Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена

От опозицията против: Някой се опитва да насочи прожектора към президента
Обновена: 8 май 2014 11:15 | 8 май 2014 11:14, Камелия Цветанова
49
Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена
Снимка: архив, Булфото

Временна анкетна комисия ще проучи дейността на електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии. Това решиха депутатите по искане на "Атака”, което е подкрепено от БСП.

Повод за предложението на националистите и социалистите е срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийската компания EVN Щефан Шишковиц по време на посещението на държавния глава в Австрия в края на март.

Тогава в някои медии се появи информация, че Плевнелиев се е виждал тайно с ръководството на EVN, а ден по-късно от прессекретариата му отговориха, че срещата не е била обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата му.

Още по темата

Очаквано от опозицията се обявиха против създаването на комисията.

„Някой се опитва да насочи прожектора към държавния глава, той единственият ли е, който се е срещал с представители на чужди фирми, това прави и премиерът Пламен Орешарски”, заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Зам.-председателят на парламентарната група на опозицията Цецка Цачева обвини БСП и „Атака” в сделка.
„От БСП се подписаха под искането, за да влезе „Атака” в зала, защото иначе 42-ото Народно събрание няма да работи, това ви е сделката, поздравявам ви колеги от "Атака”, справихте се блестящо, добри манипулатори сте”, коментира тя.

Според нея е ясно, че и токът ще поскъпне, но след изборите, а "дотогава ще си правим комисии”.
Цачева определи комисията като напълно несъстоятелна, защото обезсмисля дейността на три действащи постоянни комисии – по въпросите на енергетиката, подкомисията за ДКЕВР и по регионално развитие.

„Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска, защото знаете, че това е противоконституционно, ами съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения”, призова Цачева.

Станислав Станилов от "Атака" й отговори, че в предложението никъде не е споменат президентът.

„Един от най-сериозните проблеми, които тормозят хората, са отношенията им с ЕРП-тата, които бяха продадени на чужди фирми, а потребителите непрекъснато страдат от злоупотреби с монопол и лошо качество на услугите”, заяви Илиян Тодоров от „Атака”.
 
За председател на комисията, която е със срок на действие три месеца, беше избрана Магдалена Ташева от „Атака”, а за зам.-председатели Мустафа Карадайъ от ДПС и Явор Куюмджиев от БСП.

От ГЕРБ поискаха комисията да бъде оглавена от Данаил Кирилов, но мнозинството отхвърли предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кристален ДраконVolen e dupedavec i si lichi ot kilometri. Ili shte go peoma na BSP ili na DPS ili qko na Rusnacite.