирали стотици милиони в подобряване на мрежата. Такова нещо не се случи.
6
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 7Ne ostaviha dyrjavata da falira. Ti se radvai che troinata ne beshe na vlast kato pochna krizata ... niamaha tyrpenie da doidat pak na vlast che da vzemat oshte krediti
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Глорияkoi narod e s nego be? lentiaite po fitnes zalite li ?
4
8
 
17
 
! Отговори
Глория преди 9 години
Давай Волене! Народа е с теб! Не отстъпвай пред враговете на България!
3
19
 
5
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Много скоро всичките родоотстъпници Станишев, Местан, Доган , Сидеров , Пеевски ще се гърчат когато ГЕРБ се върне на власт. Това ще стане независимо, че политинженеринга готви Бареков за патерица на БСП-ДС и за заместник на Волен. На всички умни Българи вече се изясни, че само ГЕРБ ще изведе Държавата от блатото на БСП-ДПС-Атака-ДС.
2
4
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
--Ама не е вярно бе хора ! -Как може нашият Президент да се е срещал с шефа на ЕВН и то тайно ?- та нашият Президент работи за благото на хората- Той строи надгражда прегражда загражда построеното ) Той мисли как да си санираме сградите "безплатно" банки ще ни дадът пари без да ги искат! .Той говори за пестене на тока а в същото време говори че няма консумация на ток от страна на хората и бизнеса ,,и затова цената трябва да се увеличи ! Той е Президентът на НЕБЪЛГАРИТЕ И АЛЧНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ !!